Pratik BilgilerKritisizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Kritisizm akımı eserleri nelerdir?

Kritisizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Kritisizm akımı eserleri nelerdir?

Paylaş
Kritisizm akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Kritisizm akımı eserleri nelerdir?

Kritisizm bilgi felsefesinin bir dalıdır ve diğer adı ile eleştiricilik olarak da bilinir. Immanuel Kant tarafından geliştirilmiş olan Kritisizm bilginin araştırılıp eleştirilmeden kabul edilemeyeceğini savunur. Mutlak gerçeğin olmadığı ve mutlak doğru kavramından söz edilemeyeceğini düşünür. Kritisizm akımı nedir, eserleri nelerdir ve temsilcileri kimlerdir sizler için ayrıntıları ile derledik.

Kritisizm septik filozoflar ile dogmatik düşünürleri uzlaştıran bir felsefi akımdır. Immanuel Kant tarafından geliştirilmiş bir akım olan Kritisizm eleştiricilik olarak da bilinmektedir.

Haberin Devamı

 

KRİTİSİZM AKIMI NEDİR, TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?

Bir felsefi akım olan Kritisizm dogmatizm ile şüpheciliği birleştiren bir disiplindir. Kritisizm aynı zamanda deneycilik ve akılcılık akımlarının sentezi olarak da kabul edilebilir. Deneycilik akımında filozoflar bilginin mutlaka deney ve gözlem yolu ile elde edilebileceğini savunur. Doğduğu zaman insanın zihni boş bir levhadır ve bu levhanın dolması için deneyim kazanılması gerekir.

Akılcılık ise insanların zihninde doğuştan bilgilerin olduğunu fakat hatırlanarak öğrenilebileceğini savunur. Platon, Aristoteles ve Sokrates bu akımın destekleyicileri arasındadır. Kritisizm akımı ise her iki düşünceyi sentezler ve insanın doğuştan bazı bilgilere sahip olduğunu fakat bunları deneyim yolu ile öğrenebileceğini savunur.

Haberin Devamı

Doğuştan sahip olunan bilgiler içgüdü olarak kabul edilirken sonradan elde edilen bilgiler de arızi bilgiler olarak görülür. Kritisizm akımının temsilcileri arasında Bertrand Rusell, Karl R.Popper ve J.Krishnamurti bulunur.

KRİTİSİZM AKIMI ESERLERİ NELERDİR?

Kritisizm akımının kurucusu olan Immanuel Kant hayatı boyunca birçok eser kaleme almıştır. Onun en önemli eserleri arasında Yaşamın Anlamı, Eğitim Üzerine, Evrensel doğa tarihi ve gökler kuramı eserleri yer alır. Kritisizm akımının diğer temsilcileri ile eserleri şu şekildedir:

Karl R.Popper: Özgürlüğün en büyük düşmanı, Açık toplum ve düşmanları, Bu yüzyılın dersi

 J.Krishnamurti: Birey ve toplum, Keşifler ve kavrayışlar, Tek başına durma cesareti, Bilinenden kurtulmak, Bunları düşün

Bertrand Rusell: İktidar, Neden Hıristiyan değilim, Evlilik ve ahlak, Aylaklığa övgü, Ikarus ya da bilimin geleceği.

FELSEFEDE KRİTİSİZM AKIMININ ÖZELLİKLERİ

Kritisizm akımının temelinde gerçeklik ile bilgi kavramları yer almaktadır. Enformasyon akışının içindeki bilgiler saf akıl yani iç gözlem ya da pratik akıl yani duyular ile elde edilir. Kant, ilki metot üzerine kitaplar yazmış ve iki düşüncenin arasında Kritisizm düşüncesinin yer aldığını söylemiştir.

Kant'ın bu düşünceyi açıklamak için yazdığı eserler Saf aklın eleştirisi ve Pratik aklın eleştirisi kitaplarıdır. Diğer adı ile Eleştiricilik olarak da bilinen Kritisizm hem duyular dünyasını hem de metafiziği içine alır. Kritisizme göre mutlak bilgiye ulaşmanın yolu hem analiz yapmak hem de karşılaştırma yaptık.

Haberin Devamı

Sezgi ve gözlem yoluyla elde edilmesi mümkün olmayan bilgilere aporetik bilgi denir. Aporetik bilgi çözülemez olan çelişki anlamına gelir. Kritisizm akımı ilk olarak Immanuel Kant tarafından ortaya atılmıştır ve daha sonra birçok destekçi kazanmıştır.