İlişkilerde siber flört istismarına dikkat: Hem mağdur hem uygulayıcıyız!
Siber flört istismarı daha çok sosyal medya, mesajlaşma uygulamaları ve e-posta üzerinden gerçekleşiyor. Partneri sınamak için sahte hesaplar açarak başka biriymiş gibi davranmak da siber flört istismarında doğrudan saldırganlık davranışları kapsamında sayılıyor. Psikoloji bölümünde yüksek lisans öğrencisi olan Ceren Çakır’ın siber flört istismarı ile ilgili yaptığı tez araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Anket sonuçlarında katılımcıların yüzde 90'ına yakınının hem siber istismar mağduru hem de uygulayıcısı olması siber istismarın ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor. Kaygılı bağlanma ilişkisi, bireyleri siber flört şiddetine yöneltebiliyor.
Teknolojinin gelişmesi ile yeni istismar davranışları ortaya çıkıyor. Sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları üzerinden gerçekleşen siber flört istismarı son dönemde özellikle gençlerin maruz kaldığı bir şiddet türü haline gelirken, kişiler ilişki içindeyken yaşadıkları istismarı fark edemeyebiliyor. Psikoloji bölümü yüksek lisans öğrencisi Ceren Çakır’ın siber flört istismarı ile ilgili yaptığı tez araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.
Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Ceren Çakır, “Genç Yetişkinlerde Siber Flört İstismarının Yetişkin Bağlanması, Duygu Düzenleme ve Büyük Beşli Kişilik Özellikleri Üzerinden İncelenmesi” adlı tezinde son 1 yılda romantik ilişki içerisinde olan 18-40 yaş arası 356 kişiyle anket çalışması yaptı.
Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Berrin Özyurt danışmanlığında gerçekleşen çalışmada, siber flört istismarı izleme ve kontrol davranışları bağlamında incelendi.
KATILIMCILARIN YÜZDE 90'INA YAKINI HEM MAĞDUR HEM UYGULAYICI
Çalışmada katılımcıların yüzde 87.1’inin son 1 yılda partnerleri tarafından en az bir izleme ve kontrol davranışına maruz kaldığı, yüzde 93.3’ünün ise son 1 yılda bu davranışlardan en az birini partnerine uyguladığı ortaya çıktı.
Çakır, cinsiyet fark etmeksizin siber flört şiddetine uğrayan kişilerin de partnerine siber flört şiddeti uyguladığını, özellikle partneri ile kaygılı bağlanma ilişkisi kuran kişilerin siber flört istismarında hem mağdur hem de uygulayıcı olabileceğini söyledi.
KAYGILI BAĞLANMA NEDİR: Bu bağlanma türünde güvenlik ihtiyacına ulaşmak için yoğun bir çaba ve diğer kişileri yanında tutmak için çok fazla enerji ve davranış vardır. Bu kişiler kolayca aşık olabilir, partnerlerine karşı aşırı kıskançlık sergileyebilir, ilişkileri devam ederken bile yoğun kaygılar yaşayabilirler.
Kaygılı bağlanma sorunu olan kişiler, duygusal ilişkilerde takıntılı davranışlar sergileyerek duygusal iniş çıkışlar yaşayabilirler. Kaygılı/kararsız bağlanım geliştiren kişiler düşük doyum yaşayabilir ve çatışma çözme durumlarından kaçınabilir. Bu kişiler partnerine de bağımlıdır ve ilişkilerinde bağlılık için çok güçlü uğraş gösterirler.
EN ÇOK SOSYAL MEDYA ÜZERİNDE GERÇEKLEŞİYOR
Siber flört istismarı daha çok sosyal medya, mesajlaşma uygulamaları ve e-posta üzerinden gerçekleşiyor. Basit ve zararsız gördüğümüz, belki hayatımızda en az bir kere olsun yaptığımız bazı davranışlar siber flört istismarında doğrudan saldırganlık davranışları arasında yer alıyor.
HANGİ DAVRANIŞLAR SİBER FLÖRT İSTİSMARINA GİRİYOR?
