Pratik Bilgiler Pragmatik ne demek? Pragmatist kime denir, nasıl davranır?

Pragmatik ne demek? Pragmatist kime denir, nasıl davranır?

Paylaş
Pragmatik ne demek? Pragmatist kime denir, nasıl davranır?

Pragmatik kelimesi felsefi bir terim olarak karşımıza çıkan bir terimdir. Bu kelime iş, eylem anlamları taşımaktadır. Bir düşünce tarzı olarak düşünüldüğünde ise daha derin anlamlar içermektedir. Peki pragmatik ne demek? Pragmatist kime denir, nasıl davranır? İşte, pragmatizm hakkında merak edilen tüm detaylar.

Felsefi yaklaşımlarından birisi de pragmatik yaklaşımıdır. Sözcük anlamı olarak faydacı ve yaratıcı manasına gelen bu kelime felsefi açıdan farklı anlamlar barındırır.

PRAGMATİK NE DEMEK?

Haberin Devamı

Pragmatik gerçeğin temel ölçütünün pratik bir değer olduğunu savunan yaklaşım olarak açıklanmaktadır. Pragmatik yaklaşımına göre doğruluğun tek ölçütünün yarar olduğu düşüncesi bulunmaktadır. Herhangi bir şeyin değeri ile birlikte onunla beraber ortaya çıkacak faydaya bakılarak karar verilmektedir.

Pragmatik teorik yerine pratik düşüncelere dayalı bir şekilde olaylar ile gerçekçi ve mantıklı bir şekilde ilgilenmek manasını taşımaktadır. Türk Dil Kurumuna göre ise pragmatik kelimesinin anlamı şu şekilde açıklanmaktadır:

- Faydacı, yaratıcı
- Bir şeyin değerini uygulama ile beraber sağladığı yarara denk olduğunu savunan bir felsefi yaklaşımdır.

PRAGMATİST KİME DENİR?

Pragmatizm düşüncesini benimseyen kişilere pragmatist adı verilmektedir. Bir pragmatist evrensek olarak doğru olduğunu onaylamaya gerek duymadan herhangi bir şeyin doğru olduğunu düşünebilmektedir. Buna örnek olarak insanlar genellikle ağacı güzel olarak algılasa da pragmatist için o ağaç güzel olmaktadır.

PRAGMATİST NASIL DAVRANIR?

Haberin Devamı

Pragmatist ideal olmak yerine pratikte işe yarayacak pratik yaklaşımlara ve çözümlere odaklanmaktadır. Bu şekilde odaklanarak da problemler veya durumlar ile ilgilenen kişilerdir. Pragmatik kelimesi idealist kelimesi ile çelişmektedir. İdealist yüksek ilkelere ya da ideallere göre hareket eden kişi olarak tanımlanmaktadır.

Herhangi bir görevin veya hedefin içerisinde bunu nasıl başarırız tarafına odaklanan kişiler pragmatist kişilerdir. Pragmatik liderler nihai sonuca ulaşmak için tüm resmi basit bir şekilde görmek istemektedir. Bu nedenle de pratik düşünürler ve bu kişilerin öncelikleri ekibin işleri nasıl yapacağını belirlemesidir. Bu tarz yaklaşımlar olumsuz olarak değerlendirilebilse de doğrusal ve pratik bir yapma ve düşünme biçimi olmaktadır.

Pragmatist kişiler tanımlanan herhangi bir mantıklı olmayan sezgilere ve diğer düşünce süreçlerine yakın olma eğiliminde olmaktadır. Pragmatist kişiler neyin olacağı veya neyi olması gerektiği konusunda çok olgusal konular ile ilgilenmektedir. Bu kişilerin dünyası sonuçları olmaktadır.

Haberin Devamı