Egzersiz - DiyetYüksek mide asidi nasıl dengelenir?

Yüksek mide asidi nasıl dengelenir?

Paylaş
Yüksek mide asidi nasıl dengelenir?

Mide yanması, reflü ya da şişkinlik mide asidi dengesizliği nedeniyle ortaya çıkan yaygın sorunlardır. Peki mide asidinin yarattığı sorunlardan kurtulmak mümkün mü? Mide asidi neden olur? Mide asidini hızla dengeleyen çözüm yollarını ve daha fazlasını Posta.com.tr okurları için hazırladık.

Sindirime için oldukça gerekli olan mide asidi, mide öz suyunda yer alan ve midenin iç yüzeyindeki hücreler tarafından üretilen bir tür sindirim asididir. Herkesin mide asidi aynı formüle sahip olmasa da midedeki asit oranı belirli bir düzeyde seyretmesi gerekiyor. Midedeki asidin artması ya da azalması çeşitli rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor.

Haberin Devamı

Mide asidindeki dengesizliğin birçok nedeni olabilir. Dengesiz beslenme düzeni, yiyecekleri az çiğnemek, fazla porsiyonlarda yemek tüketimi, aç kalmak, stres, yorgunluk gibi faktörler mide asidi seviyelerini etkileyebiliyor.

Sindirim sürecinin en önemli oyuncularından olan mide asidinin normal seviyelerde seyretmesi oldukça önemli.  Midedeki asit yoğunluğunun anlaşılması için pH seviyelerine bakılıyor.

Diyetisyen Ceren Karahan, sağlıklı bireylerde mide asidi pH seviyesinin 2 - 3 arasında olduğunu söylüyor. “Mide asidi yiyecekleri parçalayarak ve sindirime yardımcı olan enzimlerinden aktifleştirerek sindirim sürecine yardımcı olur.”

Peki midedeki asit oranı değişirse ne olur?

  • Midedeki asit oranı arttığında karnın üst bölgesinde yanma, gastrit, reflü ve ülser olabilir
  • Midedeki asit oranı azaldığında ise, yemeklerden sonra hazımsızlık ve şişkinlik görülebilir.

YÜKSEK MİDE ASİDİ NASIL DENGELENİR?

Haberin Devamı

Mide asidinin fazla salgılanması sonucu ortaya çıkan yüksek mide asidi, midede yanma ve ağrıya neden olur. Mide yanması, yemeğin veya mide asidinin ağıza kadar çıkabilir.

Mide asit seviyesinin yükselmesi, midede yanma problemlerinin ortaya çıkması gibi sorunlarla başa çıkabilmek için yaşam tarzında ve beslenme şeklinde değişiklik yapmanız gerekir.

Protein açısından zengin besinler tüketin. 

Vitamin ve antioksidan bakımından zengin meyve tercih edin. Fakat portakal, greyfurt, mandalina gibi meyveler antioksidan değeri yüksek olsa da içerdikleri asit özellikleri sebebiyle mideye zarar verebilir. Bunların yerine elma, kivi gibi meyveler tercih edilebilir.

Probleme neden olan sorunu belirleyin. Hangi yiyeceklerden sonra mide sorunları yaşadığınıza odaklanın. Stresli günlerin ve sigaranın da etkili olabileceğini unutmayın.

  • Beslenmenizi az ve sık olacak şekilde düzenleyin.
  • Öğün atlanmamaya özen gösterin ve günlük sıvı alımına dikkat edin.
  • Akşamları mideye ağır gelecek olan besinlerin tüketiminden kaçınmaya çalışın
  • Çay ve kafein miktarı sınırlandırmanız önemlidir.
  • Mideyi yoran aşırı yağlı, salçalı, kızartılmış besinlerden, acılı, bol baharatlı besinlerden ve asitli içeceklerden uzak durulması gerekiyor.
  • Yemek yedikten hemen sonra yatmayın
  • Uyku sırasında yüksek yastık kullanmak fayda sağlayabilir