YemekKolay açma nasıl yapılır? Açma tarifi, yapılışı, malzemeler

Kolay açma nasıl yapılır? Açma tarifi, yapılışı, malzemeler

Paylaş
Kolay açma nasıl yapılır? Açma tarifi, yapılışı, malzemeler

Günün her saati afiyetle yenen açma tarifi, büyükten küçüğe herkesin severek yiyeceği şahane bir tarif. Peki, kolay açma nasıl yapılır? Kahvaltıda, piknikte, çay molasında, çocukların beslenmesinde yada misafire hazırlayabileceğiniz kolay açma tarifi, yapılışı, hazırlanışı, gerekli malzemeler ve püf noktası...

Hem kolayca yapılan hem de lezzetine doyum olmayan açma tarifi, evde hızlıca yapılan enfes hamur işlerinden birisi. Peki, kolay açma nasıl yapılır? İşte, kolay açma tarifi, yapılışı, hazırlanışı, gerekli malzemeler ve püf noktası...

Haberin Devamı

AÇMA TARİFİ

Açma malzemeler

  • Bir yemek kaşığı kuru maya (12 gram) veya yarım paket yaş maya (takriben 21 gram) veya bir paket instant kuru maya
  • Bir bardak ılık süt
  • Bir bardak ılık su
  • Bir su bardağı sıvı yağ
  • 100 gr yumuşamış tereyağı
  • Üç yemek kaşığı toz şeker
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • İki adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürülecek)
  • Alabildiği kadar un (8 su bardağı)

Üzeri için: Susam, çörek otu

AÇMA YAPILIŞI

  • Kuru maya ile yapılacaksa maya bir bardak ılık suda bir tatlı kaşığı şeker ilavesi ile kabarana kadar bekletilir.
  • Yoğurma kabı içerisine bir miktar un konularak ortası havuz gibi açılır.
  • Kabaran maya ve diğer malzemeler tereyağı hariç havuzun içine konulur.
  • Azar azar un ilavesiyle yoğrularak ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.
  • Üzeri streçle kapatılarak hamur iki kat oluncaya kadar mayalanması için takriben yarım saat beklenir.
  • Kabaran hamurdan küçük limon büyüklüğünde parçalar alınır.
  • Hafif unlanmış tezgah üzerinde bezeler elle yuvarlanarak biraz açılır ve üzerine yumuşamış tereyağından yarım tatlı kaşığı kadar sürülür.
  • Aynı zamanda hamur el yardımıyla biraz daha uzatılarak büyütülür.
  • Rulo şeklinde sarılır.
  • Açma şeklini elde etmek üzere uzatılmış hamur iki taraftan ters yönde bükülür, düğüm atılır gibi birbirinin içinden geçirilip ek yeri alt tarafa gelecek şekilde ortada birleştirilir.
  • Elde edilen açmalar yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • On beş - yirmi dakika kadar tepside mayalanması beklenir.
  • Hızlı açma tarifinde fırının ayarı 50 dereceye getirilip kısa sürede mayalanma yapılabilir.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek istenirse çörek otu ve / veya susam serpiştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derecedeki fırında pişirilir.