İsim fiil örnekleri nelerdir? İsim fiil ile oluşturulmuş örnek cümleler...
Fiillerin cümlede isim olarak kullanılmış olan hali isim fiil olarak ifade edilir. Fiil eklerinin kullanılması ile birlikte cümlede değerlendirilir. İsim fiil örnekleri nelerdir? İsim fiil ile oluşturulmuş örnek cümleler hakkında merak edilenleri derledik.
Dil bilgisi konusunun en önemli unsurları içerisinde isim fiil sözcük öbekleri gelir. Bu bağlamda fiil eklerinin kullanılması üzerinden isim olarak değerlendirilmiş hali şeklinde ele alınır.
İsim Fiil Örnekleri Nelerdir?
İsim fiil örnekleri genel olarak cümle içerisinde ele alınır ve kullanılır. Türkçede yer alan üç fiilimsi gruplarından biri olarak öne çıkar. Daha çok -mek ve -mak ile birlikte -iş mastar eklerinin kullanılması üzerinden farklı örnekler öne çıkar. Böylece bu eklerin kullanması ile beraber ses uyumları üzerinden değişiklik yapılmak suretiyle örnekler hazırlanır.
Bunu bir örnek vermek gerekirse, ‘’Kardeşim okumayı öğrendi’’ şeklinde bir cümle kurmak mümkün. Burada okumak üzerinden okumayı türemesi ile birlikte isim fiil oluşturulmaktadır. Bu şekilde günlük yaşamda cümle içerisinde dil bilgisi üzerinden pek çok farklı örnek ele alınır ve değerlendirilir.
İsim Fiil İle Oluşturulmuş Örnek Cümleler
İsim fiil ile oluşturulmuş olan örnekler hem cümle içerisinde hem de tek başına kullanım imkanı verebilir. Ancak özellikle cümle içerisinde daha etkili şekilde değerlendirilir.
- Ben az sonra ekmek almaya gideceğim.
- Kavurma çok güzel olmuş.
- Onun buluşu herkesi şaşırttı.
- Bu tartışma Çok sinir bozucu bir yere gitmeye başladı.
- Bana da bir tane çakmak alır mısın?
Bu şekilde görüldüğü gibi birçok farklı isim fiil üzerinden örnekler ele alınabilir. Alınan bu örnekler ile beraber fiil kökünden gelmiş olan sözcükler ekler ile birlikte isim haline getirilir. Bunlar artık bir isim olmuştur ve isim köklü seçenek üzerinden ele alınır.
İsim Fiil ile Oluşturulmuş Örnek Kelimeler
Örnek cümleler ile beraber aynı zamanda isim fiil üzerinden oluşturulmuş birçok farklı kelime de kullanılabilir. Genelde bunlar tek başına alınması ile beraber yine amaca uygun değerlendirilebilir.
- Dolma
- Buluş
- Uçurtma
- Tartışma
- Dokuma
- Yarışma
- Çakmak
- Ekmek
Görüldüğü gibi yukarıdaki örnek kelimelere bakıldığı zaman her birinin fiil üzerinden isim haline gelmiş olduğu anlaşılmaktadır. Bunlar isim fiil olarak ele alınır ve ekler üzerinden isim haline getirilmiştir.
İsim Fiil İçin Hangi Ekler Kullanılır?
Söz konusu isim fiil olduğu zaman belli başlı ekler ele alınır ve kullanılır. Bu ekler kapsamında mek, mak, me, ma, ış, iş, uş şeklinde ekler ön plana çıkar. Bunlar genelde kelimenin sonuna eklenmek suretiyle bir isim oluşturulur. Ve böylece bu durum artık herhangi bir eşya veya bir durum ile olayın ismi haline gelmiştir. Kalıplaşmış olarak günlük yaşamda hem cümle içerisinde hem de tek başına amaca uygun değerlendirilir.
- Anneye son görev! İpek Tuzcuoğlu güçlükle ayakta durabildi
- Boşanmaktan kıl payı vazgeçmişlerdi! Uğur Akkuş'tan yeni açıklama geldi
- 19 yıl önceki görüntüleri gündem oldu! Gören bir daha bakıyor
- Salih Güney'den 'jigolo' isyanı! 'Ucuz şeyler peşindeler'
- Asena'nın eşinden bonkör hediye! Arabasının fiyatı dudak uçuklattı