Bebekler gibi uyumanızı sağlayacak 7 yöntem
İngiliz bilim insanları, bebekler gibi uyumak için yapılması gerekenleri açıkladı: Günün ilk saatlerinde güneş ışığı alın. Bedeniniz güne ne kadar erken başlarsa o kadar erken uykunuz gelir. Günün en kalorili öğünü hakkınızı kahvaltıda kullanın. Uyku vaktinizden 1.5 saat önce ılık duş alın. Duş, uykuya dalışı yüzde 50 hızlandırıyor. Uyku vaktine ortalama 15 dakika ekliyor.
Birçoğumuz hayatımızın 3'te 1'inden fazlasını uyuyarak geçiriyoruz. Biyolojimizin bizi uyumaya yöneltmesi, bize çok önemli bir şey sağladığını gösteriyor. Uyku, tamamen hareketsizlik zamanı gibi görünse de, gıdayı enerji rezervlerine dönüştürmek, ertesi günkü aktivite için ihtiyaç duyulacak daha fazla enzim üretmek ve oluşan toksinleri işlemek de dahil olmak üzere bazı önemli ve temel biyolojik süreçlerin yaşanmasını sağları. Elbette bu aktivitelerin yan ürünü olarak doku onarımı ve büyüme geliyor. Kısacası, uyku olmadan, fonksiyon yeteneğimiz ve sağlığımız hızla bozulabilir. Bu nedenle gece uykusunu en iyi şekilde almaya özen göstermemiz gerekir.
Peki iyi bir uyku için neler yapmak gerekiyor? İşte İngiliz uzmanların yayınladığı, bebekler gibi uyumamızı sağlayacak öneriler.
1-Öncelikle sabah ışığı almaya özen gösterin.
Mümkün olduğunca doğal sabah ışığı almalısınız ve alacakaranlıkta ışıktan kaçınmalısınız. Bu durumun, vücut saatinizi daha erken bir zamana taşıdığı ortaya çıktı. Böylece daha erken uykulu hissedersiniz ve sonuç olarak daha uzun uyku uyursunuz. İdeal olarak, gün doğumundan sonra ve gün batımından önce 30 ila 60 dakika doğal ışığa ihtiyacınız vardır.
Erken kalkmayı ve yatmayı seven insanlar, öğleden sonra veya akşam saatinde ışığa maruz kalarak ve sabah ışığından kaçınarak vücut saatlerini erteleyebilirler. Bu, yatmak ve uyanmak istediğiniz zamanı geciktirecek ve vücut saatinizi diğer insanlarınkine yakın hizalayacaktır.
2-Şekerleme hakkında iki kez düşünün.
Şekerleme yapmanız gerekiyorsa, geceleri yeterince uyuyamazsınız. Ancak kestirmeniz gerekiyorsa, sadece 20 dakika olmalıdır. Daha uzun şekerlemeler sizi rahatsız hissettirebilir ve bir süre uyanıklığınızı azaltabilir. Zaman zaman şekerleme iyi olsa da, gece uykunuzu bozacağından gündüz şekerlemelerine bağımlı olmamaya dikkat edin.
3-Çok geç egzersiz yapmayın.
Egzersiz, sabahları ve dışarıda yapılırsa, bazı insanların uyumasına yardımcı olabilir. Ancak, yatmadan önce egzersiz yapmak, vücut sıcaklığınızı arttırdığı ve uykuya dalmak vücut ısısında küçük bir düşüş içerdiğinden bazıları için bir sorun olabilir. Sizi ısıtacak, egzersiz bu düşüşü geçersiz kılabilir. Bu durum kişiye göre değişir ancak yatmadan 1 ya da 2 saat öncesine kadar egzersiz yapmamaya özen gösterin.
4-Sabah ve gün ortasında yemek yiyin.
Sindirim süreçlerimiz yatmadan önce yavaşlar, bu nedenle günün ana yemeği yatmadan hemen önce ise, aşırı mide asidi üretimi ve daha büyük asit riski gibi sorunlara yol açabilir. Bu da rahatsızlık yaratır ve uykuyu bozar. Çalışmalar, çoğumuzun akşamları tüketilen kalorileri enerji için yakmak yerine yağ olarak saklama olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Ana yemeğinizi öğlen yiyin ve akşamları hafif yemeklerle geçiştirin.
- Masterchef'te ilk ceketin sahibi belli oldu!
- Melis Sezen: O dönem kendimi kullandırtma seviyesindeydim
- Ünlü rapçi silahlı saldırıda hayatını kaybetti!
- Battal Gazi'nin ZıpZıp'ıydı! Necdet Kökeş hastaneye kaldırıldı
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'Oğlumu görmek istemedim, hemşire beni payladı'