Pratik BilgilerSit alanı nedir, nereye denir? Sit alanı arsa alınır mı, içine ev yapılır mı?

Sit alanı nedir, nereye denir? Sit alanı arsa alınır mı, içine ev yapılır mı?

Paylaş
Sit alanı nedir, nereye denir? Sit alanı arsa alınır mı, içine ev yapılır mı?

Sit alanı, devlet tarafından özel nedenler ile yasal koruma altına alınmış olan yerlerdir. Bir yerin sit alanı ilan edilebilmesi için bazı özellikleri taşıması gerekir. Bu özellikler 2863 no'lu Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanununda belirtilmiştir. Sit alanı nedir ve nerelere denir, sit alanının içine ev yapılır mı sizler için ayrıntıları ile derledik.

 Sit alanı devletin özel korumaya aldığı yerlere verilen isimdir. Bir yerin sit alanı olup olmayacağına Çevre ve şehircilik bakanlığı karar vermektedir.

Haberin Devamı

 

SİT ALANI NEDİR, NEREYE DENİR?

 Bir ülkenin kültürel ve tarihi mirasında arkeolojik değere sahip olan bölgeler ve yapılar da bulunur. Böyle korunması gereken kıymetli yerler devlet tarafından belirlenmiş özel kanunlar ile koruma altına alınır. Sit alanı bu gibi özel sebepler ile yasal olarak koruma altına alınan yerlere verilen isimdir.

Kamu yararı da dikkate alınarak kültürel ve doğal mirasın korunması için devlet tarafından bölgede yapılaşmaya izin verilmeyen yerlere sit alanı nedir. Sit alanı kendi içinde doğal sit alanları, arkeolojik sit alanları, kentsel sit alanları ve tarihi sit alanı olmak üzere dört kategoride değerlendirilir.

SİT ALANI ARSA ALINIR MI, İÇİNE EV YAPILIR MI?

 Sit alanı olan yerler devlet tarafından korunma altına alınmış olan yerlerdir ve yatırım açısından önerilen yerlerden olmazlar. Yatırım yapmak için daha sonrasında satışından kar kazanılacak yerlerin alınması önerilir. Sit alanı arsa almış olan kişiler buraya ev yapıp yapamayacaklarını da merak ederler.

Haberin Devamı

Sit alanlarıyla ilgili düzenlemeler yapılmış ve bunlara dereceler verilmiştir. Doğal yapıların korunması şartı ile yörenin potansiyeli de düşünülerek sit alanlarının konut kullanımına açılması mümkündür. Fakat bu noktada sit alanının nasıl bir alan olduğu ve hangi kategoride yer aldığı önemlidir.

1.derece arkeolojik sit alanlarına ev yapılması mümkün değilken 3. derece doğal sit alanlarına konut yapılabilir. Bu nedenle sit alanı arsa alacak kişilerin arazinin hangi derece sit alanı olduğuna dikkat etmesi gerekir.

SİT ALANI NASIL İLAN EDİLİR?

Bir yerin sit alanı ilan edilebilmesi için kanuni şartları taşıyor olması gerekir. 2863 saylı kanundaki şartlar çerçevesinde bir yerin sit alanı ilan edilip edilemeyeceğini anlamak mümkündür. Kanuna uygun olan yerlerde prosedürlerin tamamlanması ile beraber sit alanı kararı çıkabilir. Bu da kararın resmi gazetede usule uygun bir şekilde yayınlanmasından itibaren kabul edilir.

 

SİT ALANI KAÇA AYRILIR?

Doğal sit alanları: Ender bulunan tarihi ve kültürel öneme sahip olan yerlerdir.

Haberin Devamı

Arkeolojik sit alanları: Eski uygarlıklara ait sonradan bulunmuş yer altı ve yer üstü fark etmeksizin o kültürün özelliğini taşıyan yapıların bulunduğu yerlerdir.

Kentsel sit alanları: En kapsamlı sit alanıdır çünkü yelpazesi oldukça geniştir. Bunların içine estetik, mimari ya da tarihsel olarak değerli olan ve konumu nedeniyle kıymeti bulunan yerlerdir.

Tarihi sit alanları: Sahip olduğu milli ya da askeri tarih açısından önemli olan, yapısının bozulmadan korunması gereken yerlerdir.