Spor"Kötü futbolun mazereti sadece çok maç olamaz"

"Kötü futbolun mazereti sadece çok maç olamaz"

Paylaş
"Kötü futbolun mazereti sadece çok maç olamaz"

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk’un zorlu maç trafiği nedeniyle TFF’yi suçlaması ve ‘yorgunluk’ vurgusu yapması doğru değil. Avrupa arenasında her takım aynı yoğunluğu yaşıyor. Şikayet etmenin anlamı yok. Daha büyük sorunları düzeltmeli.

Mourinho’nun Twente maçı sonrası “Sorulara bakınca bazen Türkiye’ye işimi öğrenmeye gelmişim gibi düşünüyorum” sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Haberin Devamı

COŞKUN TÜRK: Mourinho, Fenerbahçe tarihinin genlerine uygun olmayan bir sistemi oturtmaya çalışıyor. Biraz açarsak, uzun yıllardır Fenerbahçe en iyi futbolcuları alır, çok para harcar ve kısa sürede başarı bekler düşüncesini yıkmak adına çalışıyor. Camia bunu kabullenirse uzun vadede Fenerbahçe önemli başarılar kazanacak. Kabullenmezse sıkıntı büyük. Yönetim ‘Artık yeter, yıllardır sürekli hoca değişimiyle başarı gelmedi, Mourinho bizim uzun vadede hocamız ve bu durum tartışmaya kapalı’ demeli.

FAİK GÜRSES: Türk futbolunu tarif eden bir cümle. Öyle bir açıklama ki bugüne kadar kimse böyle kısa ama kapsamlı açıklama yapmadı. Futbolda da tam bir garip ülke olduğumuzu ortaya koyuyor.

ŞORAY UZUN: Mourinho bize alışık değil ama biz; ‘kendini en önemli sayan spor adamları’na acayip alışığız. Terimleri görmüşüz, Jesusları görmüşüz. Bosqueleri görmüşüz... Dışarıda, ecnebi memleketlerde ilgi çekici olabilir ama burada Mourinho’nun hiçbir açıklaması bize enteresan gelmez. Biz ne kendini vazgeçilmez, en önemli sananlar gördük. Onlar bile özünde mütevazıydı. Gerekirse işini burada öğreneceksin aga.

Haberin Devamı

FENER AVRUPA’DA SES GETİRECEKTİR

Fener’in rakipleri zorlu. Avrupa’da ilk 8 şansı nedir? Milli ara sonrası ligde de Samsun ve Trabzon maçları gibi zorlu deplasmanlara gidecek. Bu süreç nasıl geçer?

COŞKUN TÜRK: Fenerbahçe, Avrupa’da kura şanssızlığı yaşadı. Eğer ilk 8’e girerse bu şanssızlığı büyük avantaja çevirip müthiş bir öz güven kazanır. İlk 8 şansı var mı? Oynadığı maçların çok kısa sürelerinde olsa da bu şansının olduğunu söyleyebiliriz. Samsun ve Trabzon deplasmanları zor. İyi motive ve organize olmak zorunda.

FAİK GÜRSES: Twente maçı Fenerbahçe’nin bir toparlanma sürecinde olduğunu ve bir uyum içinde oynamaya başladığını gösteriyor. Bu maçlar sonrası alınacak 2 galibiyet Fenerbahçe’nin ligdeki kaderini ortaya koyacak. Aksi takdirde çok yanılacağız. Ayrıca Avrupa maçlarına yeni ısınıyor. Orada da epey yol alacaktır.

ŞORAY UZUN: Fener’in ilk 8 şansı kesinlikle var. Bu sezon mazereti de yok. Geçen sezon Avrupa’da başarı gelmeyince ‘yetkili ağızlar’ açıklama yaptılar; “Kadromuz iyi ama teknik direktörümüz yetersiz kaldı” diye. Ee? Bu sene hem kadronu güçlendirdin hem de Mourinho’yu getirdin. Karadeniz’deki maçlarda bir sıkıntı yaşamaz.

