Güler Gün, erkek iÅŸi olarak bilinen kasaplık mesleÄŸini 18 yaşındaki kızı Nazar Gün ile birlikte yapıyor. Kasaptaki maharetiyle dikkatleri üzerine toplayan anne kız, sabah erken saatlerde iÅŸ yerini açabilmek için evden çıkıyor. Kasap önlüÄŸünü giyerek tezgahın başına geçen kadınlar, bıçaklarını bileyerek iÅŸe baÅŸlıyor. MüÅŸterilerin önce ÅŸaşırdığı, sonrasında hayranlıkla izlediÄŸi anne kız, kasaplığı özveriyle yapmanın gururunu yaşıyor.
"Bana, 'Bakacak başka birisi var mı, ustanız nerede' diye soranlar bile oldu"
Üniversite sınavlarına hazırlandığını, derslerinden ayırdığı boÅŸ vakitlerinde annesine yardım ettiÄŸini söyleyen Nazar Gün, "Anne ve baba tarafım kasap. O yüzden ben bu mesleÄŸe aÅŸinayım ama fiili olarak 3 yıldır bu mesleÄŸi yapıyorum.
Bizi tezgahta görenler ÅŸaşırıyor. Mesela ben ilk bu mesleÄŸe baÅŸladığımda insanlar ÅŸaşırıyordu. Hatta 'Bakacak baÅŸka birisi var mı', 'Ustanız nerede' diye soranlar bile oldu. Benim usta olduÄŸuma kanaat getirdikten sonra ÅŸaÅŸkınlıklarını ifade edenler bile oluyordu. Çünkü sık rastlanır bir durum deÄŸil. Onun dışında çok güzel tepkiler alıyoruz" dedi.
Gün, "DoÄŸuÅŸtan bu mesleÄŸin içindeyiz ama benim ustam her zaman annem oldu. Burada annem ile birlikte tezgahtayız. Ben bütün iÅŸi annemden öÄŸrendim. Bunun içinde anneme çok teÅŸekkür ederim" diye konuÅŸtu.
"Beni tezgahın başında görenler iÅŸ yerimize daha çok raÄŸbet gösteriyor"
EÅŸinden ve babasından devraldığı kasaplık mesleÄŸini 30 yıldır sürdürdüÄŸünü ifade eden Güler Gün ise "Bu benim mesleÄŸim. Beni tezgahın başında görenler iÅŸ yerimize daha çok raÄŸbet gösteriyor. Hijyen ve diÄŸer konularda müÅŸteriler daha fazla raÄŸbet gösteriyor" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
"Sakatat kış mevsiminde daha çok tüketiliyor"
MüÅŸterilerin sakatat ürünlerini severek tükettiÄŸini kaydeden Gün, ÅŸu ifadeleri kullandı:
"Kelle paça, iÅŸkembe, ciÄŸer, ayak paça daha çok tercih ediliyor. Sakatat kış mevsiminde daha çok tüketiliyor. Yazın satışları düÅŸüyor. Kışın ise en çok kelle, ayak ve dil paça, iÅŸkembe tüketiliyor. Yazın ise ciÄŸer daha çok tüketiliyor. Kışın sakatat ete göre biraz daha ağır geliyor. Bu nedenle kışın daha çok tüketiliyor. SoÄŸuk havalarda çok da iyi geliyor. Yazın ise mangal sezonu açılıyor. Bu defa da ciÄŸer, böbrek, yürek daha çok satılıyor."