Küpün yüzey alanı nasıl bulunur? Küpün yüzey alanı hesaplama formulü ve örnekleri...
Hem günlük yaşamda hem de matematik işlemlerinde küp çok fazla kullanılır. Özellikle küpün yüzey alanı söz konusu olduğunda bu durum küp üzerindeki karelerden öne çıkar. Her bir karenin kenarları aynı olduğu için iki kenar çarpımı bir yüzeyin alanını verir. Böylece diğer yüzey alanları da bu şekilde kolayca bulunabilir. Küpün yüzey alanı nasıl bulunur? İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
Bir küpün altı farklı yüzeyi bulunmaktadır. Yani diğer bir ifadeyle 6 tane kareden oluşur ve bütünlük sağlar. Bunun neticesinde her bir kare içerisinde, kenarlar birbirine eşit. Bu doğrultuda toplamda 24 tane kare olduğunu söylemek gerekir. Yani bir karenin yüzey alanı bulunur ise o zaman 6 karenin de yüzey alanı bulunarak küpün alanı elde edilmiş olur.
KÜPÜN YÜZEY ALANI NASIL BULUNUR?
Söz konusu küpün yüzey alanı olduğunda kareler üzerinden işlem devam eder. Çünkü bir küpün üzerinde 6 tane kare bulunur. Bu bağlamda öncelikle küp üzerindeki bir karenin alanı hesaplanır. Kare üzerindeki 2 tane Kenar uzunluğu çarparak bir yüzey alanı ortaya çıkar. Daha sonra ortaya çıkan bu sayı 6 ile çarpılarak toplamda küpün yüzey alanı elde edilmiş olur.
Bu şekilde basit bir işlem üzerinden kolayca ve her daim küpün yüzey alanını elde etmek mümkündür. Özellikle de küp doğrultusunda yüzey alanı üzerinden aynı zamanda kenar hesaplaması da yapılabilir. Matematik ile beraber geometri için bu işlemin önemli yer taşıdığını söylemek mümkündür.
KÜPÜN YÜZEY ALANI HESAPLAMA FORMÜLÜ VE ÖRNEKLERİ
Söz konusu bir küpün yüzey alanı olduğunda tıpkı kare alanı bulmak gibi aynı şekilde işlem yapılmaktadır. Aynı zamanda oldukça kolay şekilde işlem gerçekleştirmek mümkündür. Bu kapsamda bir küpün altı farklı kare yüzey alanı olduğunu söylemek mümkündür. Aynı zamanda bu karelerden birinin kenarı ‘a’ olsun. Böylece öncelikli bir karenin alanı hesaplanır ve daha sonra 6 ile çarpılarak toplamda küpün yüzey alanı ortaya çıkarılır.
Karenin alanı = a x a = a²
Küp yüzey alanı = 6 x a²
Bu şekilde yukarıda verilen işlem ile beraber küp yüzeyi alanı ortaya çıkarılır. Üstelik bütün farklı kenar uzunluklarına sahip küpler için bu formül sabit olarak aynı şekilde kullanılabilir. Diğer yandan tersten giderek bir küpün yüzey alanı biliniyorsa, aynı zamanda kenar uzunlukları da bu şekilde hesaplanabilir. Aynı zamanda küp yüzey alanı 6'ya bölünerek küp üzerindeki bir karenin alanı da bulunabilir.
- Masterchef'te ilk ceketin sahibi belli oldu!
- Melis Sezen: O dönem kendimi kullandırtma seviyesindeydim
- Ünlü rapçi silahlı saldırıda hayatını kaybetti!
- Battal Gazi'nin ZıpZıp'ıydı! Necdet Kökeş hastaneye kaldırıldı
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'Oğlumu görmek istemedim, hemşire beni payladı'