Devrik cümle örnekleri nelerdir? Devrik cümle nasıl olur?
Yüklemin sonunda olmaması ile birlikte kurulan cümleler devrik cümle olarak ifade edilir. Hem günlük yaşamda hem de birçok edebi eserde yaygın olarak kullanılır. Devrik cümle örnekleri nelerdir? Devrik cümle nasıl olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Arka arkaya özellikle cümleler kurulurken devrik cümle iyi bir bütünleme oluşturur. Genelde bu durum yüklemin cümlenin ortasında yer alması üzerinden ele alınır. Daha doğrusu cümlenin sonunda olmaması ile birlikte meydana gelmiş durumdur.
Devrik Cümle Örnekleri Nelerdir?
Bir cümledeki yüklemin sonunda olmaması ile birlikte ortaya çıkan durum devrik cümle olarak ifade edilir. Yüklem genelde fiil cümlesi üzerinden öne çıkar ve cümleyi bitirir. Ancak bazı durumlarda cümlenin ortasında yer alabilir. Bu konuda edebi sanat içerisinde birçok farklı alan için değerlendirilir.
Cümlenin sonuna eklenmeyen yüklem cümlenin herhangi bir kısmında olabilir. Bunlar hatalı veya bozuk cümleler değildir. Sadece cümlenin sonunda olması gereken yüklem, cümlenin ortasında bulunur. Özellikle pratik yapmak ve yüklemi vurgulamak amaçlı önemli yer taşır.
Devrik Cümle Nasıl Olur?
Devrik cümle genel olarak yüklemi sonunda olmaması ile birlikte hazırlanmış cümlelerdir. Böyle cümlelerde yüklem cümlenin herhangi bir noktasında bulunur.
‘’Çok uğraşarak sonunda bitirdim oyunu.’’
‘’Bulacağım en sonunda bu oyunun cevabını.’’
‘’Sakla samanı, gelir zamanı’’
‘’Gülme komşuna, gelir başına’’
‘’Ben önceden gitmiştim aslında onun evine.’’
Bu şekilde görüldüğü gibi birçok farklı örnek üzerinden devrik cümle ele almak mümkün. Özellikle pek çok roman ve benzeri edebi eserlerde yaygın kullanılır. Çünkü böylece çok daha pratik bir etki oluşurken, aynı zamanda herhangi bir durum daha güçlü şekilde vurgulanabilir. Fakat cümlelerde arka arkaya kullanmak anlam bozukluğu yaratabilir. O yüzden normal cümlenin arkasından devrik cümle kullanmak çok daha etkilidir.
Devrik Cümle Nasıl Olur?
Edebi eserlerde en çok kullanılan dil bilgisi kurallarından biri olarak devrik cümle öne çıkar. Bu doğrusu devrik cümle genelde yüklemin sonunda olmaması üzerinden ele alınmaktadır. Bununla beraber yüklem cümlenin ortasında veya sonu dışında herhangi bir kısmında olabilir.
Bu durum sadece ortası değil aynı zamanda başında da söz konusu olabilir. Bu sayede devrik cümle üzerinden cümlenin öğeleri bulunabilir. Böyle durumlarda cümle hatalı veya yanlış değildir. Bu durum Türkçe içerisinde dil bilgisi kuralları arasında yer alır.
Devrik Cümle Nasıl Anlaşılır?
Devrik cümleyi anlamak oldukça kolaydır. Bunu sağlamak için cümlenin yüklemine bakmak yeterlidir. Çünkü bir devrik cümle içerisinde yüklem sonda değildir. Bu bağlamda başında ya da ortasında herhangi bir noktada olabilir.
Eğer yüklem bir cümlenin sonunda değilse o vakit o cümle devrik cümle olarak ön plana çıkar. Bu konuda birçok farklı örnek hem günlük yaşamda kullanılır hem de edebi eserlerde yaygın şekilde değerlendirilir. Aynı zamanda eğitim amaçlı öğrenciler için de önemli bir yere sahiptir.
- Masterchef'te ödülü kazanan yarışmacı belli oldu! Yarışmacıların ve yakınlarının duygu dolu anları
- Levent Ülgen yeni rolü için saçlarını kazıttı! İşte son hali
- Özgü Kaya'ya Dubai'den özel davet! Şıklığıyla büyüledi
- Usta oyucu müjdeyi verdi! 'Bu fotoğrafta 4 kişiyiz'
- Photoshop'un dozunu kaçırdı! Wanda Nara'yı görenler tanıyamadı