Egzersiz - DiyetDiyet yaparken karbonhidrat tüketimini tamamen bırakmayın!

Diyet yaparken karbonhidrat tüketimini tamamen bırakmayın!

Paylaş
Diyet yaparken karbonhidrat tüketimini tamamen bırakmayın!

Karbonhidratlar genel olarak diyet yapanlar arasında asla tüketilmemesi gereken yiyecekler arasında kabul edilir. Ancak diyet yaparken karbonhidrat içeren besinlerin tüketimini tamamen bırakmamak gerekir. Karbonhidrat içeren besinler, vücuda yararlı olan bileşenleri içerisinde barındırır. Karbonhidratı diyet yaparken tamamen bırakmak yerine karbonhidrat alımınızı azaltmakta kilo vermenize yardımcı olur. Diyet yaparken karbonhidrat alımını tamamen bırakırsanız genel sağlığınız ve uzun vadeli kilo kaybınız için iyi olmayabilecek birçok sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Posta.com.tr| Beslenme uzmanlarına göre, tipik bir düşük karbonhidratlı diyet, günlük karbonhidrat alımını 60 ila 130 gram arasında sınırlar. Bir ketojenik diyet, 30 gram karbonhidratın altında kalma eğilimindedir. Karbonhidrat çoğunlukla tahıl, baklagiller, meyveler, ekmek, tatlılar, makarna ve nişastalı sebzelerde bulunur.

Haberin Devamı

Diyet yaparken sağlıklı zayıflayabilmek için karbonhidrat tüketimini tamamen bırakmamak gerekir. Vücudunuz yaptığınız diyetlere kısa zamanda uyum sağlayamayabilir. Bu sebeple diyet yaparken sabırlı olmanız önerilir. Diyet listenizde tüm besinleri dengeli olarak tüketmeniz gerekir. Karbonhidrat içeren besinlere de diyet listenizde yer vererek sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Diyet listenizden tamamen karbonhidrat içeren besinleri çıkardığınızda birçok sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz.

DÜŞÜK KARBONHİDRATLI DİYETİN ZARARLARI

Düşük karbonhidrat diyetinin en erken yan etkilerinden biri baş ağrısıdır. Bunlar, beynin glikoz üzerinde çalışmayı tercih etmesi ve enerji için ketonlara geçmeden önce son glikoz depolarını yakması nedeniyle olur. Beyin sürekli olarak alternatif bir enerji kaynağı kullanmaya odaklandığından, düşük karbonhidratlı bir diyet uygulayan kişiler konsatre olmakta güçlük çekebilir. Karbonhidratlar serotonin ve dopamin gibi iyi hissettiren kimyasallar ürettikleri için, düşük karbonhidratlı diyetler de depresif ruh hallerine yol açabilir ve motivasyon seviyenizi azaltabilir.

Haberin Devamı

Vücudunuzun tercih ettiği yakıt kaynağı olan karbonhidratlardaki düşüşle, enerji eksikliği, halsizlik ve/veya yorgunluk yaşayabilirsiniz. Vücudun yeni bir diyete uyum sağlaması biraz zaman aldığından bu, düşük karbonhidratlı diyetinizin ilk aşamalarında olabilir. Ancak, ilk günlerden sonra bile yorgunluk hissetmeye devam ederseniz.

Diyet yaparken karbonhidrat tüketimini tamamen bırakmayın

Kabızlık, günlük karbonhidrat alımınızı azaltmanın bir başka yan etkisidir. Tahıllar ve fasulye gibi yüksek karbonhidratlı ve yüksek lifli yiyecekleri yeterince yemiyor olabileceğiniz için, lif eksikliği bağırsak hareketlerinizi bozabilir.

Yüksek karbonhidratlı kepekli tahıllar ayrıca potasyum, kalsiyum ve sodyum gibi önemli besin ve mineral kaynaklarıdır. Bunlar kasların düzgün çalışması için gereklidir. Bunları diğer düşük karbonhidratlı kaynaklarla uygun şekilde telafi etmeden diyetinizden çıkarmak, kas kramplarına ve kalp çarpıntısına yol açabilir.

Haberin Devamı

Ağız kokusu ve ağızda kötü bir tat da düşük karbonhidratlı diyetlerde ortaya çıkabilir. Düşük karbonhidratlı diyetler yerken, vücudunuz yakıt olarak tercih edilen glikojeni alamaz ve ketonlara geçer. Bu ketonlar vücuttan idrara çıkma ve nefes verme yoluyla atılır. Bu ketonların dışarı salınması ağız kokusunun nedeni olabilir.