Pele ya da gerçek adıyla Edson Arantes do Nascimento... Efsane futbol adamı 82 yaşında kanser nedeniyle aramızdan ayrıldı. Futbolun henüz bu kadar gelişmediği dönemde sanki şimdilerden o tarihlere ışınlanmış gibi oynayan Pele, daha 16 yaşında tüm dikkatleri üzerine çekmişti. Neymar'ın tanımıyla 'futbolu kökünden değiştiren' Pele, adını ölümsüzler listesine yazdırarak dünyaya veda etti.
posta.com.tr - Turcel Orman
Brezilya'nın yetiştirdiği ilk büyük yıldızlardan Pele, bir süredir kolon kanseri tedavisi görüyordu. Son günlerde durumunun ağırlaştığı öğrenilen 82 yaşındaki Pele için acı sonun yaklaştığı tahmin ediliyordu. Pele, dün itibariyle aramızdan ayrıldı.
Lakabının hikayesini Halit Kıvanç açıklamıştı
Türk medyasının efsane ismi Halit Kıvanç, tarihte Pele ile röportaj yapan ilk insan olarak biliniyor. Kıvanç, gerçek adı Edson Arantes do Nascimento olan Pele'nin lakabının çıkışını şöyle anlatmıştı:
Beraber kaldığımız Brezilyalı bir gazeteci arkadaşım vardı. Beraberken bana Brezilyalı genç bir çocuğu gösterip, "Halit bak, bu Pele. 17 yaşında, köyden geldi. Köyde, taş zeminde tenekeyle bile top oynuyorlar. Tenekeye vurunca 'pele pele pele pele' diye ses çıkardığı için adı Pele kaldı. İleride çok parlayacak" dedi.
Küresel etkileri
Küçük yaşlarında "pele pele" diye yuvarlanan tenekeyle futbol oynayan bu çocuk, 1999 yılında yüzyılın oyuncusu seçilecek, Time dergisin göre "çağın etkili 100 isminden biri" olacak, ABD'ye "gerçek futbolu" getiren insan olarak anılacak ve hala kırılamayan "en çok gol atan futbolcu" unvanını kazanacaktı.
Siyasi girişimi ve spor bakanlığı dönemi
Pele futbolculuk döneminde o kadar popülerdi ki, 1977 yılında emekli olduğunda "milli hazine" olarak görüldüğü Brezilya'da ülke çapında bir şeyler yapmaması imkansız olarak görülüyordu.
1989 yılında cumhurbaşkanı adayı olmak isteyen Pele, siyasi çevrelerce ilgi görmedi. 1995 yılında ise dönemin ülke lideri tarafından Brezilye Spor Bakanı olarak atandı ve 6 yıl görev yaptı. Yolsuzlukları ortadan kaldırmak için getirdiği düzenlemeler "Pele yasası" olarak hala kullanılıyor.