Balgam söktürücü bitkiler
Tedavi yöntemleri ararken artık doğal ve bitkisel olmasına özen gösteriyoruz. Hazır kış da yaklaşıyorken hastalıklar kapımızı çalmadan kısa sürede atlatmamız için doğal balgam söktürücü bitkiler araştırdık. Fitoterapist doktorlar balgam söktürücü bitkilerin önemini vurguluyor. Balgamda erken tedavi hastalığı önlüyor. Eğer siz de doğal balgam söktürücü bitkiler hangileri merak ediyorsanız "balgam söktürücü bitkiler" haberimize bir göz atın.
Balgam daha çok sigara tüketenlerde görülür. Bunun dışında akciğer hastalıklarının da habercisi olabilir. Bu sebeple balgam başlar başlamaz bitkisel yöntemlerle hastalıktan kendinizi kurtarabilirsiniz. Balgam söktürücü bir sürü yöntem ve bitki var. Balgam söktürücü bitkiler ve kürler haberimizde.
Balgam nedir?
Balgam, akciğer ve alt solunum yollarını koruyan mukus türü. Solunum yoluyla vücuda giden istenilmeyen maddeleri filtreleme görevi görür ve bölgenin nemli kalmasını sağlar. Antikor, su, protein ve bazı tuzlardan oluşan berrak ve açık renktir. Özellikle akciğer tarafından üretilen balgam öksürükle atılabilir. Geniz akıntısı ve sinüs akıntısı balgam değildir. Balgam normalde tehlikeli bir durum oluşturmaz fakat yüksek miktarda oluştuğunda solunum yolunu tıkayan etki gösterir.
Balgam neden olur?
Akciğerler hasar gördüğünde yüksek dozda balgam üretir. Yeni doğan bebeklerde balgam oluşumuna sık rastlanır. Bebeklerde solunum yolları ve akciğerler tam gelişmediği için kolaylıkla toz, yabancı madde ve mikropa maruz kalabilirler. Biriken mikroplar burun tıkanmasına, solunum yollarının tahriş olmasına ve genizde balgam birikmesine sebep olarak bebeklerde balgamlı öksürük meydana gelebilir.
Balgama neden olan hastalıklar
- Astım
- Bronşit
- Zatürre
- Alerjiler
- Soğuk algınlığı
Balgam söktürücü bitkiler
- Bol bol su içmek katılaşan balgamı yumuşatarak atılmasına yardımcı olur.
- Bulunduğunuz ortamı bol bol havalandırın.
- Duş almak rahatlatır. Buhara maruz kalındığından aynı zamanda balgamı yumuşatır ve atılmasını kolaylaştırır.
- Tuzlu suyla gargara yapmak boğazı temizleyeceği için balgam atımına yardımcı olabilir.
- Anti-bakteriyel özelliğe sahip olan bal da çok iyi bir balgam söktürücüdür. Bitki çaylarınıza bal ekleyebilirsiniz.
- Bir bardak ılık suyun içerisinde 1 yemek kaşığı taze limon suyu ekleyin. Bu içecek yüksek oradanda C vitamini içermekle birlikte harika bir balgam söktürücüdür.
- Kekik, rezene ve meyan kökü bitkilerinin çayları hem balgam söktürücü hem soğuk algınlığını tedavi edici hem de öksürüğü geçiricidir.
- Zencefilin solunum yollarında balgam oluşmasına neden olan bakteri ve virüslerin ölmesini sağlayıcı özelliği olduğundan bir bardak süte karıştırılan bir çay kaşığı zencefilin gece yatmadan önce içilmesi tavsiye edilir.
- Zerdeçal, güçlü antiseptik içeriğine sahip. Solunum yollarında aşırı mukus üretimine neden olan bakterilerin ölmesini sağlar.
- Anason bitkisinde creosol ve alpapinene maddeleri var. Bu maddeler burun tıkanıklığını geçirerek, mukus oluşumunu gidermeye yardımcı olur.
- Okaliptüs, öksürüğü kontrol altına alan ve solunum yollarını rahatlatan mukolitik ve balgam sökücü özelliği olan en iyi bitkilerden. Okaliptus yağını kaynar suyun içerisine birkaç damla damlattığınızda buharı, burun tıkanıklığına, baş ağrısına ve nefes alma problemlerine iyi gelir.
Balgamı azaltan gıdalar
- Patates, kabak ve muz
- Balık ürünleri
- Kırımızı ve beyaz et
- Yumurta
- Süt ve süt ürünleri (yoğurt, peynir, tereyağ vb.)
- Çorba çeşitleri (limonla birlikte)
- Karnabahar, kuşkonmaz ve kereviz
- Sarımsak ve soğan
- Ananas, portakal, greyfurt ve mandalina
- Zencefil ve limon
Bu yöntemlerin hepsi destekleyicidir. Uzun süren ve geçmeyen balgamlar için hekime danışılmalıdır.
- Melis Sezen: O dönem kendimi kullandırtma seviyesindeydim
- Ünlü rapçi silahlı saldırıda hayatını kaybetti!
- Battal Gazi'nin ZıpZıp'ıydı! Necdet Kökeş hastaneye kaldırıldı
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'Oğlumu görmek istemedim, hemşire beni payladı'
- Mina Demirtaş kimdir? Mina Demirtaş kaç yaşında, hangi dizide oynuyor, sevgilisi var mı? Mina Demirtaş'ın boyu kaç, kaç kilo?