Gündem Tahliye kararı verilen Hüseyin Çapkın cezaevinden çıktı (Hüseyin Çapkın kimdir?)

Tahliye kararı verilen Hüseyin Çapkın cezaevinden çıktı (Hüseyin Çapkın kimdir?)

Paylaş
Tahliye kararı verilen Hüseyin Çapkın cezaevinden çıktı  (Hüseyin Çapkın kimdir?)

FETÖ'nün mülkiye yapılanmasına yönelik davada, aralarında eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın da bulunduğu 4 sanığın tahliyesine karar verildi. Mahkeme, Hüseyin Çapkın hakkında ev hapsi uygulanmasına karar verdi. Kararın ardından eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden saat 23.20 sıralarında salıverildi

Tahliyesine karar verilen diğer 3 sanık hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı konuldu. Oy çokluğuyla alınan kararda, eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile birlikte 7 sanığın ise tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

11 TUTUKLU SANIK GETİRİLDİ


İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın aralarında bulunduğu 11 tutuklu sanık getirildi. Duruşmada savcı Uğur Yaşar Güngör ara mütalaasını bildirdi. Savcı mütalaasında, sanıkların 15 Temmuz darbe teşebbüsü faaliyetleri içerisinde olduklarına, bu suçların failleriyle irtibatlarına veya bu suçlara iştiraklerine dair soyut değerlendirme dışında herhangi bir anlatıma rastlanmadığını belirtti.

Savcı, bir kısım sanıkların FETÖ'nün üst yapılanmasında oldukları belirtilen bazı isimlerle telefon irtibatı tespit edildiğine ilişkin yaptığı değerlendirmesinde, "FETÖ'nün diğer terör örgütlerinden çok önemli bir farkı bulunmaktadır. FETÖ gerçek yüzünü gösterinceye kadar devlet ve sivil toplum içine gizlice yerleşmiş, yuvalanmış bir terör örgütüdür. Sosyal ilişkilere çok büyük önem vermiştir. Tabiri caizse her kapıyı güleryüzle çalmış, insanların güvenini kazanmak için azami gayret sarfetmiştir.

'PARALEL SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ TABİRİ'


Devlet ve toplum hayatı içine öylesine sızmıştır ki, bu terör örgütü için bugün paralel devlet tabirinin yanına 'paralel sivil toplum örgütü' tabirini de eklesek yanlış olmaz kanaatindeyiz" denildi. FETÖ'nün bir dönem toplum algısında "hizmet hareketi ve cemaat" olarak anıldığı belirtilen mütalaada, "Sanıklar mülki idare amirliği görevinde bulunmuşlardır.

Mülki idare amirliği görev sosyal ilişkiler bakımından önem arzeden bir kamu görevidir. Hal böyle olunca sanıkların bir kısmının FETÖ'nün çatı yapılanmasında yer aldıkları sonradan tespit edilen bazı isimlerle normal (gizliliği bulunmayan) telefon hatları üzerinden bir dönem irtibat kurmuş olmalarının örgüt üyeliği suçu yönünden yeterli delil niteliğinde görülmesinde isabet bulunmayacaktır" ifadeleri kullanıldı. Mütalaada, FETÖ'nün örgüt içi iletişim gizliliğine önem verdiği vurgulanarak "Bunu ByLock vb. gizli iletişim kanallarıyla gerçekleştirdiği bugün artık tespit edilmiş bulunmaktadır. Bu anlamda sanıkların meslektaşları olan diğer kısım sanıklarla yine normal telefon irtibatı kurmuş olmalarının da örgüt içi irtibat olarak değerlendirilemeyeceği kanaatindeyiz" denildi.

4 SANIĞA TAHLİYE TALEP EDİLDİ


Mütalaada, suç vasfının değişme ihtimali, tutuklu kaldıkları süre dikkate alınarak sanıklar eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Feyzullah Özcan ve Haluk Nadir'in tahliyeleri talep edildi. Diğer tutuklu sanıklar Fatih Şahin, Murteza balcı, Erdal Çakır, Nurullah Çakır ve Yusuf Yavaşcan'ın ise tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi istendi. Mütalaada, sanıklar Necmettin Kalkan ve Yılmaz Kurt hakkındaki değerlendirme ise mahkemenin takdirine bırakıldı.


HÜSEYİN ÇAPKIN'A TAHLİYE VE EV HAPSİ KARARI VERİLDİ


Mahkeme heyeti yaklaşık bir saatlik aranın ardından kararını açıkladı. Heyet, sanıklar eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, eski İstanbul Vali Yardımcısı Haluk Nadir, eski Sancaktepe Kaymakamı Feyzullah Özcan ve Eski Mülkiye Başmüffettişi ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Genel Sekreteri Yılmaz Kurt'un tahliyesine karar verdi. Sanıklardan Hüseyin Çapkın hakkında ev hapsi kararı da veren heyet, diğer sanıklar hakkında yurtdışına çıkış yasağı koydu. Çapkın'ın tahliyesi kararına mahkeme başkanının muhalefet şerhi koyduğu belirtildi.


