Osmaniye haritası: Osmaniye ilçeleri nelerdir? Osmaniye hangi bölgede yer alır?
Akdeniz Bölgesi’nde yer alan ve kaleleri ile ünlü olan Osmaniye şehri Türkiye’de yer alan 80. ildir. Tarihi Hititlere uzanan Osmaniye ipek yolu rotası üzerinde olmasından dolayı oldukça önemli şehirlerden biridir. 1996 yılında tekrar il olan Osmaniye’de toplam 26 adet tarihi kale bulunmaktadır. Aynı zamanda şehirde Roma döneminden kalan ve hala aktif olarak kullanılan kaplıcalar bulunmaktadır. İşte, tüm detaylar.
Ceyhan Havzasının içinde yer alan Osmaniye şehrinin eski adı Cebelibereket’tir. Osmaniye şehri Akdeniz Bölgesi’nin tarihi ile öne çıkan şehirlerinden biridir.
OSMANİYE HARİTASI: OSMANİYE İLÇELERİ NELERDİR?
Osmaniye eski adıyla Cebelibereket 1933 yılına kadar il statüsündeyken 1933 yılında Adana iline bağlanmış ancak 1996 yılında tekrar Adana’dan ayrılarak il statüsüne kavuşmuştur. Osmaniye ilinin toplam 7 adet ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.
- Osmaniye (İl merkezi)
- Düziçi
- Bahçe
- Kadirli
- Toprakkale
- Hasanbeyli
- Sumras
Bu ilçeler arasında şehir merkezine en yakın olanı Toprakkale ve Hasanbeyli ilçeleridir. Ardından Bahçe ve Düziçi ilçeleri gelmektedir. Şehir merkezine en uzak ilçe ise Sumbas ilçesidir. İlçeler arasında yüzölçümü bakımından en büyük olan ilçe Kadirli ilçesi iken en küçük yüzölçümüne sahip olan ilçe Toprakkale ilçesidir.
TUİK 2023 yılı istatistiklerine göre Osmaniye’de 14 belediye görev yapmaktadır. Bu belediyelere bağlı 159 adet köy ve 133 adet mahalle bulunmaktadır.
OSMANİYE HANGİ BÖLGEDE YER ALIR?
Osmaniye Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde Çukurova ilinin doğu bölümünde konumlanmaktadır. Osmaniye batısında Adana, güneyinde Hatay, kuzeyinde Kahramanmaraş ve doğusunda Gaziantep illeri ile komşudur. Osmaniye’nin yüzölçümü 3.768 kilometrekaredir.
Osmaniye topraklarının büyüm bir bölümü ormanlık alanlardan oluşurken geri kalan kısımları ise tarım alanıdır. Şehrin yükseltileri arasında Orta Toroslar, Nur Dağları, Düldül Dağı, Kelda Dağı, Tozaklık Dağı, Büyük Kösür Dağı ve Haçbel Dağı yer almaktadır.
Aynı zamanda Osmaniye ili yaylalar bakımından zengin olan bölgelerden biridir. Fenk, Ürün, Zorkun, Mitsin, Türkmenpınarı ve Maksutoğlu bölgenin başlıca yayları arasında yer almaktadır. Osmaniye ilinin toprakları üzerinde Türkiye’nin iki büyük barajı yer alan Ceyhan Nehri tarafından sulanmaktadır. Ceyhan Nehri Osmaniye üzerinde Akdeniz’e dökülmektedir.
OSMANİYE İLİNİN NÜFUSU KAÇTIR?
TUİK tarafından 6 Şubat 2023 tarihinde yayınlanan verilere göre Osmaniye ilinin güncel nüfusu 559.406 kişidir. Yüzölçümü 3.768 kilometrekare olan ilde kilometrekare başına düşen kişi sayısı 168’tir. Merkez ilçede ise bu sayı 332 kişidir. Şehir nüfusunun büyük bir bölümü (%84’lük kısmı) şehirlerde yaşamaktadır. Osmaniye ilinin nüfusu yıllar içerisinde gitgide artan bir grafik çizmektedir.