Batırık nasıl yapılır? MasterChef batırık tarifi, yapılışı, malzemeler
TV8 ekranlarının sevilen yarışması MasterChef Türkiye'de bugün takımlar batırık tarifi yapıyor. Ekranları başında izleyen seyirciler ise batırık tarifi araştırmak için internete bakıyor. Peki, batırık nasıl yapılır? Yöresel lezzet düşkünlerinin tadına doyamayacağı batırık tarifi, yapılışı, hazırlanışı, gerekli malzemeler ve püf noktası...
23 Ağustos 2022 , Salı 18:09
Bir çeşit kısır veya bulgur köftesi olarak bilinen batırık tarifi, Konya mutfağının sevilen lezzetlerinden birisi. Peki, batırık nasıl yapılır? İşte, batırık tarifi, yapılışı, hazırlanışı, gerekli malzemeler ve püf noktası...
Haberin Devamı
BATIRIK TARİFİ
Batırık malzemeler
- 1 su bardağı bulgur (ince ,esmer)
- ½ çay bardağı tahin
- 1 çay bardağı yer fıstığı (kavrulmuş)
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- Kuru domates (arzuya göre)
- 1 adet kuru soğan
- 2 Adet domates
- 2 Adet salatalık
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet nane
- 2 adet yeşil biber
- 3 yaprak marul
- 3 adet taze soğan
- Lahana (kıyılmış arzuya göre, haşlanmış)
- ½ çay bardağı zeytinyağı
- ½ çay bardağı limon suyu
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 5-6 su bardağı soğuk su
- 2 çay bardağı sıcak su
- Nar ekşisi
- Tuz
BATIRIK YAPILIŞI
- Tüm sebzeleri yıkayıp, hazırlayın.
- Tahini küçük bir teflon tavaya alıp hafif kavurun.
- Bulguru 1,5 çay bardağı sıcak su ile ıslatın.
- Yer fıstığını robottan geçirin veya bildiğiniz yöntemle küçük parçalar haline getirin (Havanda da dövebilirsiniz)
- Tahin, bulgur, yer fıstığı, kimyonu derin yoğurma kabında kaşıkla karıştırın.
- Bu tarifin özelliği tüm sebzelerin en ince boyutta ve küçük boyutta doğranmasıdır.
- Salatalıklar cacıklık, domatesler minik küp, biber, taze soğanlar, nane maydanoz, marul ince kıyılmış hazırlanır.
- Bulgur karışımımıza kuru soğanı rendeleyin, salçayı ekleyin (bu aşamada önceden ıslatılmış kurutulmuş domateste ekleyebilirsiniz)
- Karışımı 1-2 dakika birer tutam nane ve maydanozla yoğurun.
- Sebzeleri hırpalamadan şu sıra ile ekleyin.
- Yeşil biber ,taze soğan, nane, maydanoz, domates, salatalık.
- Zeytinyağı limon suyunu, pul biberi, tuzunu ekleyin. Elinizle hafifçe karıştırın.
- Batırığı ,susuz tüketmek istiyorsanız, kısır halindeyken bir tabağa ayırın, kalanını soğuk suyla sulandırın.
- Tamamını sulandırmak için 5-6 bardak su ekleyin.