Pratik BilgilerOrtanca terim nasıl bulunur? Ortanca terim hesaplama formulü ve örnekleri...

Ortanca terim nasıl bulunur? Ortanca terim hesaplama formulü ve örnekleri...

Paylaş

 Ortanca terim hem günlük yaşamda hem de birçok farklı matematik işlemi de yaygın kullanılmaktadır. Aynı zamanda yan yana eklenmiş olan bir dizi sayının hem negatif hem de pozitif olması fark etmeden ortanca Terim bulunabilir. Basit bir toplama işlemi ile beraber arkasından bölme işlemi üzerinden kolayca ortanca terimi bulmak mümkündür.

Haberin Devamı

 

 

 ORTANCA TERİM NASIL BULUNUR?

 

 Bir küme ya da veri içerisindeki sayıların ortasında bulunan rakam ortanca terimi olarak ifade edilmektedir. Bazı zamanlar bu durum çok fazla sayı dizilimi ile beraber ortaya çıkar. Böyle durumlarda gözde tek tek arayarak ortanca terimi bulmak yerine, yapılacak basit bir işlem üzerinden sonuca gitmek mümkündür. Bu bağlamda veri içerisinde yer alan en küçük sayı ile en büyük sayı ele alınarak öncelikle toplanır.

 

 Hemen arkasından elde edilen sonuç ikiye bölünür. Böylece ortaya çıkan miktar ortanca terim olarak ifade edilmektedir. Bu durum kaç tane sayı olursa olsun aynı zamanda negatifi de pozitif fark etmeden ortanca terimi vermektedir. Öğrenciler için özellikle matematik işlemlerinde kolaylık açısından büyük ayrıcalık sunar.

Haberin Devamı

 

 

 ORTANCA TERİM HESAPLAMA FORMÜLÜ VE ÖRNEKLERİ

 

 Ortanca terim hesaplaması basit bir formül kapsamında ele alınır ve kullanılır. Örneğin bu konuda küçük sayı a ve büyük sayı b olsun. O vakit şu şekilde kolay bir işlem ile beraber ortanca terimi hesaplaması yapılabilir;

 

 Ortanca Terim hesaplama işlemi; (a + b) / 2

 

 Bu şekilde yukarıda verilen basit hesaplama eşliğinde bütün farklı veri ve küme içerisindeki dizilim üzerinden ortanca terimi çıkarmak mümkün olur. Tabii aynı zamanda farklı bir işlem üzerinden de yine bu sonuca ulaşmak mümkün olabilir.

 

 Örneğin yan yana dizilmiş olan veri ve küme içerisindeki sayılar Öncelikle toplanır. Daha sonra kaç tane terim var ise bu sayıya bölüm işlemi yapılır. Böylece yine ortanca terim rakamsal olarak ortaya çıkmış olur. Bu şekilde iki farklı yöntem kapsamında kolay biçimde ortanca terimi ortaya çıkarmak mümkündür. Özellikle ilk ve son terimin toplanmasının ardından ikiye bölünmesi çok daha kolay olanak sağlar.