Sivas’ta 3’üncü kuÅŸak olarak 55 senedir unutulmaya yüz tutmuÅŸ Saraç mesleÄŸini devam ettiren Celalettin Karagöz, çırak bulamadığı mesleÄŸini ölene kadar yapmak istiyor. Karagöz, manda derisinden yaptığı ürünleri özenle iÅŸleyip en az 50 aÅŸamadan geçirerek, at koÅŸum takımı, at süslemeleri, hamut ve eÄŸer üretiyor. Teknolojinin geliÅŸmesiyle birlikte atlara olan ihtiyacın azalmasından yakınan Karagöz, ÅŸimdilerde popüler ve geniÅŸ izleyici kitlelerine ulaÅŸan tarihi Osmanlı dizi ve filmlerinde ki atlar için çeÅŸitli ürünler yaptığını ve iÅŸçiliÄŸinin beÄŸenildiÄŸi için tercih edildiÄŸini söyledi.
“Teknoloji bir canavar”
MesleÄŸin son temsilcilerinden olan Saraç ustası Celalettin Karagöz, kendilerinden sonra mesleÄŸin yürümeyeceÄŸini ifade ederek, “Ben 3’üncü kuÅŸak olarak 55 senedir Saraç mesleÄŸini yürütüyorum. Teknoloji bir canavar, eskiden fayton, at arabası ve rençberlik hep at üzerineydi ÅŸimdi insanlar rahatlığı alıştığı için at kalmadı. At kalmayınca bu iÅŸe raÄŸbet kalmadı ve ustalık bitti. Artık çırakta yetiÅŸmiyor. Bizlerden sonrada bu meslek ölmüÅŸ durumda. Åžuanda burada at arabası ve faytonlara at koÅŸumu, eÄŸerler, hamut ve benzeri ürünler yapıyorum” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“Yaptığım ürünleri televizyonda görünce gurur duyuyorum”
Karagöz, yaptığı ürünleri televizyonda görmekten büyük keyif aldığını söyleyerek, “Ben yaptığım bu ürünleri özellikle tarihi Osmanlı film ve dizilerine gönderiyorum. Ä°ÅŸlerimi düzgün ve güzel yaptığım için beni tercih ediyorlar ve sıraya giriyorlar. Yaptığım ürünleri dizi ve filmlerde izlerken kendimle gurur duyuyorum. Ürünlerin yapım aÅŸamasına gelince ürüne göre deÄŸiÅŸiyor örneÄŸin bir hamut 50 kez elimizden geçiyor. Ürünlerimizde manda derisi kullanıyoruz. Bu deriyi kesip iÅŸleyerek ürünleri yapıyoruz. Ben daha önce kalpten ameliyat oldum, usta yetiÅŸmediÄŸinden ve taleplerinde devam etmesinden dolayı ölene kadar seve seve bu iÅŸi yapacağız çünkü kimse bize çırak vermiyor” ifadelerini kullandı.