- Partneri sınamak için sahte hesaplar açarak başka biriymiş gibi davranmak
- Partnere siber ortamda aşağılayıcı ve küçük düşürücü mesajlar göndermek
- Fiziksel şiddet uygulamakla tehdit etmek
- Partneri küçük düşürmek ve sorun oluşturmak için onun adıyla sahte hesaplar açmak
- Sakıncalı ve özel bilgileri izinsiz paylaşmak
- Hakkında söylentiler yaymak
- Karşı tarafı incitmek amaçlı durum güncellemelerinde partnere gönderme yapan müzik, şiir, söz paylaşmak
- Konum bazlı takip uygulamaları üzerinden takip etmek
FLÖRT İSTİSMARI ÇOĞU ZAMAN FARK EDİLMİYOR
Yüksek lisans öğrencisi Ceren Çakır, özellikle ergenlerin ve genç yetişkinlerin teknoloji ile fazla zaman geçirmesi nedeniyle siber flört istismarına daha çok maruz kaldığını belirtiyor ve siber flört istismarına maruz kalındığının çoğu zaman farkında olunmadığını belirtiyor.
"Birçok insan istismar davranışlarını görme ve farkında olma konusunda iyi olsa da romantik ilişki içinde olan kişiler internet ortamındaki istismar davranışlarını pek fark edemiyor. Siber flört istismarında izleme ve kontrol bağlamında görülebilecek davranışlar ise partnerin sosyal medya durum güncellemelerini, son görülmelerini, arkadaş listesini kontrol etmek; izinsiz telefon, e-posta, sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarını incelemek, partnerin nerede ve kiminle olduğunu öğrenmek için çeşitli uygulamaları kullanmak veya telefonla çok fazla aramak, anında ulaşılabilir olması için partneri tehdit etmektir."
PARTNERİ KONTROL ETME ORANLARI KADIN VE ERKEKLERDE EŞİT
Sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarında geçirilen vakit ile siber flört istismarına uğrama ve uygulamanın birbirleriyle ilişkili olduğunu söyleyen Çakır, “Analizler sonucunda partneri kontrol etme davranışlarında kadın ve erkek arasında veya 18-25 ile 26-40 yaş arasında bir fark bulunmadı. Siber flört istismarına uğrayan kişilerin partnerlerine siber flört istismarı uyguladıkları veya tersinin de mümkün olabildiği bulundu. Duygu düzenleme becerilerinde zorluk yaşayan kişiler, siber flört istismarının izleme ve kontrol davranışlarını daha fazla uygulayabiliyor” diye konuştu.
HUKUKTA FLÖRT ŞİDDETİ CEZA KAPSAMINDA
Avukat Cansen Erdoğan, "Özellikle flört şiddetinde karşılaştığımız en önemli şey sevgi ve aşk kisvesi altında insanların birbirilerinin duygularını sömürmesi" diyor ve devam ediyor.
"Burada bakıldığı zaman şunu görüyoruz. “Ben seni seviyorum, o yüzden kıskanıyorum. Ben seni seviyorum, seninle birlikte olmak istiyorum, o yüzden buralara gitmeni, şunlarla görüşmeni istemiyorum”. Bunlar psikolojik şiddetin aslında en çok görünen yansımaları. Bir de özellikle ceza hukuku anlamında karşılaşılan bir suç da var ki, o da aslında tehdit suçu."
Örneğin, kişinin uygunsuz fotoğraflarının haberi olmaksızın çekilip ilişkinin devamı için ilişki süresince bunun diğer aile fertlerine veya topluma ifşa etmekle tehdit edilerek bu ilişkiyi sürdürmeye çalışmak da kanunen tehdit suçu kapsamında.
ŞİKAYET ETMEK İÇİN ARADA RESMİ BAĞ OLMASINA GEREK YOK!
Av. Erdoğan, gençlere, kanunun, ilişki resmi zeminde olmasa bile yanlarında olduğunu belirtiyor.
"Genç kızların karşılaştıkları psikolojik veya fiziksel şiddete karşı kanunun onların yanlarında olduğunu bilmesi çok önemli. Yalnız değiller ve hukuk onları, aralarında resmi bir bağ olmasa bile koruyor."
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'Oğlumu görmek istemedim, hemşire beni payladı'
- Mina Demirtaş kimdir? Mina Demirtaş kaç yaşında, hangi dizide oynuyor, sevgilisi var mı? Mina Demirtaş'ın boyu kaç, kaç kilo?
- Uzak Şehir'in Alya'sından eğlenceli kareler! Gelin ayakkabısına isim yazdı
- Zehra Güneş tarzıyla büyüledi! Mini elbisesiyle göz kamaştırdı
- Ahmet Kural'ın rol alacağı dizinin afişi olay olmuştu! İlk kez konuştu