En iyi modifikasyon örnekleri...Modifikasyon nedir, neye denir?
Modifikasyon kelimesi hayatın birçok alanında karşımıza çıkabilen bir kelime olma özelliğine sahiptir. Modifikasyon, canlıların yapısında çevre koşullarına bağlı olarak gelişen değişiklikler olarak tanımlanabilmektedir. Çevreye bağlı meydana gelen bu değişiklikler ise herhangi bir kalıtsallık taşımamaktadır. İşte, modifikasyon hakkında merak edilen tüm detaylar.
Modifikasyon, canlı yapısında çevre koşullarına bağlı olarak meydana gelen ve kalıtsal olmayan değişiklikler manasına sahiptir. Çevrenin, canlılar üzerinde büyük bir fiziksel etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
Ancak çevreden kaynaklı olarak görülen bu değişimler sadece canlının yaşamı boyunca kendi gerçekleştirdiği değişimi kapsamaktadır. Modifikasyon da herhangi bir kalıtsallık söz konusu olmadığı için kendisinden sonra gelecek nesillere herhangi bir aktarım yapılmamaktadır.
EN İYİ MODİFİKASYON ÖRNEKLERİ
Çevresel koşulların değişmesine bağlı olarak canlılarda görülen birçok modifikasyon örneği bulunmaktadır. En yaygın olarak bilinen modifikasyon örneklerinden birisi de çuha çiçeği olarak bilinmektedir. Çuha çiçeğinin yetiştiği sıcaklık durumuna göre sahip olduğu renkte farklılık göstermektedir. 30 ila 35 derece arasında yetişen çuha çiçeği beyaz renkli olmaktadır.
Ancak çiçeğin yetiştirildiği çevre koşullarında farklılık olması ve sıcaklığın düşmesi durumunda çiçek modifikasyona uğrayacağı için renginde de farklılık görülecektir. Bu durumda 15 ila 20 derece arasında yetiştirilen çuha çiçeği ise kırmızı renkli olmaktadır.
Yine modifikasyon örnekleri arasında en yaygın olarak bilinen bir insanın herhangi bir duyu organını kaybetmesi halinde diğer duyu organını daha işlevsel bir şekilde kullanması yer almaktadır. Örnek vermek gerekirse kulağını kaybeden bir kişinin gözlerinin daha iyi görmesi veya görme duyusunu kaybeden bir kişinin daha iyi duyması da bir modifikasyon örneğidir.
Karahindiba bitkisi, ovada yetiştiği zaman daha uzun ancak dağda yetiştiği zaman daha kısa boylu olmaktadır.
Sirke sineği 20 derece sıcaklıkta kanatları kıvrık olurken sıcaklık düştüğünde ve 16 derece olduğunda kanatları düz olarak görünmektedir.
Ortanca bitkisi baz içeriği yüksek olan bir toprakta mavi renkli açarken asit içeriği yüksek olan bir toprakta kırmızı renkli açmaktadır.
Aynı özelliklere sahip olan iki yavru kediden az beslenen cılız kalırken, iyi beslenen kedi ise daha iyi gelişmektedir.
MODİFİKASYON NEDİR, NEYE DENİR?
Modifikasyon, çevre koşullarıyla birlikte ortaya çıkan canlılarda görülen değişiklikler olarak bilinmektedir. Herhangi bir kalıtsal değişiklik oluşturmadıkları için ise gelecek nesillere aktarılmaları söz konusu olmamaktadır.
Çevre koşullarından kaynaklı olarak bazı genlerin işleyişinde değişiklik meydana gelmektedir. Bu durumda ise canlılar üzerinde fiziksel bir değişim gerçekleşmektedir. Genel olarak ise çevre koşullarına bağlı olarak canlılarda bir takım değişiklikler görülmektedir.
Modifikasyon sonucunda gerçekleşen fiziksel değişimler geçici bir etkiye sahiptir. Canlıların fenotiplerinde meydana gelen değişiklikler modifikasyon olarak ifade edilebilir. Gerçekleşen değişme ise vücut hücrelerinde meydana geldiği için bir sonraki genlere aktarımı söz konusu olmamaktadır. Özellikle beslenme, ortam sıcaklığı, nem oranı ve ışık modifikasyona sebep olan temel etkenler arasında yer almaktadır.
- Justin Bieber müzik listesine girdi! Eşi sıralamadan rahatsız oldu
- Arka Sokaklar dizisi bu kez FETÖ'yü mercek altına aldı
- İnci Taneleri'nden Annem Ankara'ya hoş geldin mesajı
- Mauro Icardi güzel şarkıcıyla bir araya geldi, Wanda Nara çılgına döndü
- Hazal Kaya'dan yeni taşınma haberi: Yine ev değiştiriyoruz!