Tork nedir, nasıl hesaplanır? Tork ile beygir gücünün farkları nelerdir?
Otomobil almaya karar verenler öncelikle Tok ve Beygir gücüne bakmaktadır. Tork otomobil teknolojisinin konfor ve performans bakımından ilk akla gelen bölümüdür. Beygir gücü ve Tork birbirinden ayrı teknik donanımlardır. Tork, dönme kuvveti yani cismin dairesel hareketini ifade etmektedir. Araçlarda Tork, Newton Metre olarak tanımlanmaktadır. Beygir gücü Tork’tan tamamen farklıdır. Tork nedir, nasıl çalışır? Tork ile beygir gücünün farkları nelerdir? İşte, tüm detaylar.
Tork ve Beygir gücü araçlarda en önemli teknolojik ve konfor unsurlarıdır. NM formülüyle tanımlanan Tork dönme kuvvetidir. Beygir gücü ise, ağırlığı ileri taşıyabilme kabiliyetidir. HP, Horse Power olarak tanımlanmaktadır.
Tork nedir, nasıl hesaplanır?
Tork, otomobil, teknolojisi özelliklerinden biridir. Dönme gücü, yani Tork cismin dairesel dönüşünü ifade etmektedir. Kuvvet birimidir ve NM (Newton Metre) olarak tanımlanmaktadır. Beygir gücü ise, sistemin otomobil ağırlığını hangi hızda ileri taşıyabildiğinin ifadesidir. Hours Power yani HP formülüyle ifade edilmektedir. HP sisteminde, teknik mühendisler tarafından 75 kilogram olarak kabul edilmiştir.
Bu da aracın Beygir Gücü 75 kg ağırlığı 1sn süresinde aracı 1 metre ileri taşıyabilme gücü olarak bilinmektedir. otomobilin yapabileceği en yüksek hız belirleyicisi Beygir Gücüdür. Bu anlamda Tork ve Beygir Gücü araç teknolojisinin en belirleyici unsurlarıdır.
Tork ve beygir gücünün farkları nelerdir?
Beygir gücü ve Tork arasındaki fark, birinin hız belirleyici diğerinin dönüş gücü belirleyici olmasıdır. Tork, otomobil motorunun dairesel dönüş gücünü tanımlamaktadır. NM olarak ifade edilir, bu da Newton Metre demektir. Otomobil motoru, düşük devirde ne kadar yüksek performans taşıyabiliyorsa o kadar sürüş konforu ve araç teknolojisi değerlidir. Beygir gücü ise, otomobilin kat edebileceği hızı temsil etmektedir.
Çekiş gücü ve teknolojisi yüksek araçlar, düşük devirde yüksek çekiş gücüne sahip olanlardır. Bu da aracın daha yüksek verimle çalışmasına rağmen düşük yakıt tüketim özelliğine sahip olduğunu ifade etmektedir. Tork değeri, krank milinin dakikadaki dönüş sayısını ifade etmektedir. Beygir gücü ise, aracın kat edebileceği maksimum hızı ifade etmektedir. Tork ve Beygir gücü araç alacak olanların sahip olabileceği hız, sürüş konforu ve motor gücünü belirlemektedir.
- Haluk Levent sevenlerini korkuttu! Ünlü şarkıcı hastaneye kaldırıldı, işte son durumu...
- Survivor Adem Kılıççı, Dominik öncesi ailesiyle vedalaştı
- Karnı burnunda yeni poz: Neslihan Atagül anne olmak için gün sayıyor!
- Zeynep Koçak'tan 2025 dilek listesi! İlk sıradaki Teoman maddesi güldürdü
- Survivor 2025'e günler kala imaj değiştirdi!