Google News

Dokuma kilim ve savanları hediyelik eşyaya dönüştürüyor

Van’ın İpekyolu ilçesinde yaşayan Murat Deniz isimli esnaf, yıpranmış savan ve kilimleri dekoratif aksesuar ve takılara dönüştürüyor.
04 AÄŸustos 2022 , PerÅŸembe 13:19

Ä°ran’da uzun yıllar savan (halı örtüsü) ve kilim üzerine eÄŸitim aldıktan sonra Van’a gelen Murat Deniz, 22 yıldır kentte yıpranmış savan ve kilimleri, dekoratif aksesuar ile takılara dönüÅŸtürüyor. Afganistan ve Ä°ran’dan getirdiÄŸi yıpranmış dokuma kilim ve savanlardan çanta baÅŸta olmak üzere heybe, cüzdan, anahtarlık ve deÄŸiÅŸik takılar yapan Deniz, bunları halkın beÄŸenisine sunuyor. Yaptığı el yapımı ürünlerin otantik olması sebebiyle insanların ilgisini çektiÄŸini belirten Deniz, “Dokuma kilimlerden yaptığım cüzdanlar, heybeler ve anahtarlıklar çokça raÄŸbet görüyor. VatandaÅŸlar Van’a özgü olduÄŸu için hediyelik olarak alıyorlar” dedi.


Dokuma kilimlerinin artık eskisi gibi üretilmediÄŸine vurgu yapan Deniz, “Eskiden köylerde annelerimiz kendileri için kilim dokurlardı. Åžimdiki gibi halılar yoktu. O zamanlar köylerde kaynatıp kök boya yapar, daha sonra bunları savan ve cicim olarak dokuyup evlerde kullanırlardı. Åžimdi ise köylerde dokuma kültürü kalmadığı için kadınlar kök boya ve ip yapmasını bilmiyorlar. Ayrıca imitasyon eÅŸyaların çıkması ve her ÅŸeyin ucuzunun tercih edilmesi de dokuma kültürünün bitmesine neden oluyor” ifadelerine yer verdi.


Artık eskisi gibi kazanamadığına deÄŸinen Deniz, “Ä°ÅŸçilik zor olduÄŸu için günde 5-10 tane cüzdan veya heybe ancak çıkartabiliyoruz. Eskisi gibi talep olmasa da kendimiz yaptığımız için bir ÅŸekilde idare edebiliyoruz. YapabileceÄŸim baÅŸka bir iÅŸ yok. Çocuklarım da bu iÅŸi öÄŸrenmek ve yapmak istemiyorlar. Ä°ÅŸçiliÄŸi biraz zor olduÄŸu için uzak duruyorlar. Kendimiz ancak geçinebildiÄŸimiz için çırak da tutamıyorum. Bizim temennimiz devletin el sanatları ve bizim gibi bu iÅŸi yapmak isteyenlere yönelik bir teÅŸvikte bulunması ve destek vermesidir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

DEVAMINI GÖSTER