1 Kasım Dünya Vegan Günü
Vegan ya da veganlık kelimelerini son zamanlarda sıkça duymaya başlamışsınızdır mutlaka. Dünyanın dört bir yanında kadın, erkek, genç, yaşlı dinlemeden birçok insan veganlığı seçmeye, bu yaşam biçimini kabul etmeye başladı. Bugün de tüm dünya için veganlığın günü olan 1 Kasım. Gelin biraz yakından bakalım...
Veganlık nedir?
Vegan tarzı beslenme, hiçbir hayvansal ürün ve hayvan kaynaklı diğer ürünlerin tüketimi yapılmayan beslenme türü.
Veganlığın vejetaryenlikten farkı ise, süt ve yumurta gibi hayvan eti dışındaki diğer hayvansal gıdaların da tüketilmemesi.
Hayvansal gıdayı ve ürünleri tüketmeyip çevre ve canlı dostu ürünleri benimseme disiplini olan veganlık, dünyanın en hızlı yaygınlaşan yaşam şekillerinden biri haline geldi.
Araştırmalara göre; 2030’a kadar her 10 kişiden birinin vegan olması bekleniyor.
Sadece beslenmeyle ilgili değil
Veganlık, hayvanların kullanıldığı her türlü sektörden uzak durmaya dair bir yaşam biçimi – buna beslenmenin yanında, giyim ve diğer alanlar da dahil.
Giyim ürünlerinde de hayvansal ürünlerle maalesef sıkça karşılaşılabiliyor – giyim sektörü hayvancılığın yan ürünlerinden ibaret değil, hayvancılığın sürdürülebilmesini sağlayan geniş bir endüstri.
Vegan yaşam tarzını benimseyenlerin giyim konusunda da dikkatli olması, hayvansal ürünler içermeyen giyecek ve ayakkabıları tercih etmesi gerekiyor.
Veganlar beslenme konusunda nelere dikkat etmeli?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir'den dinleyelim:
“Vegan beslenme sistemi hassas dengede bir terazi gibidir. Veganlar için kırmızı et tüketimi yerine bitkisel proteinleri artırmak faydalı olacaktır. Bu noktada; kuru fasulye, siyah mercimek, maş fasulyesi ve barbunya protein açısından önemli kaynaklardır. Vegan beslenme, özellikle Cyanocobalamin, B12 ve demir gibi hayvansal ürün kaynaklı vitaminler ve mineraller açısından fakir bir diyet olması sebebiyle halsizlik, güçsüzlük, anemi ve kaşeksi gibi tablolara neden olabilir. Bununla birlikte vitamin ve mineral dengesinde değişimler görülebilir. Özellikle veganlarda vücut gerekli enerjiyi karşılayamadığı için makarna gibi basit karbonhidratlara aşırı yönelim gösterir ve kan şekeri düzensizliğine bağlı devamlı tatlı atakları yaşanırsa veganlık kilo almaya da sebep olabilir. Bütün bu olumsuz taraflarının yanı sıra; özellikle mide ve kalp sağlığınız açısından kolesterol, trigliserid, trans yağ ve doymuş yağ asitleri gibi kalp sağlığına zararlı etmenler olmadığı için faydalıdır."
Anemi takibini ihmal etmeyin
Vücudun gerekli enerjisini sağlayabilmek için günde 4 bütün ceviz içi veya 12-15 adet çiğ badem tüketimi de önemli.
Bunların yanı sıra süt ürünleri tüketimi yerine Hindistan cevizi sütü veya tofu gibi bitkisel süt ve peynir alternatifleri de beslenme düzeninize eklemelisiniz.
Belirli periyotlarla vitamin ve mineral dengesinin yanı sıra, anemi tablosu varsa seyri için kan tahlili yaptırmalısınız.
Vegan ünlüler
Veganlık dünyada ve ülkemizde hızla yayılmaya devam ediyor.
Sayısız sanatçı da veganlığı seçiyor ve vegan kültürünün yayılması için çalışmalar yapıyor.
İşte dünyadan ve ülkemizden vegan ünlüler...
- Albert Einstein
- Steve Jobs
- Natalie Portman
- Jared Leto
- Samuel L. Jackson
- Ariana Grande
- Beyonce
- Sertab Erener
- Zülfü Livaneli
- Harun Kolçak
- Güven Kıraç
- Leman Sam
- Selma Ergeç
- Özge Özpirinççi
- Melis Sezen: O dönem kendimi kullandırtma seviyesindeydim
- Ünlü rapçi silahlı saldırıda hayatını kaybetti!
- Battal Gazi'nin ZıpZıp'ıydı! Necdet Kökeş hastaneye kaldırıldı
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'Oğlumu görmek istemedim, hemşire beni payladı'
- Mina Demirtaş kimdir? Mina Demirtaş kaç yaşında, hangi dizide oynuyor, sevgilisi var mı? Mina Demirtaş'ın boyu kaç, kaç kilo?