ÇAPKIN CEZAEVİNDEN ÇIKTI

Kararın ardından eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden saat 23.20 sıralarında salıverildi.

Eşi Nurten Çapkın, Hüseyin Çapkın'ı cezaevi önünde sarılarak karşıladı.

Basın mensuplarının soruları üzerine Hüseyin Çapkın, "Uzun konuşmayacağım, Türk adaletine güvendik. Çok şükür tahliye olduk. Başka söyleyecek bir şeyim yok." dedi.

Bir gazetecinin "Sayın Mehmet Ağar mahkemeye geldi" demesi üzerine Çapkın "Teşekkür ederim, o mahkemenin işi, teşekkür ederim" şeklinde karşılık verdi.
"Mehmet Ağar mı kefil oldu?" şeklindeki soruya ise Çapkın, "Kefalet yok bu işte. Sağ olsun, herkes ne biliyorsa onu söylediler. Herkes, kim ne biliyorsa öyle söylediler. Teşekkür ederim" şeklinde yanıt verdi.

"Ev hapsi ile ilgili bir şey söyleyecek misiniz?" sorusunu ise Çapkın "Hayır, teşekkür ederim" şeklinde cevapladı. Çapkın daha sonra kendisini bekleyen araca binerek oradan ayrıldı.



HÜSEYİN ÇAPKIN KİMDİR?


1951 senesinde dünyaya gelen Hüseyin Çapkın aslen İzmirlidir. Eski Emniyet Müdürü olan Hüseyin Çapkın Türk bürokrattır.
1965 senesinde Polis Koleji'ne girmiş ve 1971 senesinde Polis Akademisi'nden Komiser yardımcısı olarak mezun olmuştur. Mezun olduğu yıl Balıkesir Emniyet Müdürlüğü'nde göreve başlamış. Ardından değişik rütbelerde 1975-1984 yılları arasında Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapmıştır
1984 yılında Yozgat İl Emniyet Müdürü oldu, daha sonra Mersin İl Emniyet Müdürlüğü yapmıştır. 1988-1991 yılları arasında Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı yaptı, 1991 yılında Antalya İl Emniyet Müdürü olarak görevlendirildi ve 1992'ye dek bu görevini sürdürmüştür. 1992-1993 yılları arasında Araştırma, Planlama ve Koordinasyon uzmanı olarak çalışmış, daha sonra sırasıyla Gaziantep, Manisa, Adana ve Bursa İl Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunmuştur
18 Haziran 2009 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan ortak kararname ile Celalettin Cerrah'ın yerine İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'ne atanmış ve 17 Aralık 2013 tarihinde görevden alınmıştır.

FETÖ soruşturmasında tutuklanan ve tahliye olan Hüseyin Çapkın evli ve iki çocuk babasıdır.

HÜSEYİN AVNİ MUTLU'NUN TUTUKLULUĞUNA DEVAM


Öte yandan sanıklardan eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun da bulunduğu 7 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Üye hakimlerden birinin Mutlu'nun tutukluluğunun devamı kararına karşı muhalefet şerhi koyduğu da belirtildi. Firari sanık Abdülkadir Demir'in dosyasının ayrılmasına da hükmeden heyet, mütalaasını hazırlaması için dava dosyasının savcılığa gönderilmesine karar verdi. Duruşma, 8 Şubat'a bırakıldı.


ATTIĞI TWEET ÇOK KONUŞULMUŞTU


Eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun Gezi Olayları sırasında attığı tweet çok konuşulmuştu. İşte Mutlu'nun attığı o tweet:

Gençler,Gezi parkında kuş sesleri,ıhlamur kokusu ve arı vızıltısıyla huzurlu bir sabah varmış doğru mu?Aranızda olmak isterdim.

'GEZİ’DE ATTIĞIM TWEETLER BARIŞÇIL GÖSTERİDE BULUNANLARA YÖNELİKTİ'


Gezi döneminde attığı tweetlerin iddianamede aleyhine delil olarak gösterildiğini belirten Mutlu, “Attığım tweetler Kamu Denetçiliği tarafından rapor haline getirildi. Raporda benim mesajlarımın barış içinde hareket eden gruplara yönelik olduğu ifade ediliyor. Benim tweetlerim şiddet gösterenlere yönelik atılmış tweetler değildir.

Bir gerçeği görmemiz gerekiyor. Barış yanlısı ile teröristleri ve şiddet yanlısını ayırmak zorundasınız. Gezi sürecinde attığım tweetlerin muhattabı galeyana gelenleri bu tuzaktan çekip alabilmektir. 9 Haziran’da attığım tweetlerin hangi kitleyi hedef aldığı iyi değerlendirilmesi gerekir. Ben halkı uyaran valiyim. Tweetlerim ortada hiçbirini silmedim. Kamu Denetçiliği Ombudsmanı hazırladığı raporunda beni çalışmalarımdan ötürü övüyor” demişti.

