200’e yakın ülkeye ihracat yapan kent, 2023 yılı rakamlarıyla 17.6 milyar dolarla Türkiye’deki ihracatın yüzde 7’sini tek başına gerçekleştirdi. İthalatı 10 milyar dolar seviyesinde. Yani ülkemize net döviz kazandıran kentlerden biri. Geçmişte İpekyolu üzerinde yer alan Bursa bugün de otomotiv, tekstil, makine imalatı, havacılık, savunma, gıda, tarım gibi alanlarındaki başarılı üretimleriyle stratejik konumunu pekiştiriyor. Özetle Bursa, ekonominin lokomotif illerinden biri.
BÜYÜK İLGİ VARDI
Türkiye için böylesi kilit role sahip bu şehri, geçen hafta Akbank’ın gerçekleştirdiği ‘Birlikte Geleceğe Buluşmaları’ kapsamında ziyaret ettik. Hilton Bursa’nın konferans salonunda yapılan ve yaklaşık 2 saat süren etkinliğe büyük bir ilgi vardı. 500’ün üzerinde kişinin katıldığı buluşma için erken saatlerde gelmeye başlayan iş dünyasının temsilcileri, olağanüstü dönüşümün ve gelişmelerin yaşandığı, jeopolitik risklerin tavan yaptığı böylesi bir dönemde ülkenin dev finans kuruluşunun yöneticileri tarafından verilecek mesajı merakla bekliyordu. Etkinlik başladıktan sonra sahneye çıkan Akbank Genel Müdürü Kaan Gür, iş dünyasının bu ortamda tam da ihtiyacı olan mesajları sıraladı:
ORTAK HEDEF VURGUSU
Bu buluşmayı sadece bir toplantı olmaktan öte, ortak hedefler doğrultusunda yeni fırsatları keşfedeceğimiz bir adım olarak görüyoruz.
Sürdürülebilir büyüme hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmak için buradayız ve işlerinizi daha da kolaylaştırmak hedefiyle elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.
Çözüm ortağınız olarak her zaman sizin yanınızda olmayı sürdüreceğiz.
Ülkemizin kalkınma ve gelişim odaklı ihtiyaçlarına yönelik geliştirdiğimiz çözümlerimizle, firmalarımızı yeşil ve dijital dönüşüm özelinde geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerle desteklemeye devam edeceğiz.
EN ZOR ZAMANDA OMUZ OMUZA
Kaan Gür’ün verdiği mesaj çok net: ‘Dayanışma’. Aktif büyüklük bakımından özel bankalar içinde ilk 3’te yer alan bir bankanın böylesi zor bir dönemde yani iyi günde olduğu gibi kötü günde de iş dünyasına ‘Yanınızdayız’, ‘Birlikte başaracağız’ ve ‘Size desteğimiz sürecek’ demesinden daha kıymetli ne olabilir. Bugün en çok ihtiyacımız olan şey dayanışma. İş insanları belirsizlik içinde kendine rota çizme çabasındayken, bankanın finans gücüyle, teknolojisiyle ve yetkin kadrosuyla rehber olma çabası alkışı hak ediyor. İş dünyasının da bu fırsatları iyi değerlendirmesi çizilen rotada hızlı aksiyon alması şart.
BU SEFER ISKALAMAYALIM
Teknolojide akıl almaz dönüşümle birlikte ezeli bir rekabet yaşanırken şimdi kapımıza ‘yeşil dönüşüm’ dayandı. Daha şirketler teknolojik dönüşümü tamamlayamamışken 2026 itibarıyla sınırda karbon vergisiyle tanışacak. Türkiye’nin rüzgar ve güneşe dayalı kurulu gücü 30 bin megavat civarında. Önümüzdeki 11 yılda 80 milyar dolarlık yatırımla kurulu güçte 4 katlık bir artış hedefleniyor. Şirketlerin rekabet ve yeni pazarlar için bu dönüşümü kaçırma lüksü yok. Elimizi çabuk tutalım, rekabette geriye düşmeyelim... Bankaların ‘hep beraberiz’ yaklaşımıyla, iş dünyasının çevikliğiyle, kamu kurumlarının kolaylaştırıcı adımlarıyla yani bu dayanışma ruhuyla hep birlikte başarır ve geleceğe yürürüz.
TERZİ USULÜ HİZMET ANLAYIŞI
Etkinlik kapsamında Posta Gazetesi Ekonomi Müdürü Bilal Emin Turan moderatörlüğünde ‘Birlikte Geleceğe’ paneli düzenlendi. Panelde konuşan Akbank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Çetin Düz, işletmelerin dijitalleşme süreçleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Düz, “Dijitalleşme alanında hem bir uygulayıcı hem de çözüm sağlayıcı konumundayız. Eşzamanlı olarak, işletmelerin dijital dönüşüm yolculuklarında, onların ihtiyaçlarına özel tasarlanmış eğitim programları ve danışmanlık hizmetleri ile yanlarında yer alıyoruz” dedi.
