Sosyal medya düzenlemesi 1 Ekim tarihinde başlıyor
Sosyal ağ sağlayıcıların Türkiye'de temsilci bulundurması zorunluluğunu getirecek sosyal medya düzenlemesi 1 Ekim tarihi itibari ile uygulanmaya başlayacak.
1 Ekim tarihi itibari ile uygulanmaya başlayacak olan düzenleme ile günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurtdışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları Türkiye'de temsilci bulundurmak zorunda olacak, kişilik haklarına saldırıda içerik 4 saatte kaldırılacak.
İdari para cezaları, muhatabın yurt dışında bulunması halinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından doğrudan doğruya muhataba, internet sayfalarındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler üzerinden elektronik posta veya diğer iletişim araçlarıyla da bildirilebilecek. Bu bildirim, Tebligat Kanunu'na göre yapılan tebligat hükmünde olacak. Bu bildirimin yapıldığı tarihi izleyen 5'inci günün sonunda tebligat yapılmış sayılacak. Kanunla, yükümlülüğünü yerine getirmeyen yer sağlayıcılarına, caydırıcılığın sağlanması için verilecek idari para cezası artırılacak. Bu kapsamda yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında, 10 bin liradan 100 bin liraya kadar verilebilen idari para cezası, 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar artırılacak. Düzenleme ile içeriğin çıkarılması kararları, içerik ve yer sağlayıcılarına bildirilerek gereğinin yerine getirilmesi istenecek.
Kişilik hakları hususu
Kişilik haklarının ihlal edilmesi halinde İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un, erişimin engellenmesi kararı verilmesini düzenleyen hükmü yönünden de içeriğin çıkarılması kararı verilebilecek. Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcıya gönderilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararının gereği en geç 4 saat içinde ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilecek. İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talep etmesi durumunda hakim tarafından, başvuranın adının, ihlale konu internet adresleriyle ilişkilendirilmemesine karar verilebilecek. Kararda, Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından hangi arama motorlarına bildirim yapılacağı da yer alacak. Böylece arama motorları tarafından başvurucunun adı ile ihlale konu içeriğin ilişkilendirilmemesi sağlanarak kişilik haklarının daha etkin korunması sağlanacak.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Meclis’ten geçen sosyal medya düzenlemesinin Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal ağ sağlayıcılarına yönelik uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Ünal konu hakkında, "Meclis’ten geçen yasanın 1 Ekim’de yürürlüğe gireceğini belirten Ünal, “Görüşmeleri BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) yapacak. Bu görüşmelerin herhangi bir siyasal ya da parlamento ayağı söz konusu değil. 1 Ekim’e kadar bu görüşmeler gerçekleştirilecek. 1 Ekim’de ilk uyarı, tebliğ yapılacak. Ondan sonraki 30 gün içinde bir geri dönüş olmazsa yasada belirtilen yaptırımlar uygulamaya geçirilecek” ifadelerini kullanmıştı.
- Sevgi İzi nedir? Sevgi İzi başvurusu nereden ve nasıl yapılır? Kayıpların bulunması için Sevgi İzi projesi
- 'İçinde hazine var' diyen gelip kazıyor! iç Anadolu'daki ilimizin piramidleri
- Kız Kulesi Hikayesi Ve Tarihi: Kız Kulesi Özellikleri Ve Mimarı Yapım Tarihi..
- Kontrolden çıkan araç 7 metrelik istinat duvarından bahçeye uçtu
- 17 yaşındaki Hüseyin, gölet kanalında boğuldu