Sayısal meslekler nelerdir? Sayısal bölüm okunduğunda seçilebilecek meslekler hangileridir?
Okullarda bölüm ve alan seçimi oldukça önemlidir. İleride yapılacak meslekte en büyük etki işin en başında seçilen bölümle sağlanmaktadır. Eşit ağırlık, sayısal ya da sözel bölümler arasından tercih yapılarak ileride yapılacak meslek seçimi de belirlenmiş olunur. Bu bölümler için birçok meslek seçeneği vardır. Sayısal bölümler için de birçok alternatif meslekler vardır. Sayısal meslekler hakkında merak edenleri derledik.
Sayısal bölüm, içerik olarak edebiyat gibi sözel dersleri içermeyen daha matematiksel bölümlere ve derslere sahip olan bölümdür. Sayısal bölümlerden sonra tercih edilen üniversitelerden mezun olunduktan sonra ise ileride sahip olunacak meslekler için adım atılmış olunur. Meslek çeşitliliği açısından da oldukça fazla seçenek vardır.
SAYISAL MESLEKLER NELERDİR?
Ülkemizde en çok meslek grubuna sahip olan bölümlerden biri de sayısal bölümlerdir. Lise döneminde tercih edilen bu bölümlere göre ileride meslek sahibi olunur. Bu tercihlerde öğrenciler iki duruma göre seçim yapabilir. Ya mevcut dönemlerinde sevdikleri dersleri düşünerek seçim yaparlar ya da yıllar sonra yapmak istedikleri mesleğe karar vererek seçim yaparlar.
Burada önemli olan öğrencinin yatkın olduğu bölüm veya bölümlere odaklanmaktır. Lise bittikten sonra tercih edilen bölümden girilen sınavlar sonucu üniversite tercihleri yapılır. Üniversite bitiminde ise bu mesleklere yerleşmeye çalışmaya başlanır.
En çok tercih edilen bölümlerden biri olan sayısal bölümde birçok meslek imkanı vardır. Lisans ya da önlisans bölümleri ile sayısal bölümleri sonucu meslek edinilebilir.
SAYISAL BÖLÜM OKUNDUĞUNDA SEÇİLECEK MESLEKLER HANGİLERİDİR?
Üniversiteler, ileride mesleği yapılacak iş için yeterli eğitimin alınmasını sağlarlar. Öğrenci hangi bölümdeyse o bölüme yönelik dersler alarak konularda uzmanlaşmaya başlar. Mezuniyetinin ardından da iş aramalarına başlar. İş ararken de bölüm en önemli faktördür.
Bölümünüz dışındaki bir alandan meslek sahibi olmanız ya da iş bulmanız biraz daha zor olabilir. Bu yüzden ileride severek yapacağınızı düşündüğünüz mesleklere yönelik bölüm tercihleri yapılması gerekir. Sayısal bölümleri okuyan ya da okumayı düşünen öğrencilerin seçebileceği bölümler:
- Tıp
- Mühendislik bölümleri (çevre, makine, bilgisayar...)
- Biyokimya
- Diyetisyenlik
- Mimarlık
- Adli Bilimler
- Biyoloji Öğretmenliği
- Diş Hekimliği
- Eczacılık
- Fen Bilgisi Öğretmenliği
- Ebelik
- Bilgisayar ve Teknoloji Öğretmenliği
- Veteriner
- Pilotaj
- Odyoloji
- Matematik
- Matematik öğretmenliği
- Zooloji
- Fizik öğretmenliği
- İç mimarlık
- Kimya öğretmenliği
- Dijital oyun tasarımı
- Peyzaj mimarlığı
- Uçak - Gövde - Motor bakımı
- Şehir ve bölge planlama
- Acil yardım
- Ergoterapi
Bölümleri arasından puanlarının tuttuğuna yerleşen öğrenciler, üniversite mezuniyetlerinin ardından bu bölümlerde meslek başvuruları yapabilirler. Bu dört yıllık ve daha azla olan bölümlerin dışında iki yıllık ön lisans bölümleri de sayısal öğrencilere çeşitli meslek imkanları sunar:
- Anestezi
- Bankacılık ve sigortacılık
- Gıda teknolojisi
- Fizyoterapi
- Lojistik
- İnşaat teknolojileri
- Eczane hizmetleri
- Diyaliz
- Diş protez
- Uçak teknolojisi
- Tarım makineleri
- Radyoterapi
- Makine
- Maliye
Bölümleri başta olmak üzere benzer birçok meslek daha iki yıllık sayısal ön lisans programları tamamlandığında meslek edinilebilir. Öğrencilerin bu yüzden meslek seçimlerini yapmadan önce doğru düşünmesi ve yaparken mutlu olacakları işe göre seçim yapmaları önemlidir. Bazı öğrenciler, matematik sevmeyip tıp okumak isteyebilir. Ancak ne yazık ki bu mesleklere giden yol için sayısal bölümlerin başarılı bir şekilde tamamlanarak üniversitelere geçilmesi önemlidir.
- Veda töreninde gözyaşlarına boğulmuştu! İbrahim Tatlıses Ferdi Tayfur'u böyle andı
- Wanda Nara'yı 2 günde unutan L-Gante yeni bir aşka yelken açtı!
- Yangından etkilenenlere sessiz kalmadı! Beyonce'den milyonlarca liralık bağış
- Doğumuna sayılı günler kala Neslihan Atagül'den yeni pozlar!
- Büyük başarı! Yasemin Sakallıoğlu İngiltere'de gösteri yapan ilk Türk kadın oldu