Giresun haritası: Giresun ilçeleri nelerdir? Giresun hangi bölgede yer alır?
Fındığı, kirazı ve kivisi ile meşhur olan Giresun ili, Türkiye için önemli şehirlerden bir tanesidir. Özellikle kirazın bütün dünyaya buradan yayıldığı söylenmektedir. Giresun şehrinin ilçeleri giderek artmıştır. Giresun İlçeleri nelerdir, Giresun hangi bölgede yer alır sizler için derledik.
Giresun'un nüfusu devamlı bir oynama yapmamaktadır. Büyük şehir statüsünde olmayan bu bölge sakin ve doğal güzellikleri ile ön plandadır. 1923 yılında Giresun il statüsüne girmiştir.
Giresun Haritası: Giresun İlçeleri Nelerdir?
Giresun ili ile ilgili ilk tarihi bilgiler Yunan coğrafyacıların ve gezginlerin eserleri içerisinde rastlanmak mümkündür. Bu bölgede birçok medeniyet yaşamıştır. Bunlardan bazıları Habibler, Hunlar, Amazonlar, Akhunlar, Bulgar Türkleri ve Oğuz Türkleri olarak bilinmektedir.
Piraziz, Giresun merkez, Bulancak, Espiye, Keşap, Görele, Tirebolu, Eynesil, Alucra, Çanakçı, Çamoluk, Doğankent, Dereli, Şebinkarahisar, Güce, Yağlıdere Giresun ilinin ilçeleridir. Şehir nüfus sıralamasında 44.cü sırada yer almaktadır. Nüfus sayısı ise 448.721 olarak biliniyor. Giresun ilinin en kalabalık ilçesi Bulancak, en az nüfusa sahip olan ilçe ise Doğankent'tir.
Giresun Hangi Bölgede Yer Alır?
Giresun ili Karadeniz bölgesinin Doğu Karadeniz bölgesinde bulunmaktadır. Aksu deresi, Gelevere deresi, Pazarsuyu ve Harşit çayı önemli akarsular arasında yer almaktadır. Giresun ili, Batlama ve Aksu vadilerinin arasında denize doğru uzanan bir yarımadadır. İlin, büyük bir kısmı ılık ve yağışlı bir iklime sahiptir. Diğer kısmı ise karasal bir iklime hakimdir.
İlin çevresinde Trabzon, Gümüşhane, Ordu, Sivas ve Erzincan bulunmaktadır. Nüfusun ana geçim kaynağı tarımdır. Bunun yanı sıra sanayi ve balıkçılık da yapılmaktadır. Giresun ilinin fındığı en kaliteli fındık olarak da bilinmektedir.
Giresun İlinin Özellikleri Nelerdir?
Giresun ilinin halkı coşkulu ve hareketlidir. Bu bölgenin kendi has oyunları ve türküleri bulunmaktadır. Giresun Karşılama ve horon bunların en önemlileridir. Kemençe, davul-zurna ise bölgenin en meşhur çalgılarıdır.
Giresun ilinin mutfağı çok zengin ve çeşitlidir. Hamsikoli, hamsili pilav, sarmalar, pazı, karalahana yemekleri oldukça meşhurdur. Yazdan kurutulan taze fasulyeden yapılan turşu ise bu bölgede çok sevilmektedir.
Şehrin fındık ürünleri de oldukça ön plandadır. Aynı zamanda Giresun simidi, pestil, pekmez, pastil, çavuşlu ekmeği bu ilin meşhur hediye seçenekleri arasındadır.
İlin başlıca tarım ürünü fındıktır. Ekonomik değer taşıyan diğer ürünler ise çay ve kividir. Yeşiller ve maviler bu ilde bir arada. Oldukça temiz bir havası vardır. Giresun kalesi, Kümbet yaylası, Tirebolu kalesi, Paşakonağı yaylası mutlaka gezilmesi gereken yerlerdendir.