Kronik migren ve diş sıkma hastalığı nasıl tedavi edilir?
Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu botoks ile tedavi edilebilen hastalıkları sizler için anlatıyor.
Botoks, içeriğinde bulunan clostridium botulinum bakterileri tarafından üretilir. Toksin olarak adlandırılmaktadır. Çok yüksek miktarda belirli sinir tiplerinin hareketini bloke ederek nörotoksin işlevi görmektedir. Botoks, enjekte edildiği kaslardaki sinir sinyalleri bloke eder böylece uygulanan bölgede istenen sonuçlar elde edilir. Botoks enjekte edildiğinde sinir sinyalleri kesildiği için etkilenen kaslar geçici olarak donar. Botoks işleminin etkisi kişiden kişiye değişmekle birlikte 3 ile 6 ay arasında kullanılabilir.
Diş sıkma, toplumdaki çoğu insan için yaygın bir hastalıktır. Kişi farkında olmadan dişlerini sıkabilir veya gıcırdatabilir. Bu belirtiler genellikle strese yatkın kişilerde görülür ve endişeli, uykulu ve öfkeli olduklarında ortaya çıkar. Toplumda sıklıkla karşılaşılan diş sıkma sorunu istem dışı gelişir ve insanlar genellikle bunun farkına varmazlar. Genellikle uyku sırasında olduğu için ebeveynler ya da eşler bu sorunu fark eder. Diş sıkmanın en sık görülen belirtileri şunlardır: geçmeyen baş ağrısı, çenede kulak ağrısı, şakak bölgesinde sertlik ve çiğneme sırasında çene ağrısı.
Tedavi edilmeyen kişilerde, çene genişlemesine ve yüzde bozulmalara neden olabilir. Diş gıcırdatma problemi olan kişiler için botoks uygun bir işlemdir. Botoks enjeksiyonu ile çene bölgesindeki kaslar çalışmayı durdurur. Bu sayede istem dışı sıkma ve gıcırdatmanın önüne geçilebilir. İşlem sonrası diş sıkarken oluşan baş, çene ve kulak ağrıları da çözüm bulacaktır. Kişiden kişiye değişmekle birlikte diş çıkarma problemlerinden botoks yöntemi ile kalıcı olarak kurtulmuş hastalar da bulunmaktadır.
Migren
Bilimsel verilere göre botoks, kronik migreni önlemek için yeni bir seçenektir. Kronik migrende botulinum toksin enjeksiyonlarının (botoks) kullanımı önleyici bir tedavi seçeneği olarak onaylanmıştır. Hastanın alnına, şakak arkasına, boyun ve trapez bölgesine ince iğneler ile uygulanır. Tedavi süresi yaklaşık 15-20 dakikadır. Tek seanstır ve etkisi bir hafta içinde 3-6 ay sürer. Ağrı daha sık hale geldiğinde en az 6 ay sonra uygulama tekrarlanabilir.