Türkiye (Son Dakika)Şırnak'ta yüzlerce yıllık gelenek kaldırıldı

Şırnak'ta yüzlerce yıllık gelenek kaldırıldı

Paylaş
Şırnak'ta yüzlerce yıllık gelenek kaldırıldı

Şırnak'ta iki belde aldıkları karar ile başlık parasını kaldırdılar. Başlık parasının kaldırılmasının yanında damadın geline takacağı altına da sınırlama getirildi. Bundan sonra geline 35 bin liradan fazla altın takılmayacak.

Şırnakta yüzlerce yıllık gelenek kaldırıldıUludere ilçesine bağlı Şenoba ve Hilal beldelerinde düğünlerde oluşan israfın önüne geçmek için 4 maddelik karar alındı. Şenoba Belediye Başkanı Alihan Babat ve Hilal Belediye Başkanı Cevher Benek ile kanaat önderleri, imamlar ve muhtarlar bir araya gelerek, alınan kararlara imza attı.

Haberin Devamı

Altın miktarı azaltıldı

Kararlar arasında en dikkat çeken ise, 2 belde de yüzyıllardır devam eden başlık parası geleneğinin kaldırılması oldu. Damadın geline aldığı 100-150 bin lira değerindeki altın miktarı ise 35 bin liraya düşürüldü. Yine damat ailesi tarafından geline alınan ve 15 ile 20 bin liraya mal olan, içinde çeyizlik eşyalar bulunan bavul geleneğine de son verildi.

Şenoba ve Hilal beldelerinin aldığı kararın ardından çevredeki Uzungeçit beldesi ile Gülyazı, Ortabağ, Taşdelen, Dağdibi, Ortasu ve Yemişli köylerinde de aynı kararlar alındı. Karara uymayanların kız isteme, nişan ve düğün merasimlerine katılım sağlanmayacak.

Diğer beldelere de çağrı yaptılar

Başlık parası geleneği sorunun yüzyıllardır devam ettiğini belirten Şenoba Belediye Başkanı Alihan Babat, "Bu sorun yıllardır, yüzyıllardır Doğu ve Güneydoğu’da var. Kadın kardeşlerimiz para ile satın alınamaz. Bu başlık parası ve altın alma adeti gençlerimizi zor durumda bırakıyor. Binlerce gencimiz var evlenmek istiyor. Ama evlenme imkanları bulunmuyor. Evlenme imkanı bulunanlar ya kredi çekiyor ya da borç alıyor. Bu şekilde evleniyorlar. Aile büyükleri, kanaat önderleri ile toplantı yaptık. Bu kararı oy birliği ile aldık. Bundan sonra başlık parası olmayacak. Geline takılacak altının değeri de 35 bin TL’yi geçmeyecek. Bu kararı halkımız için yararlı gördük. Bundan sonra gençlerimiz evlenebilecek. Ben bu kararın sadece Şenoba ile sınırlı kalmasını istemiyorum. Çünkü geleceğimiz gençlerimiz ve kız kardeşlerimize bağlıdır. Bu insanları mağdur etmemiz lazım. Destek olmamız lazım. Yıllardır yanlış olan bu karardan herkesin geri dönmesi lazım. Tüm bölge bu kararı alırsa halkın mağduriyeti bitecek" dedi.

Haberin Devamı

Kurallara uymayanlara ceza da var

Hilal Belde Belediye Başkanı Cevher Benek de belediye başkanları, kanaat önderleri ve muhtarlarla yaptıkları toplantını alınan kararlara uymayanların düğünlerine katılımın sağlanmayacağını söyledi. Benek, "Bu karar gençlerimiz ve kızlarımız sevindirdi. Bu kararın dışına çıkan her kim olursa olsun kız istemesine, düğününe kesinlikle katılmayacağız. Kız istemeye gittiğimizde artık pazarlık usulü eski kafayla gitmiyoruz. Alınan karar belli" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bekar olan 27 yaşındaki Abdurrahman Beğenir, kararın ardından birçok gencin artık rahatlıkla evlenebileceğini belirterek, "Bu karar daha önce alınmalıydı. Büyüklerimize çok teşekkür ediyorum. Bir çok genç yaşı gelmiş olmasına rağmen maddiyat yüzünden evlenemiyordu" dedi.

Hilal beldesi sakinlerinden Berfin Benek, "Çok doğru bir karar. Daha önceden alınması gerekiyordu. Daha önce evlenenler maddi manevi çok zor duruma düştüler. Gereksiz şeyler isteniliyordu. İsteme sırasında bavul isteniliyordu. Ben baştan beri bu tür şeylere karşıydım. Evlendikten sonra imkanlar doğrultusunda bu tür şeylerin alınması daha doğru. Gereksiz masrafların kaldırılmasına çok sevindim" dedi.

DHA