İhbar süresi nedir? İhbar süresi nasıl hesaplanır, kaç gündür?
İhbar süresi, iş sözleşmesi yaparak çalışmaya başlamış olan birçok kişi tarafından merak edilir. İhbar süresi, ihbar öneli tarafından da bilinen bir yükümlülüktür. İşçinin işten habersiz bir şekilde çıkması durumunda işveren tarafından ödenmesi gereken ya da tam tersi durumda uyulması gereken bir süredir. İhbar süresi nedir, nasıl hesaplanır ve kaç gündür? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İhbar süresi işinin haber vermeden işten çıkması durumunda çalışması gereken süredir. Eğer işçi işveren tarafından işten çıkarılırsa ihbar süresinin parası işçiye ödenir.
İHBAR SÜRESİ NEDİR?
İhbar süresi iş sözleşmesinde yer alır ve işçiler tarafından da ne olduğu araştırılır. İşçi ya da işveren tarafından imzalanan iş sözleşmesi taraflardan herhangi biri tarafından bitirilebilir. İş sözleşmesinin feshedilmesinde birçok sebep olabilir. Eğer iş kanununda haklı sebep olarak belirtilmiş durumlardan biri ile işe son verilirse yasal yükümlülük ortadan kalkar.
Fakat haklı fesih dışında bir işten çıkma ya da çıkarılma olma ihbar süresine uyulması gerekir. Sözleşmenin feshi eğer haklı nedenlerden olmazsa yapılan sözleşmesinin belirli bir süre öncesinde yapılması mümkün olmaz. Çalışanın iş yerinde çalıştığı süreye bakılır ve buna göre işçinin ya da işverenin çıkış ile ilgili birbirine önceden haber vermesi gerekir.
Örneğin bir iş yerinde altı aydan kısa süredir çalışan kişinin işten çıkmadan iki hafta önce işverenine haber vermesi gerekir. Aynı şekilde işveren altı aydan kısa süredir çalışan işçiyi işten çıkaracaksa 2 hafta önceden haber vermesi ya da iki haftalık ücretini ödemesi gerekir.
İHBAR SÜRESİ NASIL HESAPLANIR?
İhbar tazminatı belirleneceği zaman kanunda yazan ihbar süresi hesaplanmaktadır. Çalışan kişinin çalıştığı süre ile orantılı olarak ihbar süresinin belirlenmesi gerekir. İhbar tazminatı da yine çalışan kişinin çalışma süresine göre hesaplanmaktadır. Örneğin altı aydan daha az çalışan kişiler için ihbar süresi 2 hafta olarak belirlenmiştir.
Altı ay ile bir buçuk yıl arasında çalışanlar için 4 hafta, bir buçuk yıl ile üç yıl arası da 6 haftadır. Üç yıldan daha uzun süredir çalışan kişiler için de ihbar süresi 8 hafta olarak hesaplanmaktadır. İhbar süresine iki tarafın da uyması gerekir. Eğer işveren ya da çalışan ihbar süresine uymazsa iki taraf için de ceza alabilir.
İHBAR SÜRESİ KAÇ GÜNDÜR?
İhbar süresi kişinin iş yerinde ne kadar çalıştığına göre farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Eğer kişi o iş yerinde altı aydan daha az süredir çalışıyorsa ihbar süresi iki haftadır. Kişi altı ay ile bir buçuk yıl arasında orada çalışmışsa iki dört hafta, bir buçuk ile üç yıl arasında çalışmışsa altı hafta olur.
Eğer çalışan iş yerinde üç yıldan daha uzun süredir çalışıyorsa ihbar süresi sekiz hafta olur ve iki tarafın da ihbar süresine uyması gerekir. İhbar süresine iki taraftan biri uymazsa bunun cezai yaptırımları ortaya çıkabilir. İhbar süresi hem işvereni hem de işçiyi korumak amacı ile ortaya çıkarılmış bir kanundur. Bu nedenle karşılıklı olarak ihbar süresine uyulması önemlidir.
- Milli futbolcu romantizme sınır tanımıyor! Sera Vrij, Ferdi Kadıoğlu'nun ayağını yerden kesti!
- Ünlü oyuncu açtı ağzını yumdu gözünü! 'Görgü kurallarından yoksun'
- Ünlü sanatçı Yavuz Bingöl, eşi Nilşah Ağaoğlu ile mutluluğun sırrını paylaştı!
- Batuhan Karacakaya yeni ilişkisini ilan etti! İlk kare geldi
- Tanyeli Instagram'dan paylaştı, takipçileri şaşırdı! 'Boyunca çocukları varmış'