Asal sayı nedir, nasıl bulunur? 1'den 100'e asal sayılar hangileridir?
Asal sayı, bir matematik konusudur. Matematikte sayılar, tam sayı, reel sayılar, asal sayılar vb. şekilde farklı gruplara ayrılır. Bu sayıların her birinin farklı gruplandırılmasının nedeni ise farklı özelliklere sahip olmasıdır. Sizler için yazımızda asal sayı nedir ve nasıl bulunur? Asal sayılar hangileridir? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.
Asal sayılar en küçüğü 2 rakamı olacak şekilde başlar. Bir sayıyı, matematik konusu olarak ele alabilmek için mutlaka hangi grupta yer aldığına bakılmalıdır. En küçük asal sayı bilinse de en büyük asal sayıyı sınırlandırmak zordur.
ASAL SAYI NEDİR, NASIL BULUNUR?
Asal sayılar, en kısa ve net tabiri ile 1 ve kendinden başka böleni olmayan sayılar demektir. Yani daha detaylı açıklanacak olursa bir sayıyı 1 ve kendisinden başka herhangi bir sayı kalansız olacak şekilde bölmüyorsa o sayı asal sayıdır. Bir asal sayıyı bulmak bölme işlemi ile sağlanabilir. İlk olarak sayının 1 dışında farklı bir sayı ile bölünmesi durumuna bakılmalıdır.
Eğer tam bölünebiliyorsa ve kalan yoksa o sayı asal sayı değildir. Ancak sayı 1 dışında herhangi bir sayıya bölündüğünde kalan çıkıyorsa o sayı asal sayıdır. Asal sayı olması çift ya da tek sayı olması fark etmez. Asal sayılar tek sayıda olabilir çift sayıda olabilir.
1' DEN 100'E ASAL SAYILAR HANGİLERİDİR?
Asal sayılar, çok geniş bir gruptur. En küçük asal sayı 2 rakamıdır. Ancak en büyük asal sayı sonsuzluğa kadar uzanır. Sayı sistemi sonsuz olduğu için süregelen sayılar içinde de mutlaka asal sayılar bulunacağı için en büyük asal sayı belirlenemez. 1'den 100'e kadar olan asal sayıları aşağıda sıraladık;
- 2, 3, 5, 7, 11,13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89 ve 97.
Asal sayıları daha kolay öğrenebilmek için mutlaka belirli gruplar halinde ezberlenmelidir. Her defasında bölme işlemine gerek kalmadan en yaygın kullanılan asal sayılar yani 1'den 100'e kadar olanlar öğrenilebilir. Bu sayede işlem esnasında pratiklik kazanırken soru çözme hızı da artış gösterir.
- 59 yıllık aşk! 'Karımı çok seviyorum'
- Derya Beşerler ve Birol Namoğlu tanışma hikayelerini anlattı! 'Nemrudun Kızı'
- Aşk mı var? Survivor 2025'te tehlikeli yakınlaşma
- Kerimcan Durmaz'ın ifadesi ortaya çıktı! Aylık kazancı dudak uçuklattı
- Tası tarağı toplayıp köye yerleşen Sarp Levendoğlu hayatını anlattı! 'Hiç kolay değil'