Korku ile fobi arasındaki ayrım ve fobilerle gelişen kaygı bozuklukları
Korku, insanların varoluşundan bugüne, her türlü tehlikeyi savuşturmak için kullanılan bir savunma mekanizması. Bu korku, belli bir strese karşı oluşan bir yanıtın önemli bir parçası ve kişiyi tehlike anında eyleme geçirmeyi amaçlıyor. Bu anlamda, normal bir korku hali olarak tanımlanan bu korku; mantıklı, gerekli ve hatta yaşamsal olarak tanımlanıyor ve fobilerin bunlardan farklı şekilde geliştiği belirtiliyor. İşte, korku ile fobiler arasındaki farklar ve fobi ile gelişen kaygı arasındaki ilişki...
Fobi denilince herbirimizin aklında birtakım tanımlamalar canlanıyor. Ancak kimi zaman bazı olağan sayılabilecek durumlar veya hastalıklar fobiyle karışabiliyor. Fobinin klasik tanımı normalde korkulmayacak belli bir durum ya da belli bir nesne ile karşılaşınca ortaya çıkan korku. Kişi bu durumun korkulmayacak bir durum olduğunu bilir, anlamsız bulur ancak yine de bu nesne ya da durumdan kaçınır.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Tuba Erdoğan, sayısız fobi çeşidi olduğunu belirtiyor. Bunlar arasında en bilinenleri sosyal fobi, hayvan korkusu olarak adlandırılan Zoofobi, kapalı ve açık alan fobileri, uçak fobisi gibi fobiler.
"Burada bilinmesi gereken en önemli unsur, korku ile fobinin ayırımıdır" diyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Tuba Erdoğan, korku denilen kavramın insanların varoluşundan bugüne, her türlü tehlikeyi savuşturmak için kullanılan bir savunma mekanizması olduğunu belirtiyor. Bu korku belli bir strese karşı oluşan bir yanıtın önemli bir parçası ve kişiyi tehlike anında eyleme geçirmeyi amaçlıyor. Bu anlamda, normal bir korku hali olarak tanımlanan bu korku; mantıklı, gerekli ve hatta yaşamsal olarak tanımlanıyor.
Ancak normal sayılan korku ile fobi ayırımının yanında kaygı (anksiyete) bozuklukları da yine fobilerle karışabiliyor. Kaygı bozukluklarının fobiden ayırımı, fobilerin özelleşmiş, belli bir duruma özgü olması ile mümkün. Yani fobilerde oluşan kaygı özel bir durum ya da nesneye yönelik ve fobilerde kaygı, bu durum ya da nesne ile karşılaşılmadığında genellikle görülmüyor.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Tuba Erdoğan, bu tanımlama ve ayırımların önemini ise şu şekilde açılıyor:
"Bu tanımlar ve ayrımlar, hangi durumların psikolojik bir hastalık olduğu ve yardım alma gerektirdiği konusunda bizlere yol gösterici oluyor. Fobiler genel olarak bilişsel davranışçı terapi gibi birçok psikoterapi yöntemleri, ilaç tedavileri ile kombine ve ya da tek başına tedavi edilebiliyor.
- Uyku kalitesi beynin yaşlanması beynin yaşlanma hızını etkiliyor
- Her yedi kişiden birinde görülüyor! Anksiyete ve kaygı bozukluğuna neden oluyor
- Terapi masrafından kurtarıyor! Evde uygulayabileceğiniz bu yöntem stresi yok ediyor, anksiyete krizlerini azaltıyor
- Sanal kumar bağımlığına dikkat!
- Çocuklarda tepkisiz, donuk bakmaya neden oluyor: Keyifli vakit geçirdiklerini sanıyorlar ama geleceklerini olumsuz etkiliyor!