FIRINLARDA YOÄžUNLUK OLUÅžUYOR
Ä°skilip Belediye BaÅŸkanı Ali Sülük'ün giriÅŸimleri ile marka tescili alan ve ilçenin özgün yemeklerinden olan keÅŸkek, meÅŸhur Ä°skilip dolmasından sonra kentin en uzun piÅŸen ikinci yöresel yemeÄŸi olma özelliÄŸini taşıyor. KeÅŸkeÄŸin yoÄŸun ilgi görmesi en çok fırın sahiplerinin yüzünün güldürüyor. Yılda bir ay çalışan keÅŸkek fırınları, bu ayı en karlı ÅŸekilde kapatmak için her türlü imkanı müÅŸterilerine saÄŸlamaya çalışıyor.
KEÅžKEKLER HAZIR OLUNCA KALEDEN DAVUL ÇALINIYOR
Sabah saatlerinde vatandaÅŸlar tarafından keÅŸkek çömlekleri fırınlara getiriliyor. Her bir çömleÄŸin üzerinde karışmaması için iÅŸaretler bulunuyor. KeÅŸkekler hazır olduÄŸunda ise davulcular Ä°skilip Kalesi'nde davul-zurna çalıyor. Davul-zurna sesini duyan vatandaÅŸlar keÅŸkek fırınlarına giderek çömleklerini alıyor.
“KEÅžKEK BÄ°ZÄ°M KIRMIZI ÇÄ°ZGÄ°MÄ°Z”
KeÅŸkek'in Ä°skilip için olmazsa olmaz olduÄŸunu dile getiren Recep Bodur, “Yani bizim kırmızı çizgimizdir. Ramazan ayında keÅŸkek, tarhana çorbası, salata bu üçlüden Ä°skilipliler bir ay boyunca ayrılmaz. Sabah saatlerinde keÅŸkekler fırına verilir. AkÅŸam da Ä°skilip Kalesi'nden davul çalınır. Davul sesini duyan keÅŸkeÄŸin fırından çıktığını anlar ve fırına gelerek keÅŸkeklerimizi alırız” dedi.
Ramazan keÅŸkeÄŸinin bir gelenek olduÄŸunu dile getiren Bodur, “Ä°nÅŸallah bu gelenek kaybolmaz. Gelecekte de çocuklarımız bu geleneÄŸi yaÅŸatır. Güzel bir gelenek inÅŸallah devam eder. Bayanlar uÄŸraÅŸmıyor. Hazır bir yemek” ifadelerini kullandı.
“KEÅžKEK, Ä°FTAR SOFRALARININ VAZGEÇÄ°LMEZÄ°”
KeÅŸkeÄŸin iftar sofralarının vazgeçilmezi olduÄŸunu dile getiren fırıncı esnaflarından Ahmet Kula ise, “Ramazan ayı boyunca bütün mahallelerde keÅŸkek yapılır. Sabah getirilen keÅŸkek çömleklerini vatandaÅŸlar akÅŸam nare sesiyle birlikte gelerek fırınlar açılır insanlar keÅŸkeklerini alır ve evine gider” diye konuÅŸtu.