İştahınızı kontrol altında tutmanın en basit yolu!
Günlük hayatın hızlı temposu, büyük şehirlerde birçok insanın öğünlerini atlamasına, düzenli ve sağlık beslenememesine yol açıyor. Bir de bunun üzerine sürekli bir yerlere, işe yetişme telaşı eklenince, çabuk ulaşılan, hızlı tüketilen besinler tercih ediliyor. Ancak bu seçimler, kişilerin hızlıca tok hissetmesine ancak bu tokluğu uzun süre koruyamamasına yol açıyor. İşte daha uzun süre tokluk hissi yaratacak öğün seçimleri...
Ne yediğiniz değil, nasıl yediğinizin de uzun süre tokluk hissinizi korumanıza yardımcı olduğunu biliyor muydunuz? Yemek yerken salınan bazı hormonlar, tokluk hissinizin artmasını sağlıyor. Bu da tek br öğünde çok fazla kalori almanıza engel oluyor. Tabii ki bir şartla: HIZLI YEMEYEREK!
Günlük hayatın hızlı temposunun, büyük şehirlerde birçok insanın öğünlerini atlamasına, düzenli ve sağlık beslenememesine yol açtığını belirten Besleme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, "Bu sebeple de çabuk ulaşılan, yağlı, yüksek kalorili ve doyurmak bir yana, daha çabuk acıktıran besinler tercih ediliyor. Oysa bazı yiyecekler var ki, yenildikten sonra uzun süre midede tokluk hissi oluşturuyor. Yüksek kalorili besin tüketmeye bile gerek kalmıyor." diyor.
Dyt. Güngör, yavaş yemek yemenin de dengeli leptin salınımını destekleyeceği için iştahı kontrol etmeyi sağladığına dikkat çekiyor. Peki hangi besinlere yönelmek gerekiyor? Dyt. Güngör, her öğünde protein içeren besinler bulundurulması gerektiğini belirtiyor.
"Proteinler hem leptin duyarlılığını arttırırken, sindirim süresi daha uzun sürdüğü için ghrelin seviyelerini düşürmede ve kilo vermede etkilidir. YaÄŸsız et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoÄŸurt, ayran ve kuru baklagillere öğünlerde yer verilmeli. YaÄŸlı balık, zeytinyağı, avokado, ceviz, badem, fındık, keten tohumu, susam, tahin, chia tohumu gibi saÄŸlıklı yaÄŸlar tüketilmeli. Böylece omega 3 - omega 6 saÄŸlıklı yaÄŸ asitlerinden faydalanarak, mide boÅŸalımı ve tokluk süresini uzatılmış olur. Su tüketimi, kalorisiz, ÅŸeker ilavesiz sıvılar tercih edilmeli"Â
Öğün saatlerinin planlanmasının da önemli olduğunu belirten Dyt. Güngör, "Tüm besin öğelerini içeren dengeli ve düzenli bir beslenme planı uygulanmalı. Sık sık atıştırma alışkanlığı ve tıkınırcasına yeme davranışlarından uzak durulmalı. Yemek yeme sürenizi uzatarak, daha yavaş yeme davranışı edinilmeli. Yavaş yemek yemek dengeli leptin salınımını destekleyerek iştahı kontrol etmenizi sağlar. Bunun için yeme sürenizi etkileyen faktörleri fark edip, değiştirmeyi ya da iyileştirmeyi hedefleyin" dedi.
Peki iştahımızı kontrol edememenin tek nedeni hızlı yemek mi? Tabii ki hayır. Kimi zaman günlük hayattaki basit hatalar, gereğinden daha fazla kalori almamıza neden olabiliyor. Bunun başında yetersiz su tüketimi geliyor.
SUSUZLUKLA AÇLIĞI KARIŞTIRMAYIN
Vücudunuz susuz kaldığında da acıktığında da beynin aynı bölümüne uyarı gittiğini biliyor muydunuz? Çoğu zaman aniden gelen bir şeyler yeme isteği kimi zaman aslında yetersiz sıvı alımından, aslında susamamızdan kaynaklanıyor olabilir. Çünkü gerçekten susama hissi, kimilerinde vücut ancak kritik düzeyde susuz kaldığında gelebiliyor. Bir şeyler atıştırdığımızda ise, besinlerin içinde de su olduğundan, geçici olarak "yalancı bir" tokluk hissi yaşıyoruz. Asıl ihtiyacımız su içmek iken, bunu bir şeyler atıştırarak bastırıyoruz.
SusuzluÄŸu bastıran diÄŸer ÅŸeylerin başında ise çay ve kahve geliyor. Ancak ÅŸunu unutmayın; çay ve kahve gibi kafein içerikli içecekler vücudun ihtiyacı olan sıvıyı tam olarak karşılamaz. Sürekli çay ve kahve tüketmek su tüketme gereksinimini görünürde azaltır, evet ancak metabolizmanızın hızlı çalışması için ve sindirim sisteminin düzenli çalışması için olması gereken su içmektir.Â
Bir diÄŸer konu ise meyve suyu tüketimi. Taze meyve suları vücuda yararlıdır ancak bu hazır meyve suları için geçerli deÄŸil. Çünkü piyasadaki hazır meyve sularının büyük kısmında katkı maddesi bulunur. Ayrıca bu meyve suları bol miktarda ÅŸeker içerir. Yüksek kalorili bu meyve sularındaki ÅŸeker de kan ÅŸekerinizin aniden yükselmesine ve dolayısıyla yine aynı hızda düşmesine yol açar. Bu da sizi kısa sürede acıktırır. Bu nedenle günlük sıvı ihtiyacınızı sudan almanız daha doÄŸrudur.Â
Bunun için
- Her gün mutlaka 2 litre su için.
- Bitki çaylarını şekersiz tüketin.
- Kefir ve ayranı öğünlerinize ekleyin.
- Sade su içmekte zorlanıyorsanız, suyunuzun içine limon katabilirsiniz (Limon suyu yerine taze sıkılmış limonun suyu)
- Maydanoz ve limon kürü yapmak da yağlarınızı atmanıza destek olur.
TOK TUTUCU ÖZELLİĞİ OLAN BESİNLER
Diyet yaparken sağlıklı kilo verebilmek için dengeli ve yeterli beslenmek gerekir. Zayıflamak için diyet yaparken bazen ani açlık krizleriyle baş etmek zorunda kalabilirsiniz. Ancak diyet listenize ekleyebileceğiniz tok tutucu özelliği olan besinlerle daha geç sürede acıkmanız mümkün olabilir.
- Yumurta, yulaf ezmesi, protein içeriği yüksek besinler hem kilo vermeyi kolaylaştıran hem de sizi uzun süre tok tutan besinlerden bazıları.
- Ceviz, badem, süt ve süt ürünleri de iÅŸtahı kesen ve tok tutucu özelliÄŸi olan besinler arasında.Â
- Günlük öğünlerinizin yanına yeÅŸil yapraklı sebzeleri ve yoÄŸurdu katmanız da öğünlerinizin daha doyurucu olmasına yardımcı olacaktır.Â
- Baklagiller, tatlı patates, mantar, somon balığı gibi besinler de hem öğünlerinize lezzet katacak hem de daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacak yiyecekler arasında.
- Masterchef'te ilk ceketin sahibi belli oldu!
- Melis Sezen: O dönem kendimi kullandırtma seviyesindeydim
- Ünlü rapçi silahlı saldırıda hayatını kaybetti!
- Battal Gazi'nin ZıpZıp'ıydı! Necdet KökeÅŸ hastaneye kaldırıldı
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'OÄŸlumu görmek istemedim, hemÅŸire beni payladı'