YemekMücverin en lezzetli hali! (Şef Mehmet Yalçınkaya usulü)

Mücverin en lezzetli hali! (Şef Mehmet Yalçınkaya usulü)

Paylaş
Mücverin en lezzetli hali! (Şef Mehmet Yalçınkaya usulü)

Mücver hem çay saatlerinin hem de hafif akşam yemeklerinin en lezzetli eşlikçilerinden biri. İster kızartma ister fırında; her hali genç yaşlı herkes tarafından sevilir. Biz de bugünkü tarifimizde mücverin en klasik, en bilinen tarifini tam ölçüsü, tam kıvamı ile verdik. Tarif, MasterChef Türkiye Jüri Üyesi Şef Mehmet Yalçınkaya'dan!

Şef Mehmet Yalçınkaya, mücverin aslında bir yemek ismi değil, bir pişirme tekniği adı olduğunu belirtiyor. Buna göre farklı otlarla veya tek bir sebzeden yapılabiliyor.

Haberin Devamı

Gıdaların dönüştürülmesinin, kalan yemeklerin, artan malzemelerin tekrar değerlendirilmesinin sıfır atık anlamında çok değerli olduğunu her seferinde hatırlatan Şef Mehmet Yalçınkaya, mücverin aynı zamanda sıfır atığa uygun, harika br değerlendirme yemeği olduğunu söylüyor. Çünkü nizami kullanılan sebzelerin kalan kısımlarıyla mücver yapılabiliyor. Ayrıca örneğin evde kahvaltı sofrasına konmaya yetmeyecek ancak ziyan olacak peyniriniz varsa, mücver tarifinde bu peynirleri de değerlendirmeniz mümkün.

Şef Yalçınkaya geçtiğimiz günlerde Posta Gazetesi'ne en klasik mücver tarifini yazdı ancak siz dilerseniz evde kalan sebzelerinizle bu tarifi çeşitlendirebilirsiniz. 'Geleneksel mücver tarifinden şaşmam' diyorsanız, tarifi harfi harfine uygulayın.

Haberin Devamı

KABAK YERİNE KULLANILABİLECEK SEBZELER

Mücver, en sevilen kızartmalardan birisi. Ülkemizde özellike kabakla ve havuçla yapılıyor ancak başta da Şef Yalçınkaya'nın belirttiği gibi mücver, bir pişirme yöntemi ve sadece kabak ve havuçla değil, dilerseniz karnabahar veya brokoli gibi her mevsime uygun malzemelerle çeşitlendirilebilen bir tarif.

YUMURTASIZ MÜCVER İSTEYENLER İÇİN

Mücverde yumurta kullanmak istemiyorsanız, örneğin yumurtaya alerjiniz varsa, anne keklerinin ve kurabiyelerinin pofuduk olmasını sağlamak amacıyla da kulanılan karbonat ve sirkeyi yumurta yerine kullanabilirsiniz. Ancak unutmayın, tek başına karbonat değil, karbonatla sirke bir arada olmalı. 1 yumurtanın tam karşılığı 1 yemek kaşığı beyaz sirke ile 1 tatlı kaşığı karbonat karışımı.

Yapacağınız mücverde kaç adet yumurta kullanılacaksa, siz de buna göre ölçüyü belirleyebilirsiniz. Örneğin Şef Yalçınkaya'nın bu mücver tarifinde 3 adet yumurta kullanıldığı için siz tarife yumurta eklemeyecekseniz, ölçüyü tutturmak için 3 yemek kaşığı beyaz sirke ve 3 tatlı kaşığı karbonat kullanmanız gerekiyor.

MÜCVER MALZEMELERİ (10 PORSİYON)

  • 2 adet kabak
  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates
  • 3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı un
  • 250 gr. beyaz peynir
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım demet maydanoz
  • 4 dal soğan
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • Tuz, karabiber
  • 5 kaşık ayçiçek yağı
  • 2 su bardağı yoğurt
  • Kızartmak için 2 su bardağı ayçiçek yağı yeterli.

MÜCVER YAPILIŞI

  • Bir kabın içine rendelenen kabak, havuç ve patatesleri koyun.
  • Kabakların ve diğer tüm sebzelerin suyunu iyi bir şekilde sıkarsanız, mücver harcınız sulanmaz ve kıvamlı kalır.
  • Yumurtayı, unu, beyaz peyniri üzerine ekleyip karıştırın.
  • Dereotu, maydanoz, taze soğan, beş kaşık ayçiçek yağı, kabartma tozu, tuz ve karabiberi ilave edin ve iyice karıştırıp mücver harcını elde edin.
  • Derin bir tavaya iki su bardağı ayçiçek yağını dökün ve kızdırın.
  • Harçtan kaşık yardımıyla yaklaşık 60 gramlık parçalar alıp tavaya dökün.
  • Her iki yüzü de altın sarısı olana kadar kızartın.
  • Kızaran mücverleri yağından süzülmesi için delikli süzgece alın.
  • Yağından arındıktan sonra yanında yoğurtla servis edin.
  • Lezzetini artırmak için süzme yoğurt tercih edebilirsiniz.

FIRIN MÜCVER İÇİN

Mücverin en lezzetli hali (Şef Mehmet Yalçınkaya usulü)

  • Tarifiniz daha masum olsun isterseniz, mücver harcını kızartmak yerine fırınlayabilirsiniz. Bunun için,
  • Fırın kabını yağlayın ve mücver karışımını dökün.
  • Üzerine susam ve çörek otu serpin.
  • Önceden 185 derece ısıtılmış fırında, fansız ayarda 45 dakika pişirin.Afiyet olsun!