Ulema nedir, kimdir? Ulema sınıfı kimlerden oluşur?
Osmanlı döneminde görev yapan pek çok kişi bulunmaktaydı. Ulema bunlardan birisidir. Günümüzde çok sık kullanılmasa da ulema Osmanlı Devleti’nde bazı görevleri yerine getiren kişiler olarak adlandırılmaktadır. Peki Ulema nedir, kimdir? Ulema sınıfı kimlerden oluşur? İşte, ulema hakkında merak edilen detaylar.
Ulema Osmanlı Devleti’nde bulunan bir sınıf olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğitim ile ilgisi olan ulema sınıfının günümüzde çok fazla kullanılmayan bir yapısı bulunmaktadır.
ULEMA NEDİR?
Ulema Arapça kökenli bir kelimedir. Müslüman ülkelerde eğitimli din alimlerinden oluşan sınıfa ulema adı verilmektedir. Osmanlı Devleti’nde ulema sınıfı ilmiye adı ile devlet kontrolünde ve örgütlü bir yapıya kavuşturulmuş kurumun başında şeyhülislam getirilmiştir. Ulema sınıfı kadın ve erkek olmak üzere iki farklı şekilde sınıflandırılmaktadır. Erkek eğitmenlere alim adı verilmektedir. Bunun yanı sıra kadın eğitmenlere ise aileme adı verilmektedir.
ULEMA KİMDİR?
Ulema kelimesi Arapçada alimler, bilginler anlamına gelmektedir. Müslüman bir ülkede toplumu dini bakımdan İslami ilkelere göre idare eden özerk bir sınıfı ifade etmektedir. Ulemanın burada asıl görevi Tanrıya ve dine hizmet etmek ve bu anlamda halkı eğitmek olmaktadır.
Ulema Osmanlı Devleti döneminde görev yapmış bir sınıf veya topluluktur. Ulema sınıfına mensup kililer din alanında eğitim veren kişilerdir. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde de ulema şu şekilde açıklanmaktadır:
- Bilginler
- Sarıklı din bilginleri
Kuran-ı Kerim ve hadislerde geçen ulemalar Özellikle Osmanlı Devleti döneminde yaygın olarak eğitim veren kişiler olarak tanınmaktadır. Daha çok bu kişiler İslamiyet ve din üzerine hem tarihi hem de bilgi anlamına eğitim veren kişilerdir.
ULEMA SINIFI KİMLERDEN OLUŞUR?
Osmanlı Döneminde medreselerin açılması ile beraber ulema sınıfı oluşmuştur. 14. yüzyıldan başlayarak din ve farklı alanlarda eğitim vermek için göreve başlayan sınıf ulema sınıfı olmaktadır. Ulemalar zaman geçtikçe çok önemli bir sınıf haline gelmiştir. Ancak 18. yüzyıl ve sonrasında yenilikçi anlayışı düşman bir tavır göstermesi ile beraber gerici bir sınıf olarak ön plana çıkmıştır.
Ulema sınıfında eğitim veren erkeklere alim adı verilmektedir. Kadın eğitmenlere de aileme adı verilmiştir. Ulema sınıfı bilginlerden oluşmaktadır. Özellikle din alanında eğitim veren kişiler olmaktadır. Osmanlı döneminde medreselerde görev yapan din adamları bulunmakta idi.
Bu kişiler de ulema sınıfını oluşturmaktadır. Bununla beraber Osmanlı döneminde şeyhülislam, müftü ve kadı gibi görevliler de ulema sınıfı içerisinde yer almaktadır. O dönemde ulema sınıfından doğan kişinin yeni doğmuş olan çocuğunun ismine ise beşik uleması adı verilmekteydi. Bu nedenle bu soydan soya geçen bir niteliğe bürünmüştür.
- Mahsun Kırmızıgül'ün oğlu Mahmut Kırmızıgül'ün yeni aşkı sosyal medya paylaşımıyla ortaya çıktı!
- Mutlulukları yarım kaldı! Oyuncu çift yollarını ayırdı
- Yıllar sonra anlattı! Hayalindeki meslek meğer bambaşkaymış
- Dünyaevine giriyorlar: Alya ve Cihan nikâh masasında!
- Taze anne Burcu Biricik ve eşinden aşk dolu poz!