Haberin Devamı

ALANYA GALİBİYETİ SADECE PANSUMAN

Kasımpaşa ve Rigas maçlarında 3-0 ve 2-0’dan alınan beraberlikleri, 1-0’lık Alanya galibiyeti unutturdu mu? Antalya ve Beşiktaş maçları var, kötü skorlarda kriz yaşanır mı?

ŞORAY UZUN: Alanya galibiyeti, kaybedilen puanları unutturmaz. Beşiktaş maçı dev bir derbi. Sonucu önceden kestirmek zor ama sezon başı açık kalan bir 5-0’lık hesap hala masada duruyor. Bu kadroyla Antalya’yı da yenemiyorsan hiç konuşma.

COŞKUN TÜRK: Alanya maçının son anları moral motivasyon anlamında sıkıntının devam ettiğini gösterdi. Kötü sonuçlarla krizin olacağı Avrupa maçlarının ardından yapılan eleştirilerde görüldü.

FAİK GÜRSES: Alanya maçında galibiyeti getiren Yunus takım arkadaşlarından ‘3 puan dayağı’ yese de açık farkla önde olduğu maçlarda beraberliğe düşen bir Galatasaray hoş bir seda bırakmadı. Alanyaspor maçındaki Okan Buruk’un yüz ifadesi herşeyi ortaya koyuyor. Bu kadro böyle skorlara pek alışık değil.

Haberin Devamı

OSİMHEN HEM KALİTE HEM SIKINTI GETİRDİ

Buruk zorlu maç trafiğinden TFF’yi suçluyor, “Yorgunluk var” diyor. Osimhen yok, Icardi ve Batshuayi formsuz. Yeniler Sara dışında katkı veremiyor. Bunlar kötü tercihler mi?

ŞORAY UZUN: Avrupa arenasında boy gösteren her takımın yoğun bir maç trafiği var. Şikayet etmenin anlamı yok. Doğru ilk 11, doğru rotasyon ve gidişata göre (artık bir zahmet) ZAMANINDA oyuncu değişiklikleri ile bu sıkışık trafikte aracını devirmeden garaja getireceksin. Biraz ezber boz, kenardaki arkadaşları bir zahmet her daim hazır tut.

COŞKUN TÜRK: Zorlu maç trafiği Beşiktaş için de var Fenerbahçe için de. Bunun suçlusu TFF değil, dünyada futboldan daha çok para kazanmak isteyenlerin organizasyonu. Osimhen Galatasaray’ın en büyük silahı durumuna geldi. Bu diğer silahları (Icardi-Batshuayi) olumsuz etkilemiş görünüyor. Yenilerden Sara tam deyimiyle cuk oturdu, diğerleri kaba tabiriyle ‘O kadar para etmez’ kıvamında.

Haberin Devamı

FAİK GÜRSES: Formsuz oyuncular var diyorsa sorumlusu kendisi. Onları kazanacak bir ortam henüz oluşmadı o zaman. Rakipler Avrupa trafiğinden nasıl sağlam çıkıp, performansı lige taşıyorsa Galatasaray’ın bu kadro zenginliği de aynı işlevi yapmak zorunda. Tabii ki bu durumda hoca hedef tahtası olur.

KAYBEDİNCE ALKIŞ BEKLEME

Bronckhorst, Frankfurt maçı sonrası ıslıklanmayı hayretle karşıladı. Gerçekten böyle bir tepki hiç görmemiş midir? Gio takımı iyi yönetemiyor mu?

FAİK GÜRSES: Gio’nun ilk 11 tercihlerini ve alınan sonuçları taraftar hoş karşılamıyor. İki Avrupa maçından 7 gol yiyip galibiyet almamışsın, sonra da ‘futbolumuzu beğenmeyen maça gelmesin’ diyorsun. Mustafa Hekimoğlu var, çok iyi santrfor olacak. Olacak ama ona öz güven kazandıracak şansı ver.

