İnfak etmek nedir? İnfak etmek ne demek TDK? İnfak etmek sözlük anlamı...
İslam'ın beş şartından biri zekat vermektir. Zekat, Kuran'ı Kerim'de salat (namaz) ile birlikte en çok zikredilen ibadetlerin başında gelir. Zekat, hem zamanına hem de harcanan miktara göre birçok türe ayrılır. Sadaka ve infak da birer zekattır. Kuran'ı Kerim'de ve hadis kaynaklarında infak ile ilgili birçok hüküm yer alır. İnfak etmek ne demek? Zekat ile infak arasındaki fark nedir Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.
İnfak ile ilgili surelerden bazıları şunlardır: 1- Hac Suresi 2- Muhammed Suresi 3- Bakara Suresi
4- Al-i İmran Suresi 5- Hadid Suresi
İNFAK ETMEK NEDİR?
İnfak etmek, ihtiyacından fazlasını fakirlere ve müşkül durumda olanlara, karşılıksız bir şekilde dağıtmak anlamına gelir. Kişinin temel ihtiyaçlarını karşılayacak kadar mal ve para biriktirmesi caizdir. Ancak ihtiyaçtan fazlasını biriktirmek ve hiç ölmeyecekmiş gibi sürekli maddi çıkarların peşinde koşmak en büyük günahlardan biridir.
Kuran'ı Kerim'in birçok yerinde insanın fani olduğunu unuttuğu bildirilir. İnsan ölümü unuttuğu için, bu dünyada sonsuza kadar kalacağını zanneder. Bu da sürekli olarak ihtiyacı olmayan şeyleri satın almasına ve biriktirmesine yol açar. Oysa yardımlaşmak hem en büyük erdem hem de en büyük sevaplardan biridir.
Başkalarına yardım etmek yerine sadece kendisini düşünenler ise Kuran'da açıkça ikaz edilir. Tevbe Suresinin 35. suresi şu şekildedir. Altın ve gümüş biriktirenlerin cehenneme atılacağı ve "İşte bunlar dünyadayken biriktirdiklerinizdi. Şimdi biriktirdiklerinizi tadın."
İNFAK ETMEK NE DEMEK TDK?
İnfak kelimesi nafaka sözcüğünden türetilmiştir. Nafaka birinin geçinmesini sağlayan para ya da yemek anlamında kullanılır. İnfak ise birinin nafakasını verme, onun geçinmesine yardım etme ve yedirip içirme demektir.
İNFAK ETMEK SÖZLÜK ANLAMI
İnfak kelimesinin sözlük anlamı beslemektir. Bu sözcük dinde terim anlamıyla kullanılır. Bir insanın malını ve parasını Allah yolunda harcamasına infak etmek denir. Zekat ile infak arasındaki yegane fark, zekatın miktarının belli olmasıdır. İnfakta ise bir alt sınır yoktur.
Hz. Muhammed "İnfak edin ki size de infak edilsin." buyurmuştur. Kuran'da Allah'ın yeryüzündeki ve gökyüzündeki her şeyin sahibi olduğu bildirilir. Dolayısıyla insanın elindeki şeyler kendisine ait değildir. Bu nedenle her Müslüman, açgözlülükten ve biriktirme hırsından uzak durup Allah yolunda bol bol harcamalıdır.