OSB’LER KRİTİK ÖNEMDE
Organize sanayi bölgelerinde (OSB) dijital dönüşümü önceliklendirdiklerini kaydeden Çetin Düz, şunları söyledi: “Farklı bölgelerde düzenlediğimiz ‘Sanayide Dijital Dönüşüm’ buluşmalarımızla, bu süreci OSB’ler nezdinde kolaylaştırmaya ve hızlandırmaya odaklanıyoruz. ‘İhracatçının Gücü Paketi’ ile geleneksel ve dijital çözümlerimizi sunmaya devam ediyoruz.”
BÜTÜNSEL BİR DESTEK VAR
Çetin Düz ayrıca Birlikte Geleceğe Buluşmaları’nda birlikte hareket ederek hem dijitalleşmenin gerçek değerini ortaya koyduklarını, hem de firmaların fonlama ihtiyaçları için yanlarında olduklarına vurgu yaptı. Düz, “Ayrıca dış ticareti yoğun müşterilerimize sunduğumuz olanaklar ile gayrinakdi taraftaki destek olma gayemizle bütünsel bir destek sağlıyoruz” diye konuştu.
10 KOBİ’DEN 8’I DİJİTAL KANALLARI KULLANIYOR
Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz da, KOBİ’lerin hayatını kolaylaştırmak için sundukları çözümleri anlattı. Bülent Oğuz, KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerinde onlara rehberlik etmeyi ve uçtan uca hizmet sunmayı kendilerine misyon edindiklerini belirterek, “Bugün her 10 KOBİ müşterimizin 8’i dijital kanalları kullanıyor. Akbank mobil üzerinden POS, ticari kredi kartı veya ticari kredi başvurusu yapan KOBİ’lerimiz, sadece tek bir ürün yerine 19 farklı paketten yararlanabiliyor. Sanal POS başvurularını da tamamen dijitalden yönetebilir hale geldik. Teminat mektubu süreçlerimizi saniyelik sürelere indirdik” dedi.
KADINLARA ÖZEL PROJELER
Girişimci kadınlara ve KOBİ’leri destekleyen finansal çözümler, özel eğitimler ve programlar sunduklarına dikkat çeken Bülen Oğuz, şöyle konuştu: “Sunduğumuz yenilikçi çözümlerle son 2 yılda Akbank’ın finansal ve finansal olmayan ürün ve hizmetlerinden yararlanan kadın KOBİ müşteri sayımız yüzde 50 arttı ve girişimci kadınlara sunulan kredi bakiyesi 4 katına yükseldi. Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı EBRD kaynağı ve yüzde 80 KGF teminat desteği ile Kadın KOBİ Paketimizi teminat yaratmakta güçlük çeken, kurucusu ya da yöneticisi kadın olan KOBİ’lerimize sunduk ve bu kapsamda 100 milyon dolar finansman sağladık.”
YENİLENEBİLİR ENERJİDE DEV ATILIM
Akbank Yatırım Bankacılığı Bölüm Başkanı Serkan Duruduygu ise “Enerji sektöründe, 2016 yılından bu yana, enerji üretimi alanında yalnızca yenilenebilir enerji projelerini kredilendirdik. Özellikle kapasite artışı, hibrit ve öz tüketim santral yatırımlarını odağımıza aldık. Bu sayede toplam enerji portföyünde yenilenebilir enerjinin payını yüzde 76’ya yükselttik” bilgilerini paylaştı. 2035 yılına kadar mevcut RES ve GES kurulu gücünün 30 bin MW’tan 120 bin MW’a yükseltilmesinin hedeflendiğine dikkat çeken Duruduygu, şöyle devam etti: “Bu da ilave 80 milyar dolar yatırım ihtiyacına tekabül ediyor. Akbank olarak biz de yenilebilir enerji yatırımlarının desteklenmesinde üzerimize düşen sorumluluğu alacağımızı taahhüt ediyoruz. 2030 yılına kadar 800 Milyar TL sürdürülebilir finansman sağlama hedefimiz doğrultusunda, şuana kadar 352 Milyar TL’ye ulaştık. KOBİ Eko Dönüşüm, sürdürülebilir tedarik zinciri finansmanı, çevre dostu taşıt kredisi, düşük karbon ekonomisine geçiş kredisi gibi ürünlerimizle yeşil ve dijital dönüşüme destek olmaya devam edeceğiz.”
İlandır