Stigmatizasyon nedir? Psikiyatrist Dr. Rıdvan Üney anlattı
Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan corona virüs salgını psikolojik olarak etkilerini de yavaş yavaş gün yüzüne çıkartmaya başlıyor. Bunun yanı sıra salgın sonrası yaşanacak olan 'Stigmatizasyon' (damgalanma) hissinin de gün yüzüne çıkması öngörülüyor. Peki stigmatizasyon nedir ? Papatya Akdağ sordu, Psikiyatrist Dr. Rıdvan Üney yanıtladı.
06 Nisan 2020 , Pazartesi 13:08
Damgalanma veya etiketleme olarak kullanılan stigmatizasyon, tıbbi literatürde ise aşağılayıcı, gözden düşürücü, hor görücü gibi anlamlarda kullanılan bir kelime. İnsanlığın ilk zamanlarından beri karşılaşılan damgalama, cüzzam hastalığı veya veba hastalığı gibi hastalıklara yakanmış insanların dışlanmasıyla başladı.
Haberin Devamı
Biri bizi etiketlediğinde ve damgaladığında bu bize ne yapıyor?
Damgalandığının farkında olan bireylerde özgüven eksikliği, toplumdan kendini geri çekme, utanç duyma dibi davranışlar yoğun olarak görülüyor.
Toplumda damgalanmanın içselleştirmesi bireyde ciddi düzeyde örselenme durumu meydana getiriyor. Bu durumun karşısında tükenmişlik ve depresif belirtiler daha çok karşımıza çıkıyor.
Etiketlenme ve damgalanmanın insan üzerindeki bilinmeyen etkileri videoda.
BUNLARI DA OKUYUN
- Uyku kalitesi beynin yaşlanması beynin yaşlanma hızını etkiliyor
- Her yedi kişiden birinde görülüyor! Anksiyete ve kaygı bozukluğuna neden oluyor
- Terapi masrafından kurtarıyor! Evde uygulayabileceğiniz bu yöntem stresi yok ediyor, anksiyete krizlerini azaltıyor
- Sanal kumar bağımlığına dikkat!
- Çocuklarda tepkisiz, donuk bakmaya neden oluyor: Keyifli vakit geçirdiklerini sanıyorlar ama geleceklerini olumsuz etkiliyor!