En güçlü antioksidan oymuş! En yüksek antioksidan kaynağı ortaya çıktı

Etkisi dünya çapında araştırılmaya devam eden antioksidanlar, birçok hastalığın (kalp hastalığı ve bazı kanserler dahil) riskini azaltabilir. Bazı besinlerin içinde yüksek oranda bulunan antioksidanlar, vücut hücrelerinden serbest radikalleri temizler ve oksidasyonun neden olduğu hasarı önler veya azaltır. Sizi 10 yaş gençleştirebilir. Peki, antioksidan nedir? Ne işe yarar? İşte yüksek antioksidan içeren besinler… / ÖZEL

ANTİOKSİDAN NEDİR?
Antioksidan, vücudun çevresel ve diğer baskılara tepki olarak ürettiği kararsız moleküller olan serbest radikallerin hücrelere verdiği zararı önleyebilen veya yavaşlatabilen maddelerdir.
Serbest radikaller hücrelerden salınan atık maddelerdir. Vücut serbest radikalleri verimli bir şekilde işleyemez ve ortadan kaldıramazsa, oksidatif stres ortaya çıkar ve hücre yıkımları başlar. Antioksidanlar, vücudu bu atıklardan ve toksinlerden temizleyen ajanlardır.
Antioksidan kaynakları doğal veya yapay olabilir.
Vücutta üretilen antioksidanlara endojen, vücut dışından gelen (örneğin besinlerle) antioksidanlara eksojen antioksidan denir.

ANTİOKSİDANLAR NE İŞE YARAR?
Vücudumuz her gün çeşitli sebeplere ortaya çıkan serbest radikallerle savaşır, Serbest radikaller, çevre kirliği, sigara gibi doğrudan toksit olarak vücudumuza girebildikleri gibi çok sağlıklı bir yaşamın içinde besinler parçalanırken ya da spor yaparken bile bile bu atıklar ortaya çıkar. Hücre yıkımını en aza indirebilmek için serbest radikalleri bertaraf edecek antioksidanlara ihtiyacımız vardır.
Antioksidanlardan güçlü bir beslenme,
- Serbest radikalleri en aza indirir.
- Hücre yıkımını engeller
- Vücudun her bir hücresinin daha iyi çalışmasını destekler
Bu nedenle antioksidanlar gençlik iksiri gibidir. Yüksek antioksidan bir beslenme kısa sürede vücudunuzun yenilenmesini ve gençleşmesini sağlar.
Vücut serbest radikalleri verimli bir şekilde işleyemez ve ortadan kaldıramazsa, oksidatif stres ortaya çıkabilir. Vücutta iltihap ve serbest radikaller artar bu da çeşitli sorunlara yol açar ve birçok hastalığa kapı aralar.

EN GÜÇLÜ ANTİOKSİDAN NEDİR?
Antioksidan görevi görebilecek yüzlerce, muhtemelen binlerce farklı madde vardır . En bilinenleri C vitamini, E vitamini, beta-karoten ve diğer ilgili karotenoidler ile selenyum ve manganez gibi mineralleridir.
Her antioksidanın farklı görevi olsa da en güçlü antioksidan Glutatyon olarak bilinir.
Glutatyon , vücudumuzun ürettiği antioksidanlar arasında en güçlü ve en önemlisidir. Üç amino asidin bir kombinasyonudur; yaşlanmayı bağırsaklar ve dolaşım sistemi yoluyla ele alır.
Güçlü yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir, vücudun hücre, doku ve organlarını korur ve genç kalmasını sağlar.
İnsan vücudu glutatyon üretir, ancak diyet kaynakları da vardır. Ispanak, avokado, kuşkonmaz ve bamya en zengin diyet kaynaklarından bazılarıdır
Etkisini arttırmak için selenyum, öncüsü ve E vitamini ile birleştirilmesi tercih edilir.
Sadece glutatyon değil, vücudunuzu saçınızdan tırnağınıza kadar gençleştirecek, bağışıklığınızı güçlendirecek daha dinç ve her daim dinamik hissetmenizi sağlayabilecek antioksidanları günlük beslenmenizin en üst sıralarına yerleştirin. İşte en antioksidan besinler…

İŞTE ANTİOKSİDAN BESİNLER…
Antioksidan birçok besinde bulunur. Özellikle tahmin ettiğiniz üzere en çok antioksidan içeren besinler bitkiler, meyveler ve sebzelerdir.
Yeni bir çalışma, ortalama bir kişinin günde meyve, sebze ve diğer kaynaklardan 12,5 miligram antosiyanin tükettiğini gösteriyor.
Gıdaların antioksidan gücü; ORAC ve FRAP gibi kriterlerle tanımlanıyor.
Sırf oksidatif borçtan uzak durmak için yemeğimizde günde en az 8-11.000 antioksidan birimi almamız gerekiyor.

EN YÜKSEK ANTİOKSİDAN BESİNLER
İşte en yüksek antioksidan besinler ve antioksidan seviyelerini belirleyebilmek açısından FRAP değerleri…
- Kakao çekirdekleri 100 gram başına 20 mmol'e kadar antioksidan içerebilir.
- Cevizler 100 gram başına 10.6 mmol'e kadar antioksidan içerir
- Yaban mersini 100 gram başına 9.2 mmol'e kadar antioksidan içerir
- Çilek 100 gram başına 5.4 mmol'e kadar antioksidan içerir
- Enginar 100 gram başına 4,7 mmol'e kadar antioksidan içerir
- Ahududu, 100 gram başına 4 mmol’e kadar antioksidan içerir.
- Kırmızı lahana 100 gram başına 2.2 mmol'e kadar antioksidan sağlar
- Fasülye, FRAP analizine göre 100 gram başına 2 mmol'e kadar antioksidan sağlar.
- Pancar 100 gram başına 1,7 mmol'e kadar antioksidan içerir
- Ispanak 100 gram başına 0,9 mmol'e kadar antioksidan sağlar
