Mektup nedir, nasıl yazılır? Edebi mektup örnekleri...
Farklı yerlerde olan kişi ya da kurumların, birbirleri arasında özel ya da resmi haberleşmeyi yazı türü mektup olarak bilinir. Aynı zamanda bir yazarın, sanatçının ve benzeri önemli kişilerin duygu ve düşüncelerini aktarmak amaçlı yazdığı nesir ya da Nazım türündeki yazılar edebi mektuptur. Mektup nedir, nasıl yazılır? Edebi mektup örnekleri hakkında merak edilenler.
Mektup iki farklı şekilde ele alınır ve tanımlanarak kullanılır. Bu kapsamda mektuplardan biri günlük olarak haberleşmek amaçlı kullanılan mektuplardır. Aynı zamanda nazım ya da nesir türünde sanatçıların kaleme aldığı edebi mektuplar öne çıkar.
MEKTUP NEDİR?
Günümüzde teknoloji her ne kadar mektubu geri planda bırakmış olsa bile, hala pek çok insanın için önemli yere sahiptir. Üstelik resmi yazışmaları için özellikle kişi ve kurumlar adına öne çıkar. Bu bağlamda karşılıklı haberleşmek adına kullanılan yazı türü mektup olarak ifade edilir. Bu durum günlük değerlendirilen standart mektuptur. Aynı zamanda bir de nesir veya nazım üzerinden hazırlamış edebi mektuplar bulunur.
Bu mektuplar sanatçıların, yazarın ya da din adamları gibi önemli kişilerin duygu ve düşüncelerini aktardığı yazı türüdür. Bu konuda geçmişten günümüze ulaşmış pek çok önemli mektup türleri olduğunu söylemek gerekir. Bazıları günümüzde hala kullanılmakta ve okunarak akademik açıdan da ele alınmaktadır.
MEKTUP NASIL YAZILIR?
Mürekkep ya da tükenmez kalem kullanmak suretiyle, düzenli, düzgün bir kağıda mektup yazılabilir. Sağ üst köşeye tarih ile beraber konum bilgileri yazılır. Aynı zamanda mektubun gönderildiği kişinin genel özellikleri de bu konuda ele alınabilir. Bunlar içerisinde yakınlık düzeyi kültürü ve yaşı gibi pek çok unsur söz konusudur. Böylece kişi ya da kurumlar karşılıklı genel veya resmi yazışma doğrultusunda birbirlerinin arasında iletişim kurabilir.
Diğer yandan edebi mektup ise biraz daha kurallara uyumlu biçimde ele alınır. Bu kapsamda yine aynı şekilde çizgisi beyaz kağıt, dolma kalem kullanılır. Bu kullanım kapsamında sağ üst köşeye yine gerekli bilgiler yazılır.
Hemen arkasından sanatçılar, yazarlar ve din adamları gibi önemli kişiler duygu ve düşüncelerini kağıda döker. Genelde bu durum karşı tarafa nasihat etmek ve akıl vermek gibi tecrübelerin yansıtmak şeklinde ele alınır. İfade ediliş şekli ve içeriği bakımından nazım ya da nesir yöntemleri kullanılmaktadır.
EDEBİ MEKTUP ÖRNEKLERİ
Edebi mektup örnekleri özellikle önemli yazarların birbirine yazmış olduğu eserler üzerinden daha çok ön plana çıkar. Bu kapsamda bir örnek vermek gerekirse Cahit Sıtkı Tarancı'dan Ziya Osman Saba ya olan mektubu ele almak mümkün;
‘’İzmir'de ne arıyorum diye Hayret etme. Sadece askerliğimi yapıyorum. Herhalde sen beni Ankara'da zannediyordun. On iki Mart'tan beri hazırlık kıtasındayım. Burada kiminle beraber olduğumu tahmin et bakalım. Aklına gelmez diye hemen söyleyeyim; Kenan Hulusi ile beraber…’’
Bu şekilde devam eden mektup üzerinden edebi mektup yazılmaktadır. Tabii sadece yazarlar değil aynı zamanda din adamları, sanatçılar ve bürokratlar gibi pek çok kişinin de ele aldığını söylemek mümkün. Bunlar karşılıklı olarak duygu ve görüşleri bildirmek amaçlı edebi kurallara uygun şekilde değerlendirilir.