COŞKUN TÜRK: Bundan önce çalıştırdığı takımlarda gerçekten böyle tepki görmemiştir. O da Türkiye’ye yavaş yavaş alışacak. Kısa vadede ‘İyi yönetemiyor’a katılırım. Ancak o uzun vade teknik direktörü, bu da unutulmasın.

ŞORAY UZUN: Abicim bizim buralar Hollanda ligine, ne bileyim Belçika ligine filan benzemez. Kaybettiğin maç sonrası taraftar seni alkışlasın mı, ne yapsın? Bizler medeniyete uzak tipler değiliz. Kendini çağdaş sanan çoğu Avrupalı’ya medeniyet dersi veririz! Cidden... Ama silik bir oyunla maç kaybeden takımı alkışlamayız. Bunu yapan Premier Lig taraftarı gibi biz o maçı yarım saat sonra unutmuyoruz. Sen derbiyi kazanmaya çalış Gio. Aksi durumda o ıslıkların volümü senin kulak zarını biraz tırmalar.

RAFA’YI ÇÖZDÜLER ALTERNATİFİ DE YOK

Rafa saman alevi gibi parladı, söndü. Bu düşüşün nedeni nedir? Takım içinde ona bir alternatif çıkar mı? Çıkarsa kim olur?

FAİK GÜRSES: Rafa’nın lige yıldırım gibi başlaması iyiydi. Fakat yanında pas tercihlerine yanıt verecek oyuncu yok. Gedson’un onunla yakınlaşması gerekiyor. Bu olmayınca bire birde zorluyor, onu da rakipleri artık çözdü. Milli aradan sonra kendine gelmezse, içeride onun işini yapacak oyuncu da yok.

COŞKUN TÜRK: Rafa çok kaliteli bir futbolcu. Ancak bu kadar sertlik karşısında o da neye uğradığını şaşırdı. Şu an takım içinden ona alternatif çıkması çok zor. Takım onu koruyacak ve futbolunu daha yukarılara çekecek, başka çaresi yok.

ŞORAY UZUN: Rafa’nın bir alternatifi yok. Kalsaydı belki Pjaniç ama Rafa bence ondan da iyi. Bir futbolsever olarak ondaki düşüşün çok geçici bir durum olduğuna inanmak istiyorum. Gedson son dönemde harika ama Rafa başka bir kalite.

SEMBOL DE OLSAN SABIR GÖSTERMEZLER

Şenol Güneş, Avcı’nın aldırdığı tam 13 transferi sahaya monte edemedi, kadro ve sistemi oturtamadı. Avcı gitmese farklı mı olurdu? Güneş bu sorunları çözebilir mi?

FAİK GÜRSES: Derler ya zor dostum zor diye, Trabzonspor’un hali şimdilik böyle. Bu milli arada biraz toparlanırlarsa ne ala. Yoksa her deney hüsranla bitecek gibi gözüküyor. Avcı da kalsa sonuç değişmezdi. Bir kadro uyumsuzluğu ve bir 10 numara eksikliği çok açık.

COŞKUN TÜRK: Bu takımı Avcı oluşturdu. En azından bu milli araya kadar takımın başında kalmalıydı diye düşünüyorum. Güneş bu sorunları çözebilir, ancak zamana ihtiyacı var. Bu zamanı da Trabzon’da maalesef kimseye vermiyorlar. Bu sembol isim Güneş de olsa.

ŞORAY UZUN: Avcı gitmeseydi sorun daha da büyüyecekti. Şenol Güneş’in işi kolay değil ama Şenol hocanın boyunu aşan bir iş hiç değil. Hoca tabii ki halleder. Biraz zaman gerekiyor, o kadar. O zamanı da vermeyeceksen hocayı niye getirdin aga?