Hava kirliliği İstanbul'da corona virüs riskini 7 kat artırıyor
Corona virüs vaka sayılarındaki artış ile gündeme gelen İstanbul'da, hava kirliliği nedeniyle ilerleyen günlerde vaka sayısında daha üst seviyeler görebilir.
Çin’de yapılan çalışmaların, hava kirliliğinin Kovid-19 hastalığı gelişme riskini 7 kat arttırdığını gösterdiğini vurgulayan Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu Başkanı Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Aykaç, “ABD’de yapılan bir araştırmada ise PM 2.5’un her 1 mikrogram/metreküp artışı ile Kovid-19 bağlı ölümlerin yüzde 15 oranında arttığı tespit edildi. Bu risk Türkiye için de geçerli. Hava kirliliği sorunu, pandemiyle birlikte daha da önem kazanmış durumda. Kirlilik, viral enfeksiyonlara bağlı ölümleri artırarak pandeminin yarattığı yıkıma katkı sunuyor. Hava kirliliği üst hava yollarındaki silyalar dediğimiz, vücudun ilk savunma hattının işlevi bozduğundan, enfeksiyonlarına karşı olan duyarlılık sekteye uğruyor. Kış döneminde hava kirliliği bağlı Kovid-19 ölümlerinde artış yaşanabilir” dedi.
Sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı dönemde İstanbul özelinde hava kirliliği konusunda yanlış bir kanı oluştuğunu belirten Dr. Aykaç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ulaşım faaliyetlerinin azalmasıyla hava kalitesinin bir miktar artmış olması, havanın temizlenmiş olduğunu göstermiyor. Hava kirliliğinin tek kaynağı motorlu araçlar değil. Kentlerde sanayi, inşaat faaliyetleri, madencilik, evsel ısınma gibi başka önemli hava kirliliği kaynakları da mevcut ve bu faaliyetler pandemide de devam etti”
Eskişehir için uyarı
Temiz Hava Hakkı Platformu’nun dün kamuoyuna duyurduğu ‘Eskişehir Alpu Kömürlü Termik Santrali Sağlık Etki Değerlendirmesi’ raporunda, santralin hayata geçmesi durumunda, kömür yakılmasından kaynaklı olarak ortaya çıkacak hava kirliliği nedeniyle Eskişehir dahil 24 ilde 11 milyon kişinin sağlığı olumsuz etkileneceği vurgulandı. Raporda, “Proje kapsamında toplam 419.9 hektar tarım alanı tarım amaç dışında kullanılarak, yok olacak. Santralin yakacağı kömürden ortaya çıkacak cıva, yer altı tatlı su kaynakları ve buradan dolaşımla Porsuk Çayı ve Sakarya Nehri’ne ulaşacak” denildi.
İstanbullular güne sisle uyandı. Sabah saatlerinde etkili olan sis hayatı olumsuz etkiledi. Özellikle boğazda etkili olan sis nedeniyle görüş mesafesi oldukça düştü. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü sis nedeniyle görülmez hale geldi. Uzmanlar astım ve diğer kronik solunum hastalığı olanların açık havaya çıkmaması uyarısında bulundu.
Mert İnan- Milliyet
- Sevgi İzi nedir? Sevgi İzi başvurusu nereden ve nasıl yapılır? Kayıpların bulunması için Sevgi İzi projesi
- 'İçinde hazine var' diyen gelip kazıyor! iç Anadolu'daki ilimizin piramidleri
- Kız Kulesi Hikayesi Ve Tarihi: Kız Kulesi Özellikleri Ve Mimarı Yapım Tarihi..
- Kontrolden çıkan araç 7 metrelik istinat duvarından bahçeye uçtu
- 17 yaşındaki Hüseyin, gölet kanalında boğuldu