HÜSEYİN AVNİ MUTLU KİMDİR?


Hüseyin Avni Mutlu 1956 tarihinde Rize'nin Fındıklı ilçesi doğmuştur. İlkokul eğitimini İstanbul, Fatih'de Ali Kuşçu ilkokulunda tamamlamıştır. Babasının görevi dolayısıyla Bostancı'ya taşınmışlardır. Babası madencidir.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra 1985 yılında Kocaeli Kaymakam Adayı olarak göreve başladı.
Bolu’nun Gerede ve Çorum’un Kargı İlçesinde Kaymakam Vekilliği görevinde bulunduktan sonra, 1988 yılında Bursa ili, Büyükorhan İlçesine İlçenin ilk Kaymakamı olarak atandı. 1991-1992 yıllarında Amerika Birleşik Devletlerinde 1 yıl süreyle İngilizce eğitimi gördü. 1992-1994 yıllarında Şırnak’ın Silopi İlçesinde Kaymakamlık, 1994-1997 yıllarında Şırnak Vali Yardımcılığı, 1997-2002 yıllarında Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde Kaymakamlık görevini yürüttü. Daha sonra 1 yıl süreyle Çanakkale Vali Yardımcılığı yaptı.

2003-2005 yılları arasında İstanbul’un Bağcılarilçesi Kaymakamlığını yürüttü. 2005-2007 yılları arasında 2 yıl süre ile Siirt Valiliği , 2007-2010 yılları arasında 3 yıl süre ile Diyarbakır Valiliği yapan Hüseyin Avni Mutlu 11 Mayıs 2010 tarih ve 2010/407 sayılı kararname ile İstanbul Valiliğine atanmış olup, 31 Mayıs 2010 tarihi itibarıyla görevine başlamıştır. İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Onur Üyesidir. 15 Eylül 2014 Valiler kararnamesi ile Merkez valisi olmuştur. 15 Temmuz demokrasiye darbe girişimi gecesi yaşanan olayların ardından görevden uzaklaştırılan 246 mülki idare amirinin içerisinde yer alan isimler arasında Hüseyin Avni Mutlu da bulunmaktadır.

İDDİANAMEDEN


İstanbul Cumhuriyet Savcısı Emine Kocak tarafından hazırlanan iddianamede, eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, eski Mülkiye Başmüfettişi Gürkan Polat, eski İstanbul Vali Yardımcısı Haluk Nadir, eski Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Mürteza Balcı, eski Artvin ve Hakkari Valisi Necmettin Kalkan, eski Rize ve Çorum Valisi Nurullah Çakır, eski Mülkiye Başmüfettişi ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, eski Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, eski Denizli Valisi Abdülkadir Demir, eski Muğla Valisi Fatih Şahin, eski Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal, eski Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır, eski Sancaktepe Kaymakamı Feyzullah Özcan ve eski Pendik Kaymakamı Osman Tunç sanık olarak yer alıyor.

İddianamede, 14’ü tutuklu 15 sanık hakkında, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "TBMM’yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti?ni? ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 5 yıldan onar yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Sanıklar Fatih Şahin, Hüseyin Avni Mutlu, Mürteza Balcı, Necmettin Kalkan, Nurullah Çakır, Osman Tunç, Yusuf Yavaşcan ve Abdülkadir Demir hakkında ayrıca "Terörizmin Finansmanı Kanunu’na muhalefet" suçundan ayrı ayrı 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, Fatih Şahin, Nurullah Çakır ve Yusuf Yavaşcan’ın örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı belirtiliyor.

Eski Vali Mutlu’nun FETÖ üyeleriyle iltisaklı olduğu ifade edilen iddianamede, Mutlu’nun FETÖ/PDY çatı örgütlenmesi içerisinde faaliyet gösteren bir şahısla 10 kez irtibata geçtiği, örgütün içerisinde sorumlu düzeyde faaliyet gösteren beş kişiyle 36 irtibatının bulunduğu, haklarında yasal işlem yapılan örgüt mensuplarıyla iltisakının olduğu kaydediliyor. Hüseyin Avni Mutlu’nun telefonunda, darbe girişimi sonucu gözaltına alınarak tutuklanan eski Yüksek Askeri Şura (YAŞ) Üyesi Orgeneral Akın Öztürk’ün numarasının "Paşa Akın Öztürk" olarak kayıtlı olduğu belirtilen iddianamede, Mutlu’nun ayrıca Kimse Yok Mu Derneği’ne farklı tarihlerde bağış yaptığı anlatılıyor.

DHA