Kayseri Åžehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. AyÅŸin Kılınç Toker, "Maalesef bu seneki vakalarımız biraz sıkıntılı ve hızlı seyrediyor. Ölümcül kanama riski biraz daha fazla" dedi.
Mide bulantısı ve ateÅŸ ÅŸikayetiyle ilçe devlet hastanesine giden 23 yaşındaki Birhan BaÅŸ, buradaki müdahalesinin ardından Kayseri Åžehir Hastanesine sevk edildi. Burada yapılan incelemede kene ısırmasına baÄŸlı olarak KKKA teÅŸhisi konulan BaÅŸ, tedavi altına alındı. Durumu ağırlaÅŸan ve 3 gün yoÄŸun bakımda tedavi edilen Birhan BaÅŸ, saÄŸlığına kavuÅŸarak taburcu oldu. Başından geçenleri anlatan BaÅŸ, "Burada 3 gün yoÄŸun bakımda kaldım. Ardından normal servise çıkardılar. Zordu ve sıkıntılı bir süreç oldu. Kene hafife alınacak bir ÅŸey deÄŸil. Tedavisi de zor oldu. Ä°nsanların dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle hayvancılıkla uÄŸraÅŸanların" dedi.
"Maalesef bu seneki vakalarımız biraz sıkıntılı ve hızlı seyrediyor"
Kayseri Åžehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. AyÅŸin Kılınç Toker, "Orta Anadolu Bölgesi’nde özellikle Tokat, Yozgat ve Sivas’ta keneyle bulaÅŸan KKKA dediÄŸimiz durum maalesef mayıs ayından aÄŸustos ayına kadar çok fazla vatandaşımızda görülmeye baÅŸladı. Bu sadece keneyle bulaÅŸmanın dışında büyükbaÅŸ ve küçükbaÅŸ hayvanlara bulaÅŸması sonucu hayvancılıkla uÄŸraÅŸan vatandaÅŸlarımıza da bulaşıyor. Bu vatandaÅŸlarımızda özellikle ani yükselen 40 dereceleri bulan ateÅŸ, vücutta halsizlik, kas aÄŸrıları ile baÅŸlayıp ölümcül kanamalara kadar seyreden bir tablo oluÅŸturabiliyor. Bu noktada da Kayseri olarak biz bu bölgelerden gelen hastayı mayıs ayı baÅŸlangıcından bu yana kabul etmeye baÅŸladık. Maalesef bu seneki vakalarımız biraz sıkıntılı ve hızlı seyrediyor. Ölümcül kanama riski biraz daha fazla. O yüzden vatandaÅŸlarımızın özellikle açık havada bulundukları zamanlarda açık renkli ve vücutlarını kapatacak ÅŸekilde kıyafetler giymeleri ve çoraplarını pantolonlarının üzerine çekmeleri faydalı olacaktır. Eve döndüklerinde de kulak arkası, koltuk altı, kasık ve diz arkası bölgelerde kene olup olmadığını kontrol etmeleri gerekiyor. Ayrıca hayvancılıkla uÄŸraÅŸan vatandaÅŸlarımızın da herhangi bir ateÅŸ, ani geliÅŸen bir kas aÄŸrısı ve ishal gibi bir tablosu olduÄŸunda hastaneye baÅŸvurmalarını öneriyoruz" ifadelerini kullandı.
Toker, vücuduna kene yapıştığını fark eden vatandaÅŸlara da uyarılarda bulunarak, "Keneye kesinlikle çıplak elle dokunmamak gerekiyor. PoÅŸet, eldiven, naylon veya mendille vücuda en yakın olan bölgeden sıkıca tutup bir hamlede çıkartabilirse bunu yapabilir. Ancak keneyi patlatmak, yakmak ve herhangi bir yanıcı madde dökmek kesinlikle sakıncalıdır. Bu noktada virüsü hayvan daha fazla kana karıştırabilir. Tek hamlede çıkartılamadığı takdirde mutlaka acil servislere baÅŸvurup saÄŸlık çalışanlarından bu konuda yardım istemeliler" diye konuÅŸtu.