Seyahat karantinası özel aracını kullananlar için nasıl olacak? İşte detaylar
Corona virüsle mücadele kapsamında 30 büyükşehire seyahat kısıtlaması getirildi. Peki hastası, cenazesi olan ne yapacak? İstanbul’da oturup Tekirdağ’da çalışan işe nasıl gidecek? 7 maddelik tedbir paketinde yer alan, şehirler arası seyahat kısıtlamasında özel aracını kullananlar için yapılacak uygulamalar belli oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni tip corona virüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında önceki akşam duyurduğu 7 maddelik tedbir paketinin ardından kamuoyunun gündemini en çok şehirler arası seyahat kısıtlaması meşgul etti. Uçaklar ve otobüslerle ilgili uygulamalar netlik kazanırken özel aracıyla seyahat etmek isteyenlere uygulanacak kısıtlamalar merak konusu olmuştu. Edinilen bilgilere göre özel araçla seyahat, kontrollü gerçekleştirilecek.
İşte Hürriyet'ten Fevzi Kızılkoyun'un haberine tüm detaylarıyla seyahat karantinası:
Hastalar, hastası ve cenazesi olanlara izin
Vatandaşların oldukları şehirde kalmaları sağlanacak. Ama tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden veya ağır hastalığı olanların şehirlerarası yolculuk yapmaları valilik izniyle olacak.
Kalacak yeri olmayanlar gidebilir
Son 15 gün içinde gelmiş olduğu yerde kalacak yeri bulunmayan, kısa süreli ziyaret veya başka nedenlerle bulunduğu ilden ayrılmaları zorunlu olan kişilerin şehirlerarası yolculuk yapmaları valilik izniyle yapılacak.
Seyahat belgesi alınacak
İller arasında seyahat etmesi zorunlu olanların, vali/kaymakamların koordinesinde oluşturulacak Seyahat İzin Kurulu’na başvurmaları gerekecek. Talebi uygun görülenlere kurul tarafından seyahat güzergahı ve süresini içerecek şekilde seyahat izin belgesi düzenlenecek.
Otobüs seferi planlanacak
Seyahat İzin Kurulunca, şehirler arası otobüs seyahat izin belgesi verilenler tarafından yapılan başvurular dikkate alınarak otobüs seferi planlaması yapılacak ve ilgililere bilgi verilecek.
Kontrol noktaları kurulacak
Seyahat başında ve sonunda sağlık kontrolleri yapılacak. Otogar çıkışlarında sağlık kontrol noktaları oluşturulacak.
İsim listeleri valiliğe bildirilecek
Seyahat İzin Kurulunca, otobüsle yolculuk yapacak vatandaşların listesi, telefonları, gidecekleri yerlerdeki adresleri, gidilecek ildeki valiliğe bildirilecek.
İl girişlerinde sağlık kontrolü
İllerine gelecekleri bildirilen yolcular, il girişlerinde sağlık kontrollünden geçirilecek. Karantinaya alınmasını gerektirecek bir durum varsa kişiler 14 gün süreyle karantinaya alınacak. Karantinaya alınmayanlar arasında 14 gün süreyle gözlem altına kalmaları gerekenlere ise evlerinde kalmaları tebliğ edilecek ve uyulup uyulmadığı sürekli kontrol edilecek.
Otogar çalışanlarına sağlık takibi
Bu süreçte otogarlarda görev yapacak tüm personel rutin aralıklarla sağlık kontrolünden geçirilecek.
Güzergahlar belirlenecek
Seyahat belgesiyle yolculuğuna izin verilen şehirlerarası otobüsler sadece güzergahtaki il otogarlarında duracak, burada ise kapasitelerinde boşluk olması durumunda yolcu alabilecek.
Otobüs ikramları yasak
Otobüs firmalarının şehiriçi ikram servisleri yasaklanacak. Şehirlerarası otobüslerin güzergahlarında mola verdikleri yerler, hijyen kuralları açısından denetlenecek.
Özel araçla kontrollü yolculuk
Şehirlerden çıkacak veya girecek özel araçla yolculuk yapanlar kontrollü seyahat edecek. Özel araçlarıyla 30 şehirde şehirlerarası yolculuk yapacak kişilere uygulamalar şöyle:
Yolculuk nereye ve neden
Şehir giriş ve çıkışlarında kontrol noktaları oluşturulacak. Özel araçlarıyla yolculuk yapanlara kontrol noktalarında “yolculuğun nedeni” sorulacak.
Geri gönderilecekler
Zorunlu ve makul bir nedeni olmayanlar illere alınmayacak veya ilden çıkışlarına izin verilmeyecek.
Sağlık kontrolüyle izin
Zorunlu ve makul nedeni olanlar sağlık kontrolünden geçirilecek, corona virüs belirtileri göstermesi durumunda zorunlu 14 günlük karantinaya alınacak. Yolcuların bilgileri gidecekleri illere bildirilecek, takibi sağlanacak.
Uçakla yolculuk izne bağlanacak
İçişleri Bakanlığı’nın dün 81 il valiliğine gönderdiği yeni genelgeye göre havayolu ile düzenlenecek uçuşlarda da yolcular, bugün saat 06.00’dan itibaren “Seyahat İzin Belgesi” olmadan seyahat edemeyecek.
Tren seferleri de durduruldu
Corona virüs tedbirleri kapsamında Yüksek Hızlı Tren (YHT), Anahat ve Bölgesel tren seferlerinin geçici olarak durdurulduğu bildirildi. TCDD Taşımacılık AŞ’den yapılan açıklamada, geçici olarak durdurulan YHT, Anahat ve Bölgesel trenlere ait biletlerin isteyenlere kesintisiz olarak iade edilebileceği, abonman kartlarda ise kullanılmayan kısımlara ait ücretin verileceği belirtildi.
Marmaray ve Başkentray devam
İstanbul’da Marmaray ve Ankara’da Başkentray trenlerinin işlemeye devam edeceğinin bildirildiği açıklamada, “Bu trenlerde sosyal mesafeyi korumak amacıyla bazı koltukların kullanılması engellenecek” denildi.
- Sevgi İzi nedir? Sevgi İzi başvurusu nereden ve nasıl yapılır? Kayıpların bulunması için Sevgi İzi projesi
- 'İçinde hazine var' diyen gelip kazıyor! iç Anadolu'daki ilimizin piramidleri
- Kız Kulesi Hikayesi Ve Tarihi: Kız Kulesi Özellikleri Ve Mimarı Yapım Tarihi..
- Kontrolden çıkan araç 7 metrelik istinat duvarından bahçeye uçtu
- 17 yaşındaki Hüseyin, gölet kanalında boğuldu