Esp nedir, ne işe yarar? Esp nasıl devreye girer?
Otomotiv alanında gelişen teknolojinin de etkisi ile değişen grafik ile araç güvenlik sistemlerini de her geçen yıl çok daha ileri bir seviyeye taşıyor. Yolculuğun güvenliğini artıran bu gelişmiş sistemler ise, 2000 yıllarına damga vuran özelliklerle modern nesil üretilen bazı araçlara uygulanmaya da devam ediyor. ESP nedir, ne işe yarar sizler için derledik.
Basit bir şekilde şoförlerin yol ile araç arasında uyum sağlayan ESP içine girildiği zaman biraz karışık olabilir.
ESP NEDİR?
ESP sistemi, araçların tekerleklerine farklı miktarlarda basınçlar gönderilmesini sağlar. Otomobil teknolojisinde kullanılan ESP, standart bir şekilde sunulan bir donanımdır. Özellikle de araçların güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için, aslında çok önemli bir özelliktir. Özellikle de sürücülerin daha kolay bir şekilde direksiyon hakimiyeti sağlaması için konforlu bir sürüş deneyimi yaşayabilmesini sağlayacak çok faydalı bir donanımdır.
Günümüzde üretilen pek çok aracın özellikleri arasında yer alan bir sistemdir. Bu özellik, araçların standart donanım içeriğinde bulunuyor. ESP araçların kötü yol şartlarından kolay kolay etkilenmemesi için önemli bir fayda sağlıyor. Yol tutuşu desteği de vererek sürücülere zorlu hava şartlarında daha güvenli bir sürüş deneyimi sağlamayı amaçlar.
ESP NE İŞE YARAR?
ESP'nin en önemli parçaları arasında yer alan yanal hız algılayıcıları araç hareket halindeyken yanal hızının hangi seviyede olduğunu ve doğrultu şeklinde sapma şekillerini belirleyerek ESP sistemine haber vermeye yardımcı olan algılayıcılardır.
ESP NASIL DEVREYE GİRER?
ESP sistemi sürücülerin gerçekleştirdiği her hareketi kontrol altına alır. Gerçekleştirilen bazı hamleler karşısında araçta bir dengesizlik meydana geliyorsa, ESP devreye girer ve hemen bu durumu önler. Devreye girmesi sayesinde aracın bir denge üzerinde sürüş yapmasına da yardımcı olur. ESP sistemleri ise hem ABS hem de TCS sitemleri ile birlikte çalışır. Kaygan yollarda ya da virajlarda aracın kaymasını ve savrulmasını sensörler yardımı ile fark eder ve bu durumu kontrol altına alır.
Tekerleklere gönderilen basınç nedeni ile araçların her zaman iyi bir yol tutuşuna sahip olması da sağlanır. Araçlar dönüş yaptığı zaman bazı tekerleklerde basınç kaybı meydana gelebiliyor. Bu durum ise, araçların savrulmasına yol açıyor. ESP bu anda devreye girerek bütün tekerlerin dengeli bir biçimde dönüş yapmasını sağlar.
- Filiz Akın son durumunu paylaştı! 'Onu kolay kolay hiçbir şey yıkamaz'
- İlker Aksum'dan aile pozu! Beğeni yağdı
- Buray'dan 'aşk' sorularına yanıt! 'Türk kadınları en iyisi'
- Gülşen'in acı günü! Babası son yolculuğuna uğurlandı
- Gelin Evi Ezgi Sertel neden yok? Ezgi Sertel Gelin Evi'nden ayrıldı mı, neden ayrıldı? Ezgi Sertel Gelin Evi açıklaması