İkilemeler nelerdir? En çok kullanılan ikileme örnekleri...
Herhangi bir cümledeki anlamı güçlendirmek, pekiştirmek ve daha anlamlı hale getirmek için aynı veya farklı kelimelerin bir araya gelmesi ikileme olarak bilinir. Bu konuda Türkçede birçok farklı ikileme olduğunu söylemek mümkün. İkilemeler nelerdir? En çok kullanılan ikileme örnekleri hakkında merak edilen tüm detaylar.
Hem cümle içerisinde hem de tek başına ikilemeleri kullanmak mümkün. Bu doğrultuda ikilemeler özellikle günlük yaşamda yaygın şekilde değerlendirilir. Aynı zamanda birçok farklı edebi eserde önemli bir yere sahiptir.
İkilemeler Nelerdir?
Türkçe içerisinde bakıldığında birçok farklı ikileme ön plana çıkar. Bunların bazıları aynı kelimeler üzerinden bazıları ise farklı kelimeler doğrultusunda değerlendirilir. Böylece cümlenin daha güçlü hale gelmesi, pekişmesi ve anlamlı olması noktasında özel bir fırsat verir.
Bu konuda kullanılabilecek olan birçok farklı kalıp halinde ikileme bulunmaktadır. Örneğin çoluk çocuk, eğri büğrü ya da deli dolu gibi birçok farklı ikileme yer aldığını söylemek gerekir. Her biri kendi içerisinde değişik anlamlara sahiptir. Bu anlamlar doğrusunda farklı alanlar vurgulanır.
En Çok Kullanılan İkileme Örnekleri
Yaygın olarak Türkçede kullanılan oldukça fazla sayıda ikileme bulunduğunu söylemek. Bunlar cümle içerisinde ya da tek başına kullanım imkanı veren aynı veya farklı kelimelerden oluşan örneklerdir.
- Demet Demet
- Öbek Öbek
- Çoluk Çocuk
- Er Geç
- Ezildim Üzüldü
- Şırıl Şırıl
- Sabah Sabah
- Vah Vah
- Eğri Büğrü
- Senli Benli
Bu şekilde görüldüğü gibi oldukça fazla sayıda ikileme ele almak mümkün. Her bir ikileme kendi içerisinde taşımış olduğu anlamıyla kullanım imkanı vermektedir. Böylece cümle içerisinde daha vurgulu şekilde anlama ele almak mümkün hale gelir.
Cümle İçerisinde İkileme Kullanımı
Özellikle cümle içerisinde ikilemeler kullanılarak çok daha vurgulu durumlar oluşturmak mümkün. Bu konuda hem günlük hayatta hem de edebi eserler ile beraber öğrenciler üzerinden de ele alınan ikileme cümleleri bulunur.
‘’Ben bu eğri büğrü kalemi istemiyorum.’’
‘’Bu ezik büzük elbiseyi sakın giyme.’’
‘’Ben bu işi seve seve kabul ederim.’’
‘’Er geç bu iş bitecek.’’
‘’Sabah sabah ne kadar çok gürültü var.’’
Görüldüğü şekilde farklı ikilemeler birçok değişik cümlede anlama uygun olarak değerlendirilebilir. Böylece anlatılmak istenen durum ve vurgu çok daha güçlü bir şekilde karşı tarafa aktarılabilir.
Aynı Ya Da Farklı Kelimeler İle İkilemeler
İkilemeler hem aynı kelimelerin arka arkaya gelmesiyle hem de farklı kelimeler üzerinden ele alınabilir. Örneğin sabah sabah, avaz avaz, koca koca, yavaş yavaş gibi aynı kelimelerin arka arkaya gelmesi doğrultusunda değerlendirmek mümkün.
Diğer yandan eğri büğrü, er geç ya da çoluk çocuk gibi değişik kelimeler ile birlikte yine ikileme ele alınabilir. Türkçe de herhangi bir durumun anlamını pekiştirmek ve daha güçlü hale getirmek için önemli bir potansiyel teşkil etmektedir.
- Melis Sezen: O dönem kendimi kullandırtma seviyesindeydim
- Ünlü rapçi silahlı saldırıda hayatını kaybetti!
- Battal Gazi'nin ZıpZıp'ıydı! Necdet Kökeş hastaneye kaldırıldı
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'Oğlumu görmek istemedim, hemşire beni payladı'
- Mina Demirtaş kimdir? Mina Demirtaş kaç yaşında, hangi dizide oynuyor, sevgilisi var mı? Mina Demirtaş'ın boyu kaç, kaç kilo?