Şasi nedir, ne işe yarar? Arabada şasisinin görevleri nelerdir?
Şasi, bütün otomobillerin iskelet sistemi olarak tanımlanabilmektedir. Şasi üretim özellikleri bakımında son derece önemlidir, kaza anında çarpma şiddetini düşürerek zararı en aza indirmektedir. Dayanıklı, otomobile fazla yük bindirmeyen hafifliği ve az parçalı olması bakımından da kolay kullanıma sahiptir. Şasi nedir, ne işe yarar? Araba şasisinin görevleri nelerdir? Konulu detaylı derleme yaptık. İşte, tüm detaylar.
Şasi motorlu araçların iskelet sistemidir. Kaza anında çarpma şiddetini göğüslemekte ve zararı en aza indirebilmektedir. Şasi, otomobil ve diğer araçlarda motor aksamını korumak için kurulmaktadır. Üretim özellikleri, kolay kurulup çıkarılabilmesi bakımından önemli parçalardır. Üretim özelliğine ve kullanılacağı araca göre şasi türleri bulunmaktadır.
ŞASİ NEDİR, NE İŞE YARAR?
Arabaların iskelet sistemi olarak tanımlanan en kapsamlı bölümü Şasi olarak tanımlanmaktadır. Şasi kullanım ve değişim kolaylığı yanında kaza durumunda çarpma etkisini en aza indirebilme gücüne de sahiptir. Ayrıca şasi otomobile ait karoseyi taşıma, aracın hayati parçalarını üzerinde bulunduran temel yapısıdır. Şasilerde yolcuyu koruyan kafes biçiminde üretilmektedir.
Diğer bölüm ise kaza sırasında ezilebilecek yapıda olmasına rağmen çarpma etkisini düşürmektedir. Otomobillerde motor koruma unsuru olarak kullanılan şasi, yolcu ve yük ağırlığına karşı da araca direnç kazandırmaktadır.
ARABA ŞASİSİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?
Şasi adı verilen iskelet sistemi arabaların en önemli bölümüdür. Şasinin kolay kullanılabilir olması ve arabaya ağırlık yüklememesi için hafif fakat dayanımı yüksek maddelerden üretilmektedir. Şasinin görevleri;
Arabanın mekanik bileşenleriyle gövdesini desteklemek,
Dayanıklılığı bakımından dinamik ve statik yüklere karşı aracı korumak olarak tanımlanabilmektedir. Engebeli alanlardan geçerken burulma kuvveti üretmesi, aracın rüzgarla değişebilecek yön değişimine karşı yanal kuvvet uygulaması olarak görülmektedir.
Şasi araç gövdesi ağırlığı, yolcu ve yük ağırlığına karşı yüksek dayanımda bir üretime sahiptir. Çarpma ve ani darbelere karşı da aracı korumaktadır. Şasi çeşitleri yapım – üretim malzemesi ve özelliklerine göre belirlenmektedir.
Tır ve otobüslerde kullanılan, Paralel kollu şasi,
Gündelik yaşamda sık görülen, merdiven şasi,
Adına uygun üretimli x tipli şasi,
Otomobillerde kullanılan tek kollu platform şasiler,
Otomobilin ön kısmına doğru uzanan çatal kollu şasi türleri bulunmaktadır. Genel olarak şasiler motor parçalarını taşımak için konumlandırılmaktadır.
- Başak Dizer ve Kıvanç Tatlıtuğ, Toscana pozlarıyla hayran bıraktı
- Fahriye Evcen ve oğulları tekne keyfi yaptı! Pozlarına beğeni yağdı
- Dünyaca ünlü ismin konserinde Zeynep Bastık sürprizi! Türkçe ve Fransızca düet yaptılar
- Dünyanın en zengin 10 insanı (2024)
- Hadise yeni aşkıyla poz verdi! Eski eşinin hamlesi şaşkına çevirdi