Pratik BilgilerGalibiyet zıt anlamlısı nedir? Galibiyet kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Galibiyet zıt anlamlısı nedir? Galibiyet kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Paylaş
Galibiyet zıt anlamlısı nedir? Galibiyet kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Galibiyet sözcüğü bir şeyi, bir durumu kazanılması anlamında kullanılır. Rakip olarak görülen karşıdaki kişiye karşı zaferle sonuçlanan eylem veya durum için de kullanılmaktadır. Spor müsabakası, yarış, sınav ve benzeri gibi etkinliklerde sıkça kullanılarak başvurulan bir ifade olarak karşımıza çıkar. Dilimize ise Arapçadan geçen galibiyet zıt anlamları ile de öne çıkmaktadır. Galibiyet zıt anlamlısı nedir? Galibiyet kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir sizler için derledik.

Arapça kökenli bir kelime olan galibiyet galebe sözcüğünden türetilmiştir. Bununla birlikte galebe çalmak ise, üstün gelmek ve üstünlük kurmak manasına gelir. Galibiyet ile aynı anlamlara denk geldiği görülmektedir. Bu kelimenin zıt anlamlısı ise mağlubiyet olarak tanımlanmaktadır

Haberin Devamı

 

GALİBİYET ZIT ANLAMLISI NEDİR?

Galibiyet kelimesi bir yarışmada ve ya spor müsabakasında karşıdaki rakibi yenmek anlamındadır. Kelimenin sıfat haline bakıldığında ''galip'' olarak kısalığı görülmektedir. Bu doğrultuda kelimenin anlamı da galip gelmek yani kazanmak olarak nitelendirilebilir.

Galibiyet kelimesi ile zıt anlamlı olan 4 adet sözcük bulunmaktadır. Bu sözcüklerin yarısı Türkçe, diğer yarısı ise Arapça ve Fransızca kökenli olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kelimeler ise;

Mağlubiyet

Yenilgi

Hezimet

Abandone olma şeklindedir.

 

GALİBİYET KELİMESİNİN KARŞIT ANLAMLILARI NELERDİR?

Galibiyet kelimesi bir durumu bir zaferi kazanmayı ifade eder. Galibiyetin eş anlamlısı zafer, kazanmak gibi anlamlar taşımaktadır. Ancak tersi yani zıt anlamlısı ise mağlubiyet olarak geçmektedir. Bununla birlikte hezimet, abandone olma ve yenilgi gibi karşılıkları da bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Mağlubiyet, kaybetmeyi, mağlup olmayı, kazanamamayı ifade eden Arapça kökenli bir kelimedir. Ayrıca zaferi elden kaçırmaya ve o zaferi elde edememeyi de anlatır. Bu ve benzeri anlamları ifade eden bir kelimedir.

Galibiyet kelimesinin TDK ye göre zıt anlamlı karşılıkları Mağlubiyet, Hezimet, Yenilgi ve Abandone Olma şeklinde geçmektedir.