Gizemli hastalık: Duyan şaşırıp kalıyor! 'Ben öldüm, iç organlarım yok'
Yürüyen Ceset Sendromu son derece gizemli ve nadir görülen bir hastalık. Öyle ki bu hastalık uzmanları bile şaşırtıyor. Yıllar boyunca araştırmalara konu olan "Yürüyen Ceset Sendromu" kişinin kendi varlığını kavrayamaması olarak tanımlanıyor. Bu sendroma sahip kişiler öldüklerine ve kendilerinin var olmadıklarına inanıyor. Doç. Dr. Taha Can Tuman, Cotard Sendromu olarak bilinen bu hastalığın psikiyatrik veya nörolojik hastalığı olan kişilerde ortaya çıkabileceğini belirterek önemli uyarılarda bulundu.
Aydan Durak/ Posta.com.tr | Psikolojik bir rahatsızlık olan "Yürüyen Ceset Sendromu" bir hayli gizemli ve ilginç bir hastalık. Bu hastalığın temelinde kişi ölmek üzere olduğuna, öldüğüne ya da var olmadığına inanıyor. Doç. Dr. Taha Can Tuman, "Yürüyen Ceset Sendromu" hastalığına ilişkin merak edilen tüm detayları Posta.com.tr okurları için anlattı.
Cotard Sendromu'nun hastaların öldüklerine veya artık var olmadıklarına inandıkları, “Yürüyen Ceset Sendromu” olarak da adlandırılan bir klinik vaka olduğunu belirten Doç.Dr. Taha Can Tuman, "Bu hastalık kişinin kendi bedeni ile ilgili nihilistik sanrıların merkezi özellik olduğu nadir bir hastalık" dedi.
Yürüyen Ceset Sendromu'nun tipik olarak diğer altta yatan psikolojik sorunlardan biri olduğunu ifade eden Doç.Dr. Taha Can Tuman, Cotard Sendromu'nun genellikle kişinin öldüğüne veya var olmadığına dair sanrılı bir inanç olarak tanımlandığını vurguluyor.
"Cotard sendromu 1880 yılında Jules Cotard tarafından ortaya çıkarıldı. Cotard Sendromu genellikle kişinin öldüğüne veya var olmadığına dair sanrılı bir inanç olarak tanımlanıyor.Cotard'ın kendisi, durum için birkaç açıklama sunarak, onun klasik zarar görme sanrılarından ayrımına odaklanmış ve bunun bir tür tersine çevrilmiş büyüklenmecilik olabileceğini öne sürmüştür. Yeni teoriler ise sağ hemisferik işlevlerde bir bozulma olduğunu ve bu bozulmanın muhakeme bozuklukları ile birleştiğinde algısal ve somatosensoriyel gerçek dışılık duygularına yol açarak var olmama inançlarını ortaya çıkardığını öne sürüyor"
"ÖLDÜM YA DA İÇ ORGANLARIM YOK"
Cotard sendromu teriminin, "öldüm" ve "iç organlarım yok" fikirleri olan, çoğunlukla hipokondriyak ve nihilistik sanrılar olmak üzere bir dizi klinik özelliği tanımlamak için kullanıldığını belirten Doç.Dr. Taha Can Tuman "Endişeli ve depresif duygu durum, lanetlenme ve ölümsüzlük sanrıları, dünyanın var olmadığına inanma, intihara ve kendini yaralama davranışları bu hastalığın temelinde yer alıyor" dedi.
"Hastalarda ciddi bir psikomotor retardasyon, kendisini öldürmek isteyen insanların olduğunu düşünme, gündelik ihtiyaçların inkar edilmesi ve yeme içme reddi, iç organlarının çalışmadığını düşünme görülebilir. Literatürde bildirilen vakalarda, öldüklerini ya da ölmekte olduklarını, iç organlarının virüs, kurt ya da böcekler tarafından kemirildiği şeklinde belirtenler de mevcut."
DEPRESİF BELİRTİLERLE ORTAYA ÇIKIYOR
Doç.Dr. Taha Can Tuman, "Cotard sendromunun, psikiyatrik veya nörolojik hastalığı olan hastalarda ortaya çıkabildiği ve psikotik depresyonun bu durumun gelişiminde önemli bir faktör olduğu öne sürülüyor. Hastaların büyük çoğunluğunda depresif belirtiler ortaya çıkabiliyor. Bunun dışında şizofreni, madde kullanım bozukluğu, katatoni gibi hastalıkların gidişi esnasında ortaya çıktığına dair araştırmalar da var" dedi.
YÜRÜYEN CESET SENDROMU ÇEŞİTLİ HASTALIKLARLA İLİŞKİLENDİRİLEBİLİR
"Yürüyen Ceset Sendromu" olarak bilinen Cotard Sendromunun bir çok hastalıkla ilişkilendirilebileceğini söyleyen Doç.Dr. Taha Can Tuman "Cotard sendromu nörolojik olarak başta serebral infarkt, beyinde frontotemporal bölgede küçülme, epilepsi, ensefalit, beyin tümörleri, travmatik beyin hasarı olmak üzere çok çeşitli tıbbi durumlarla birlikte de ortaya çıkabiliyor" dedi.
"ANLAŞILMASI ZOR BİR DURUM"
Yürüyen Ceset Sendromu'nun anlaşılması zor bir durum olduğunu ifade eden Doç.Dr. Taha Can Tuman, "Cotard sendromunun tedavisinde antidepresanlar ve antipsikotikler monoterapi ya da kombinasyon tedavisi olarak kullanılabilir. Ancak, Cotard sendromu için en çok bildirilen başarılı tedavi elektrokonvulsif tedavi olarak bilinen EKT’dir.(Elektroşok Tedavisi) Bununla birlikte, Cotard sendromu, nadiren bildirilen ve yeterince araştırılmamış, anlaşılması zor bir durum olmaya devam ediyor" cümlelerini kullandı.
- Uyku kalitesi beynin yaşlanması beynin yaşlanma hızını etkiliyor
- Her yedi kişiden birinde görülüyor! Anksiyete ve kaygı bozukluğuna neden oluyor
- Terapi masrafından kurtarıyor! Evde uygulayabileceğiniz bu yöntem stresi yok ediyor, anksiyete krizlerini azaltıyor
- Sanal kumar bağımlığına dikkat!
- Çocuklarda tepkisiz, donuk bakmaya neden oluyor: Keyifli vakit geçirdiklerini sanıyorlar ama geleceklerini olumsuz etkiliyor!