Mentor nedir, kime denir? Mentorun özellikleri nelerdir?
Mentor, deneyim, bilgi ve becerisini başka kişinin gelişmesi için ona aktaran kişidir. Bu süreç içinde deneyimli kişi mentor, bilgi aktarılan kişi de mentee olur. Mentor seçiminde alanında deneyimli ve bilgili kişileri seçmek önemlidir. Mentor nedir, kime denir ve mentorların özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Mentor, iş sahasına yeni giren kişilere destek ve danışmanlık veren kişilerdir. Mentorler sektör ile ilgili detaylı bilgi sahibi olan, eğitim verme yetkisi olan kişilerdir.
MENTOR NEDİR?
İş sahasına yeni giren kişilere destek veren insanlara mentor denir. Bu nedenle mentorlerin o alanda ilgili deneyimlerinin ve bilgilerinin iyi olması gerekir. Mentor, sektöre yeni girmiş olan kişilerin becerilerini geliştirmek için çaba gösteren kişilerdir.
Piyasaya yeni giren tecrübesiz kişiler mentorlar tarafından eğitilir ve sektöre hazır hale getirir. Bu nedenle kendini geliştirmek ya da alanında hata yapmak istemeyen kişiler mentorlerden eğitim alırlar.
KİME DENİR?
Mentor, kelime olarak mitolojiye dayanan bir anlama sahiptir. Eğitim amacı taşıyan anlamına gelen mentor kelimesi kişisel deneyimlerini aktaran ve yol gösteren kişi demektir. İş birliği yapan ve kaynakların doğru kullanılmasını sağlayan kişiler de mentordur. Bir kurumda çalışmış ve tecrübe edinmiş kimse size bilgilerini aktarır ve yönlendirme yaparsa o kişi sizin mentorunuz olur.
Buna göre mentor olan kişinin sizden daha üstün olduğunu bilmeniz gerekir. Mentorların bilgi, deneyim ve tecrübelerinden faydalanmak önemlidir. Mentorluk, deneyimli kişi ile daha az deneyimli olan mentee kişisi arasında gerçekleşmektedir.
MENTORUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Mentor, belirli bir konu ile ilgili tecrübesi olan ve o konuyla ilgili eğitim almış olan kişilerdir. Sizi yöneten kişilere mentor denir. Mentor yaptığı yönlendirmeler ile kişileri piyasada var eder ve onların iyi yerlere gelmelerini sağlar.
Genelde yaşam koçları ile karıştırılır fakat yaşam koçu ile mentor farklı kişilerdir. Çünkü yaşam koçu daha çok soru sorar ve sizi yönlendirmek ister. Fakat mentorda soru sorma değil daha çok duruma göre yönlendirme vardır. Mentorların özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
Başarıları ile kendilerini kanıtlamışlardır ve ilgili konuda hem bilgileri hem de tecrübeleri vardır.
Öğretmeyi seveler ve sadık bir eğitmenlerdir.
Motivasyonları ve üretme kaynakları vardır.
Bakış açısını değiştirme güçleri bulunur.
Kişiyi bulundukları durumdan çıkarırlar ve zorluklar ile baş etmesini öğretirler.
İşin püf noktasını anlatırlar ve kişilere balık yemeyi değil balık tutmayı öğretirler.
Önyargısız olmalı ve kişilere yeni bir bakış açısı kazandırmalıdır.
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'Oğlumu görmek istemedim, hemşire beni payladı'
- Mina Demirtaş kimdir? Mina Demirtaş kaç yaşında, hangi dizide oynuyor, sevgilisi var mı? Mina Demirtaş'ın boyu kaç, kaç kilo?
- Uzak Şehir'in Alya'sından eğlenceli kareler! Gelin ayakkabısına isim yazdı
- Zehra Güneş tarzıyla büyüledi! Mini elbisesiyle göz kamaştırdı
- Ahmet Kural'ın rol alacağı dizinin afişi olay olmuştu! İlk kez konuştu